Οι εργάτες που φτιάχνουν αυτά τα ρούχα και τα αξεσουάρ όμως δε θα έχουν ποτέ πρόσβαση σε αυτό που οι ίδιοι δημιουργούν, καθώς είναι από τους χειρότερα αμειβόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο, με μισθό που δεν ξεπερνά μόλις τα 26 δολάρια το μήνα!

Μιλάμε για εργοστασιακούς εργάτες στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας της Αιθιοπίας, μια χώρα που έχει μετατραπεί στον μεγαλύτερο κόμβο κατασκευής ρούχων της ηπείρου, με μισθούς λιγότερο από το μισό των αντίστοιχων ραφτών του Μπαγκλαντές, για τους οποίους τόσος λόγος έχει γίνει στο παρελθόν.

Η έκθεση του Κέντρου Stern του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Πανεπιστημίου με τίτλο “Κατασκευάστηκε στην Αιθιοπία: Προκλήσεις στη νέα βιομηχανία ένδυσης”, αναφέρει ότι συγκριτικά με τους Αιθίοπες, οι φημισμένοι για τους μισθούς πείνας εργαζόμενοι του Μπαγκλαντές λαμβάνουν αμοιβή 95 δολάρια το μήνα.

Αντίστοιχα στην Κένυα οι εκεί εργαζόμενοι στη βιομηχανία της ένδυσης κερδίζουν 207 δολάρια το μήνα, ενώ στην Κίνα 326.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της έκθεσης, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, ανάμεσά τους πολλές νεαρές γυναίκες, έχουν λάβει ελάχιστη κατάρτιση, ενώ αντιμετωπίζουν πολιτιστικές συγκρούσεις με διευθυντές από τη νότια και ανατολική Ασία.

Η μελέτη, πραγματοποιήθηκε στο βιομηχανικό πάρκο Hawassa, ναυαρχίδα της παραγωγής της Αιθιοπίας και ένας από τα πέντε κέντρα που εγκαινίασε η κυβέρνηση το 2014.

Περίπου 25.000 άνθρωποι εργάζονται στο συγκεκριμένο μέρος δημιουργώντας ρούχα για τις πιο περιζήτητες επωνυμίες σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός των εργατών εκεί αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 60.000.

Προμηθευτές από Κίνα, Ινδία και Σρι Λάνκα έχουν ανοίξει εργοστάσια στο εν λόγω βιομηχανικό πάρκο.

Η Αιθιοπία είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Αφρικής, με περίπου 105 εκατομμύρια ανθρώπους που εξακολουθούν να ζουν σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία, ερχόμενοι αντιμέτωποι με την ξηρασία και τη φτώχεια.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι εξαγωγές ειδών ένδυσης θα φθάσουν από 145 εκατομμύρια δολάρια ετησίως που είναι σήμερα σε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ποσό το οποίο, όπως αναφέρει η έκθεση, είναι «φαινομενικά μη ρεαλιστικό», κυρίως επειδή οι χαμηλοί μισθοί οδήγησαν σε χαμηλή παραγωγικότητα, τακτικές απεργίες και υψηλά ποσοστά φθοράς.

Η έκθεση καταδεικνύει ότι τα εργοστάσια αντικαθιστούν όλους τους εργαζομένους, κάθε 12 μήνες, κατά μέσο όρο.

Το Κέντρο Stern του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης κάλεσε την κυβέρνηση της Αιθιοπίας να θεσπίσει έναν ελάχιστο μισθό και να δημιουργήσει ένα μακροπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο για την ενίσχυση της βιομηχανίας ενδυμάτων.

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το