Πολυήμερος αποκλεισμός – Βαριές επιπτώσεις και γενική αγανάκτηση κατοίκων, επαγγελματιών και επισκεπτών του νησιού

Ο επικός ποιητής Όμηρος θεωρείται ο συγγραφέας δύο μεγάλων επικών ποιημάτων. Της Ιλιάδας και της Οδύσσειας. Στη μεν Ιλιάδα εξιστορεί στιγμές του υπερδεκαετούς Τρωικού Πολέμου , αυτόν για τα μάτια της ωραίας Ελένης, της όμορφης βασίλισσας που έκλεψε από τα ελληνικά παλάτια ο νεαρός Πάρης. Στη δε Οδύσσεια τη δεκαετή περιπλάνηση του πολυμήχανου Οδυσσέα και των συντρόφων του, το ταξίδι της επιστροφής από την κατεστραμμένη πια Τροία στο νησί του, την Ιθάκη. Δέκα χρόνια περιπέτειες και ταλαιπωρίες, αφού ο ήρωας είχε να τα βάλει με θεούς και δαίμονες της εποχής του.
Τα παραπάνω μας ήρθαν στο μυαλό- μαζί με τους εμβληματικούς στίχους του ποιήματος του Καβάφη- κατακαλόκαιρο. Κάπου εκεί όπου ο αρχαίος, μυθικός ασφαλώς, Οδυσσέας περιπλανιόταν… εε κάπου εκεί ξεκινούσαν οι σύγχρονες περιπέτειες εκατοντάδων και χιλιάδων ανύποπτων τουριστών, επισκεπτών και κατοίκων, που έζησαν το μύθο τους. Εκεί στο τουριστικό, εναλλακτικό όπως το ονομάζουν, νησί της Σαμοθράκης.
Σύγχρονη ταλαιπωρία. Αρχικά πλοίο με εξωτικό όνομα- Αζόρες-απέτυχε να προσεγγίσει το λιμάνι του νησιού με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό εν μέσω καλοκαιριού. Δεν πρόκειται σίγουρα για κάτι πρωτοφανές, αφού το νησί έχει αποκλειστεί κι άλλες φορές είτε λόγω βλαβών των πλοίων είτε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Η «νέα» κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να κερδίσει το παιχνίδι των εντυπώσεων. Με ανακοίνωση του το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρει:  «Με άμεσες πρωτοβουλίες του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη, δόθηκε λύση στο μείζον πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης με την δρομολόγηση του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίο «AZORES EXPRESS». Ήδη το εν λόγω πλοίο ταξιδεύει προς την Αλεξανδρούπολη προκειμένου να ενταχθεί άμεσα στα δρομολόγια.». Υπογραμμίζονταν ακόμη πως: «Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κινητοποιήθηκε άμεσα μετά την διαπίστωση της ελλιπούς κάλυψης των συγκοινωνιακών αναγκών της εν λόγω ακτοπλοϊκής σύνδεσης…».
Ενώ ασφαλώς περίμεναν πως θα αποκατασταθεί το πρόβλημα, λύση όπως προαναφέραμε δε δόθηκε, με την ταλαιπωρία των αποκλεισμένων «Γενναίων της Σαμοθράκης» να παρατείνεται επί πολλές ημέρες και οι αρχές να αναζητούν λύσεις για να ξεμπερδέψουν το κουβάρι που θολώνει το αφήγημά τους για επιστροφή στην «κανονικότητα» κι αξιοσύνη.
Δε χρειάζεται ασφαλώς να πούμε πως η, επί πολλές ημέρες, αναγκαστική παραμονή στο νησί επέφερε σειρά προβλημάτων σε κατοίκους και επισκέπτες. Προβλήματα διατροφής, διαμονής, με χώρους να δίνονται για τη φιλοξενία και γεύματα να προσφέρονται για να ταϊστούν οι εκατοντάδες πεινασμένοι, θυμίζοντας όχι τουρίστες-περιηγητές αλλά πρόσφυγες-μετανάστες.
Όπως το ταξίδι του Οδυσσέα κάποια στιγμή ολοκληρώθηκε, έτσι και η ταλαιπωρία των σύγχρονων τουριστών ασφαλώς έφτασε κάποια στιγμή στο τέλος της. Δεν τελειώνουν όμως τα ερωτήματα και οι διαπιστώσεις που μπορεί κάποιος να κάνει.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας πολιτικής πολλών χρόνων που γνώμονα και κριτήριο έχει , όχι τη μετακίνηση των λαϊκών στρωμάτων, είτε κάνουν διακοπές είτε βρίσκονται ή θέλουν να ταξιδέψουν στον τόπο τους. Μία πολιτική που χρόνια και δεκαετίες έδωσε και εξακολουθεί και δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο, ξένο και ντόπιο και στην περίπτωση μας στο εφοπλιστικό, αποδεικνύεται παντελώς ανίκανη να ικανοποιήσει το στοιχειώδες.
Είναι αυτή πολιτική που νοιάζεται μονάχα για το κέρδος, με όποιο τρόπο, που οδηγεί μία χώρα ολόκληρη και την «άριστη» πολιτική της ηγεσία να μη μπορεί να δώσει λύσεις , ακόμη και στο κατακαλόκαιρο και εν μέσω τουριστικής σεζόν. Ας μη ξεχνάμε τις βαρύγδουπες κουβέντες των αστών για τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού.
Αν μέσα στο ελληνικό καλοκαίρι χιλιάδες βρίσκονται αποκλεισμένοι, όχι εξαιτίας καιρικών συνθηκών αλλά εξαιτίας συγκεκριμένης πολιτικής, τότε εύκολα μπορούμε να υποθέσουμε τι πρόκειται να επακολουθήσει το χειμώνα που μας έρχεται. Το ξέρουμε άλλωστε κι από το παρελθόν.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το