«Δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Αυτά είναι τα τελευταία λόγια του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ που έπεσε νεκρός στις ΗΠΑ – του ρατσισμού, της κρατικής βαρβαρότητας και της λαομίσητης ακροδεξιάς Τράμπ – όταν αστυνομικός τον ακινητοποίησε στο έδαφος, γονατίζοντας στο λαιμό του για σχεδόν 9 λεπτά:

«Είναι το πρόσωπό μου φίλε, δεν έκανα τίποτα σοβαρό φίλε.

Σε παρακαλώ, σε παρακαλώ, σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω. Σε παρακαλώ φίλε, κάποιος…, σας παρακαλώ, σε παρακαλώ φίλε.

Δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω, σε παρακαλώ. Ρε φίλε, δεν μπορώ να αναπνεύσω, το πρόσωπό μου…

Σήκω, δεν μπορώ να αναπνεύσω. Σε παρακαλώ, ένα γόνατο στο λαιμό μου, δεν μπορώ να αναπνεύσω.

Γαμώτο θα…δεν μπορώ να κουνηθώ.

Μαμά, Μαμά. Δεν μπορώ. Το γόνατό μου, o λαιμός μου. Είμαι τελειωμένος. Είμαι τελειωμένος. Έχω κλειστοφοβία. Πονάει το στομάχι μου, πονάει ο λαιμός μου, πονάει όλο μου το σώμα. Λίγο νερό, κάτι, παρακαλώ, παρακαλώ. Δεν μπορώ να αναπνεύσω αστυνόμε, μη με σκοτώσεις. Θα με σκοτώσουν ρε συ. Έλα τώρα φίλε. Δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω. Θα με σκοτώσουν, θα με σκοτώσουν. Δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω. Σε παρακαλώ κύριε, σε παρακαλώ, σε παρακαλώ. Σε παρακαλώ, δε μπορώ να αναπνεύσω.»

Και τότε τα μάτια του κλείνουν. Μένει αναίσθητος. Λίγο αργότερα, με το γόνατο ακόμα στο λαιμό, ο Τζορτζ Φλόιντ ήταν νεκρός.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το