Οι πιέσεις της Ουάσιγκτον προς την Τεχεράνη είχαν ως αποτέλεσμα την απόφαση της ιρανικής κυβέρνησης να αναστείλει την τήρηση μέρους των δεσμεύσεων της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Στις τεταμένες σχέσεις με την Ουάσιγκτον αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, ο οποίος υποστήριξε ότι η ασιατική χώρα δέχεται έναν «ολοκληρωτικό πόλεμο» εξαιτίας των πολιτικών και οικονομικών πιέσεων των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, το Σάββατο, ο Ιρανός ηγέτης απηύθυνε έκκληση για ενότητα και συνοχή, ενώ χαρακτήρισε τις αμερικανικές πιέσεις ως «άνευ προηγουμένου».

Σύμφωνα με το «Press TV», ο Ρουχανί έκανε ειδική μνεία και στην επιλογή των ΗΠΑ να επιβάλουν μία σειρά κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, διευκρινίζοντας ότι είναι πιο αυστηρές (σ.σ. κυρώσεις) ακόμη και από τις αντίστοιχες που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του 8ετή πολέμου με το Ιράκ, μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

«Κατά τη διάρκεια του πολέμου, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με τις τράπεζες, με την πώληση πετρελαίου, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές. Η μόνο απαγόρευση αφορούσε τα όπλα» υπενθύμισε, χαρακτηριστικά.

«Δεν πρέπει να υποκύψουμε. Θα πρέπει να βρούμε μία λύση» κατέληξε ο Ρουχανί.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο CNBC, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, περιέγραψε το Ιράν ως «ενεργή απειλή» για τα αμερικανικά συμφέροντα, ενώ χαρακτήρισε τη χώρα ως «σημαντικό αποσταθεροποιητικό» παράγοντα.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός στρατός έχει αναπτύξει επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ως συνέχεια των πληροφοριών των αμερικανικών υπηρεσιών περί «αυξανόμενης απειλής εκ μέρους του Ιράν».

Η Τεχεράνη έχει αποδοκιμάσει την αμερικανική παρουσία στην περιοχή, κάνοντας λόγο για «ψυχολογικό πόλεμο» και εκτιμώντας ότι η Ουάσιγκτον «δεν θα τολμήσει» να αναλάβει στρατιωτική δράση.

Ταυτόχρονα, την Τετάρτη, προανήγγειλε την αναστολή ορισμένων από των δεσμεύσεων, οι οποίες απορρέουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, δίνοντας προθεσμία 60 ημερών στην Ευρώπη να διασφαλίσει ότι τα ιρανικά συμφέροντα είναι θωρακισμένα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το