Στο παρακάτω άρθρο παρατίθενται πτυχές της λαϊκής εξουσίας στις ημιαπελευθερωμένες από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Αντάρτικο Στρατό περιοχές της Ινδίας.

***

10 χρόνια περιοδικό «Λαϊκή Εξουσία» (“JanathanaRaj”), το όργανο της Λαϊκής Κυβέρνησης (“Janathana Sarkar”) στην Νταντακαράνια

Neelima

“Janathana Sarkar” σημαίνει «λαϊκή κυβέρνηση» στη γλώσσα μιας από τις αρχαιότερες φυλές των Κόγια/Γκόντι, και έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο. Το περιοδικό “Janathana Raj” («Λαϊκή Εξουσία») είναι το επίσημο όργανο της λαϊκής κυβέρνησης. Το περιοδικό συμπλήρωσε 10 χρόνια έκδοσης και, με αυτή την αφορμή, κυκλοφόρησε μια ειδική έκδοση. Παρακάτω υπάρχουν κάποια σημεία από τα άρθρα σε αυτή την έκδοση.

Γεωργία

Στην έκδοση αυτή, υπάρχει άρθρο για το πρόγραμμα ισοπέδωσης γης που χρήζει ειδικής αναφοράς. Το πρόγραμμα ισοπέδωσης γης άρχισε το 2011 και πραγματοποιείται κατά τους πρώτους μήνες κάθε χρονιάς. Πρώτα διεξήχθη μια ενδελεχής έρευνα ταξικής ανάλυσης για τα χωριά που βρίσκονται υπό την εξουσία ενός τοπικού Επαναστατικού Λαϊκού Συμβουλίου. Στην έρευνα εντοπίστηκαν οι άκληροι, οι φτωχοί, οι μεσαίοι και οι πλούσιοι αγρότες βάσει της ταξικής γραμμής και της γραμμής μαζών. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε ένα εργαστήρι (workshop) σε επίπεδο Περιοχικού Επαναστατικού Λαϊκού Συμβουλίου που μελέτησε όλες τις εκθέσεις και τα πορίσματα της έρευνας και αξιολόγησε την κατάσταση. Το Περιοχικό Επαναστατικό Λαϊκό Συμβούλιο χορήγησε κονδύλια σε κάθε τοπικό Επαναστατικό Λαϊκό Συμβούλιο ανάλογα με τον όγκο της δουλειάς που πρέπει να γίνει. Το ποσό δαπανήθηκε κυρίως σε αγροτικά εργαλεία και για την παροχή συλλογικής σίτισης για τους ανθρώπους που εργάζονται συλλογικά. Αυτό το πρόγραμμα διαρκεί κάθε χρόνο από 10 ως 40 ημέρες. Καθοδηγούμενοι από τη Λαϊκή Κυβέρνηση, όλοι οι άνθρωποι των χωριών που είναι μέλη των Μαζικών Οργανώσεων και της Πολιτοφυλακής συμμετέχουν σε αυτό.

Κάλεσμα σε ενίσχυση της Λαϊκής Κυβέρνησης στο Μπαστάρ. Πηγή: Firstpost/ Debobrat Ghose

Τα παιδιά, με την πολύ ενθουσιαστική συμμετοχή τους σε αυτή τη δουλειά, είναι οι πλέον εμπνευστικοί παράγοντες. Επίσης, γίνεται δουλειά και για τις οικογένειες των μαρτύρων του Λαϊκού Πολέμου, των συλληφθέντων και των συντρόφων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Αντάρτικου Στρατού. Προσοχή δίνεται στις οικογένειες χωρίς εργατικά χέρια. Πέραν της ισοπέδωσης γης, κατά τη διάρκεια της καμπάνιας αυτής, γίνονται και έργα άρδευσης. Δημιουργούνται φυσικές δεξαμενές για την αποθήκευση νερού και κανάλια για την παροχή του στα χωράφια. Η καμπάνια, με τα χρόνια, απέκτησε ορμή και τώρα γινόμαστε μάρτυρες μιας σημαντικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή.

Η Πολιτοφυλακή παρέχει προστασία στην εκστρατεία ισοπέδωσης γης. Επαγρυπνεί σε κάθε γωνιά του χωριού και δίνει σήμα με την εμφάνιση της αστυνομίας. Η κυβέρνηση γνωρίζει για την εκστρατεία και, προσπαθώντας να σταματήσει το πρόγραμμα της λαϊκής επαναστατικής ανάπτυξης, έχει επιτεθεί σε 800 μέρη σε όλη την έκταση της Ειδικής Ζώνης της Νταντακαράνια κατά τα τελευταία οχτώ χρόνια. 50 μέλη της πολιτοφυλακής, των μαζικών οργανώσεων και άλλοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 25 έχουν τραυματιστεί σε αυτά τα περιστατικά. Η ιατρική ομάδα κάθε τοπικού Επαναστατικού Λαϊκού Συμβουλίου, καθώς και οι ομάδες σε επίπεδο περιοχής και περιφέρειας, παρέχουν την απαραίτητη ιατρική βοήθεια στο λαό κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Ενίοτε, η Chetna Natya Manch (CNM – σ.parapoda: Μέτωπο Αφύπνισης & Δραματικών Τεχνών. Η πολιτιστική μπριγάδα του ΚΚΙ(Μαοϊκού)), κοντά στους χώρους εργασίας, παρουσιάζει παραστάσεις, συνεγείροντας το λαό.

Στην πραγματικότητα, η συλλογική εργασία δεν είναι κάτι το νέο για το λαό της Νταντακαράνια. Αποτελούσε μέρος στον τρόπο ζωής τους, όμως κάποιες νόρμες που ευνοούσαν την παραδοσιακή ιεραρχία επιβλήθηκαν. Το επαναστατικό κόμμα την πολιτικοποίησε και τη μετέτρεψε σε μια πραγματική, επαναστατική λαϊκή συλλογική δουλειά. Οι άνθρωποι τρώνε συλλογικά στο χώρο εργασίας, κάτι που μειώνει τα οικιακά βάρη στις γυναίκες. Στα πλαίσια του προγράμματος, μεγάλες εκτάσεις διανεμήθηκαν σε όσους είχαν ανάγκη. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η γη διανέμεται με ίσα δικαιώματα σε άντρες και γυναίκες από την ηγεσία του Επαναστατικού Λαϊκού Συμβουλίου υπό την καθοδήγηση του κόμματος. Το Επαναστατικό Λαϊκό Συμβούλιο εργάζεται με στόχο τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής.

Η Πολιτοφυλακή

Η λαϊκή πολιτοφυλακή αποτελεί σημαντικό στοιχείο του Επαναστατικού Λαϊκού Συμβουλίου. Το κράτος έχει εξαπολύσει μια ακόμα επίθεση, τη στρατηγικού χαρακτήρα SAMADHAN (σ.parapoda: αρκτικόλεξο συνόλου στρατηγικών, με τα γράμματα να αντιστοιχούν στα εξής: S-Έξυπνη Ηγεσία, Α–Επιθετική Στρατηγική, Μ– Κινητροδότηση και Εκπαίδευση, Α–Πρακτική Πληροφόρηση, D-Δράση στη βάση πινάκων μέτρησης δραστηριότητας και μέτρησης αποτελεσμάτων ανά περιοχή, Η– Τεχνολογία δημιουργίας Ζωνών Ασφαλείας, Α–Πλάνο Δράσης για κάθε περιοχή και Ν–Μη πρόσβαση σε χρηματοδότηση), για να περιστείλει το λαϊκό πόλεμο. Δεδομένης αυτής της εξέλιξης, η πολιτοφυλακή είναι τώρα οργανωμένη σε ομάδες, επίσης. Η πολιτοφυλακή καθίσταται όλο και πιο ενεργητική απέναντι στην αυξανόμενη καταστολή. Τα μέλη της έχουν μετατρέψει τις παραδοσιακές παγίδες-τρύπες στο δρόμο με βέλη σε πραγματικά ναρκοπέδια. Δεκάδες αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί και τραυματίζονται λόγω αυτών των παγίδων. Η Πολιτοφυλακή συμμετέχει και στις Εκστρατείες Τακτικής Αντεπίθεσης και τις επιχειρήσεις αντίποινων, αντίστοιχα με τα καλέσματα του κόμματος. Σχεδόν καμία δράση δεν ολοκληρώνεται χωρίς τη συμμετοχή της πολιτοφυλακής. Η πολιτοφυλακή αναλαμβάνει διάφορες δράσεις από μόνη της. Επαγρυπνεί στις εβδομαδιαίες αγορές, στους δρόμους και στον ερχομό των κυβερνητικών ενόπλων δυνάμεων. Χτυπά τις τελευταίες, όταν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες. Τα μέλη της λαϊκής πολιτοφυλακής γνωρίζουν καλά τα διάφορα είδη ναρκών που κατασκευάζονται από χύτρες ταχύτητος, κουτιά από χάλυβα, σωλήνες κ.ο.κ. Διδάσκονται να τις κάνουν να ανατινάσσονται με μια εκπαίδευση που περιλαμβάνει και μια κατάρτιση στη μίνιμουμ γνώση επικοινωνιών. Χάρη σε αυτή την εκπαίδευση, υπήρξαν περιπτώσεις όπου απαλλοτρίωσαν και όπλα, επίσης.

Κάποια λίγα περιστατικά στο πρόσφατο παρελθόν: Το Μάρτη του 2017, η πολιτοφυλακή ανατίναξε μια νάρκη ενάντια σε μέλη των Κεντρικών Εφεδρικών Αστυνομικών Δυνάμεων (CRPF) που έρχονταν για την προστασία της κατασκευής δρόμου ανάμεσα στο Μαραϊγκούντα και το Γκολαπάλι, όπου δύο μέλη τους τραυματίστηκαν και ένα πέθανε. Στις 13 Αυγούστου 2017, η αστυνομία που επέβλεπε την ανέγερση γέφυρας κοντά στο δρόμο Μουραλιγκούντα-Κόντα δέχτηκε επίθεση με πυρά, κατά την οποία ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά. Στις 17 του ίδιου μήνα, ένα μέλος της Δύναμης Ειδικών Καθηκόντων (STF) σκοτώθηκε σε έκρηξη νάρκης κοντά στο στρατόπεδο της Νταραμπέντα. Στις 19 Νοέμβρη 2017, η πολιτοφυλακή έθεσε μια εκρηκτική παγίδα ανάμεσα στα χωριά Τσινταλνάρ και Ναρσαπούρ και την πυροδότησε όταν έφτασε εκεί η αστυνομία. Ένα μέλος των CRPF σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν. Στις 15 Δεκέμβρη, μέλη της Περιφερειακής Εφεδρικής Φρουράς (DRG) έγιναν στόχος επίθεσης, καθώς επέστρεφαν από μια επίθεση στην οποία τα ίδια είχαν προβεί στα χωριά Γκόντζε και Μάντομ. Τρία μέλη της τραυματίστηκαν. Οι ακτιβιστές των μαζικών οργανώσεων Λέκαμ Γκούτζα και Όγιαμ Λάκου σκοτώθηκαν από τις CRPF και τα πτώματά τους μεταφέρθηκαν στη Μπασαγκούντα στις 22 Ιούνη 2018. Τρία μέλη των CRPF τραυματίστηκαν σε εκρηκτική παγίδα κοντά στη Σαρκινγκούντα. Ένα μέλος των Ταγμάτων Κομάντο για Αποφασιστική Δράση (CoBRA) τραυματίστηκε σοβαρά από μια εκρηκτική παγίδα κοντά στον αστυνομικό σταθμό του Πολαμπάλι στις 17 Αυγούστου 2018. Σε μια παρόμοια έκρηξη, ένα μέλος των DRG σκοτώθηκε και άλλο ένα τραυματίστηκε στο Κισταράμ το Νοέμβρη του 2018. Μερικά ακόμα τέτοια περιστατικά. Πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε παγίδες με βέλη στο δρόμο Μάνκελι-Κάκε Κόρμα της περιοχής Γκανγκαλούρου· ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν σε μια έκρηξη ναρκών στο δάσος Ιρουμαγκόντα-Μπούρτζιλ· 9 μέλη των DRG και της STF τραυματίστηκαν σοβαρά από τις εκρηκτικές παγίδες και τις βόμβες πίεσης της πολιτοφυλακής σε Πάλναρ και Τόντκα στο δυτικό Μπαστάρ· ένα μέλος της Δύναμης Συνοριοφυλακής (BSF) σκοτώθηκε σε έκρηξη κοντά στο Μαρκανάρ του βόρειου Μπαστάρ· μικρός αριθμός αστυνομικών τραυματίστηκε σε δράσεις της πολιτοφυλακής στο ανατολικό Μπαστάρ.

Η Πολιτοφυλακή βρίσκεται επίσης στην πρωτοπορία για τον εντοπισμό και την τιμωρία των πληροφοριοδοτών της αστυνομίας. Παρέχει προστασία κατά τη διάρκεια των λαϊκών συνελεύσεων και του «Μπούμκαλ» (Λαϊκής Συνεδρίασης) του Επαναστατικού Λαϊκού Συμβουλίου που πραγματεύεται θέματα ρουτίνας και ειδικότερα ζητήματα.

Η Λαϊκή Πολιτοφυλακή αποτελεί τη δύναμη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Αντάρτικου Στρατού σε επίπεδο βάσης και ο ρόλος της στην αντιμετώπιση της εντεινόμενης καταστολής αυξάνεται. Η αστυνομία όλο και περισσότερο φοβάται για τις παραδοσιακές παγίδες με βέλη που την πιάνουν εξαπίνης, όπως και οι ενέδρες των ανταρτών.

Υγεία

Στο θέμα των δράσεων της Λαϊκής Κυβέρνησης για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η εξέλιξη στο πρόσφατο παρελθόν έχει να κάνει με την τοπική παραδοσιακή φυτική ιατρική. Το πρωταρχικό έργο της απόκτησης και συστηματοποίησης της γνώσης, καθώς και της παρασκευής φαρμάκων από τοπικά φυτά αναπτύχτηκε σε τέτοιο βαθμό, που σχεδόν κάθε Περιοχικό Επαναστατικό Λαϊκό Συμβούλιο έχει το δικό του μηχανισμό. Το Περιφερειακό Επαναστατικό Λαϊκό Συμβούλιο έχει βγάλει ακόμα και βιβλία, παρέχοντας πληροφορίες για τα φυτά και τον τρόπο χρησιμοποίησής τους για ιατρικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές του Επαναστατικού Λαϊκού Συμβουλίου στον τομέα της Υγείας, υπάρχει μια άνοδος στην επιστημονική αντίληψη του λαού για τα θέματα και εγκατάλειψη των παλιών τυφλών πρακτικών.

Παιδεία

Η Παιδεία είναι ένας ακόμα τομέας στον οποίο το Κόμμα στέκεται και χορηγεί κονδύλια. Οι αναγνώστες του “People’s March” γνωρίζουν ότι το μέσο για την εκπαίδευση στην Νταντακαράνια είναι η γλώσσα Κόγια/Γκόντι. Η Επιτροπή του Τμήματος Παιδείας (ΕDC) υπό την Επιτροπή Ειδικής Ζώνης Νταντακαράνια προετοίμασε εγχειρίδια για την 1η ως και την 5η τάξη. Τα εγχειρίδια έχουν να κάνουν με τη γλώσσα Κόγια/Γκόντι και τα μαθηματικά στις δυο πρώτες τάξεις, τη γλώσσα Χίντι, την Κοινωνιολογία, την Επιστήμη, την Ιστορία και τον Πολιτισμό στις ανώτερες τάξεις. Κάποια λίγα σχολεία παρέχουν εκπαίδευση ως και την 8η τάξη. Ωστόσο, εγχειρίδια και για τις μεσαίες σχολές είναι υπό προετοιμασία. Κάποια λίγα Επαναστατικά Λαϊκά Συμβούλια λειτουργούν σχολεία σε επίπεδο χωριού και τα Περιοχικά Επαναστατικά Λαϊκά Συμβούλια λειτουργούν οικοτροφεία. Όλα τα σχολεία χρηματοδοτούνται από το Επαναστατικό Λαϊκό Συμβούλιο του αντίστοιχου επιπέδου, ενώ το κόμμα επίσης δίνει χρήματα. Οι δάσκαλοι πληρώνονται 3.000 ρουπίες και το προσωπικό της σίτισης 2.000 ρουπίες. Πρόσφατα δόθηκε μια αύξηση που τα προηγούμενα χρόνια είχε αποφασίσει η «Προπαρασκευαστική Επιτροπή σε επίπεδο Ζώνης της Λαϊκής Κυβέρνησης». Μερικοί από αυτούς τους δασκάλους είναι πλήρους απασχόλησης. Οι δάσκαλοι των Σχολείων της Λαϊκής Κυβέρνησης (JSS) καταρτίζονται από τους συντρόφους της EDC μέσω εργαστηρίων (workshop) και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Κάθε σχολείο έχει 30-40 μαθητές και 3-4 δασκάλους. Οι μαθητές συμμετέχουν στις καθημερινές εργασίες του σχολείου, όπως μεταφορά νερού για μαγείρεμα, καθαρισμός των χώρων του και μεταφορά προμηθειών. Όπου είναι εφικτό, χρησιμοποιούν κάρο με βουβάλι. Οι μαθητές έχουν μια πολιτιστική ομάδα και τακτικά κάνουν πρόβες και διεξάγουν προγράμματα παραστάσεων. Το CNM τούς βοηθά με την προετοιμασία στα τραγούδια, τους χορούς και τα σκετς.

Οι κυβερνητικές ένοπλες δυνάμεις έχουν κάνει πολλές επιθέσεις στα σχολεία σε όλα τα μέρη της Νταντακαράνια. Όμως δεν είναι μόνο τα παιδιά, αλλά και οι γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να εκπαιδεύονται. Σε μερικά μέρη, όπου υπάρχει έντονη καταστολή, το σχολείο διακόπτει τη λειτουργία του το απόγευμα. Τα νεότερα παιδιά στέλνονται σπίτι, ενώ τα μεγαλύτερα και οι δάσκαλοι βρίσκουν καταφύγιο στο δάσος. Ξαναρχίζει το πρωί, μετά από μια περιπολία γύρω από το χωριό. Η πολιτοφυλακή είναι σε επιφυλακή και περιπολεί και στέλνει σήμα στο σχολείο.

Κατά την στρατηγικού χαρακτήρα επίθεση SAMADHAΝ από τις άρχουσες τάξεις της χώρας, η Λαϊκή Κυβέρνηση αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις. Όμως ο λαός επιθυμεί ιδιαίτερα να τη διατηρήσει σε λειτουργία. Σε ένα Επαναστατικό Λαϊκό Συμβούλιο, όπου οι ηγέτες του συνελήφθησαν και δολοφονήθηκαν σε δήθεν συγκρούσεις, η ανώτερη τοπική επιτροπή συζητούσε με το λαό αν πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία του. Ο κόσμος άμεσα απάντησε «Όχι! Δεν θα διαλύσουμε το Επαναστατικό Λαϊκό Συμβούλιο. Θα το λειτουργούμε μυστικά. Πείτε μας τον τρόπο!».

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “People’sMarch”, Η Φωνή της Ινδικής Επανάστασης, Αύγουστος 2019, τ.14, ν.2, σ.σ. 6,28-29.

πηγή: parapoda

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το