Σήμερα Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 διεξάγεται η δίκη για την επίθεση Τάγματος Εφόδου της Χρυσής Αυγής στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο», στο κέντρο της Ηλιούπολης, στις 10 Ιουλίου του 2013.

Θυμίζουμε ότι η επίθεση έγινε ανενόχλητα και μέρα μεσημέρι με συμμετοχή δεκάδων μελών της Χ.Α., οι οποίοι ήρθαν με κονβόι μηχανών με κάλυψη της αστυνομίας, που τους συνόδευσε από τον Άλιμο μέχρι την Ηλιούπολη!

Το θράσος των νεοναζί ήταν τόσο μεγάλο που δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν και το βουλευτικό αυτοκίνητο του βουλευτή της Χ.Α. Γιάννη Λαγού, ενώ έχει καταγραφεί σε φωτογραφίες και η συμμετοχή του τότε βουλευτή της Χ.Α. Νίκου Μίχου (σήμερα «ανεξάρτητος»).

Η επίθεση στο «Συνεργείο» προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο χώρο και τον τραυματισμό ενός από τους υπεύθυνους του χώρου. Ας σημειωθεί επίσης, πως τον Αύγουστο του 2014 επιχειρήθηκε από δικαστικές αρχές η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο(!), κάτι που δεν πέρασε λόγω των μεγάλων αντιδράσεων.

Αποτέλεσμα εικόνας για επιθεση χρυση αυγη συνεργείο δίκη

Το Χρονικό Της Επίθεσης
Το «Συνεργείο» ήταν ένας αυτοδιαχειριζόμενος πολυχώρος στην Ηλιούπολη. Τον Ιούλιο του 2013 δέχτηκε επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής. Κάτοικος της περιοχής κατέγραψε πινακίδες μηχανών και ενός αυτοκινήτου, το οποίο αποδείχτηκε πως ήταν βουλευτικό αυτοκίνητο του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού. Από φωτογραφίες που τράβηξαν αυτόπτες μάρτυρες διακρίνεται καθαρά επίσης και ο βουλευτής της Μίχος. Η υπόθεση της επίθεσης μπήκε «στο συρτάρι» το 2015. Τον Απρίλιο του 2018, ωστόσο, η πολιτική αγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής ζήτησε η υπόθεση να ξαναβγεί στο φως, καθώς περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία για την δράση των χρυσαυγιτών.

Στο «Συνεργείο» επιτέθηκε, γύρω στις 7.30 μ.μ. εκείνης της μέρας, μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής και με λοστούς και κοντάρια κατέστρεψε το χώρο. Οι χρυσαυγίτες χτύπησαν και τραυμάτισαν τον εκμισθωτή του χώρου, ενώ η δασκάλα και τα μικρά παιδιά που έκαναν μάθημα εκεί, κατάφεραν να κρυφτούν στην τουαλέτα. Και
όλα αυτά, ενώ στο σημείο υπήρχαν αστυνομικοί.

Επικεφαλής του μηχανοκίνητου τάγματος εφόδου που επιτέθηκε στο «Συνεργείο» ήταν με τη φυσική τους παρουσία ο Λαγός και ο Μίχος, οι οποίοι και δικάζονται τώρα για ηθική αυτουργία.

Ο Λαγός δεν δίστασε να καθοδηγήσει την επίθεση με το βουλευτικό του αυτοκίνητο, ενώ τα μηνύματα που αντάλλαξε με πολλά άλλα στελέχη της οργάνωσης πριν και μετά την εγκληματική αυτή ενέργεια, είναι απολύτως ενοχοποιητικά. Οσο για τον Μίχο, ξεχωρίζει στα φωτογραφικά ντοκουμέντα που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους βρίσκονται επίσης για επικίνδυνη σωματική βλάβη και φθορά ξένης ιδιοκτησίας οι Θωμάς Μπαρέκας, Γεώργιος Καλπιτζής, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Γαλανάκης και Διονύσιος Αγιοβλασίτης, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί ως κατηγορούμενοι και στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Την επομένη της επίθεσης στο «Συνεργείο» (11/7/2013) ο Κασιδιάρης έχει παραδεχτεί ότι οι 8 προσαχθέντες για τη συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής, ενώ η επίθεση είχε προαναγγελθεί (Μάρτιος 2013) από τον Παναγιώταρο, ο οποίος έλεγε ότι «οσονούπω θα κάνουμε πολύ δυνατή παρουσία στην Ηλιούπολη. […] Θα κάνουμε τη βόλτα μας κι εκεί, όπως ξέρουμε εμείς».

Και μάλιστα την προαναγγελία αυτή την έκανε στα γραφεία της οργάνωσης στον Αλιμο, απ’ όπου και ξεκίνησε η επίθεση. Εκεί είχαν το τελικό τους ραντεβού τα μέλη των τριών Τοπικών Οργανώσεων της Χρυσής Αυγής (Τ.Ο. Νίκαιας, Τ.Ο. Πειραιά, Τ.Ο. Νοτίων Προαστίων) που επιτέθηκαν στο «Συνεργείο», χρησιμοποιώντας ως ορμητήρια τα επίσημα γραφεία τους.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το