Η γενική απεργία της 4ης Δεκεμβρίου έγινε στον απόηχο της πολύνεκρης διαδήλωσης της 3ης Δεκεμβρίου

Σαν σήμερα, την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 1944 γράφεται η δεύτερη αιματοβαμμένη σελίδα των «Δεκεμβριανών», που αποτέλεσαν το προοίμιο του εμφυλίου πολέμου.

Είχε προηγηθεί η παλλαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος το πρωί της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου, όπου ακροβολισμένοι Βρετανοί ελεύθεροι σκοπευτές καθώς και μέλη της χωροφυλακής, της ομάδα “Χ”, της ανακτορικής φρουράς σκοπεύοντας από παράθυρα κυβερνητικών κτιρίων επιτίθενται κατά του πλήθους, με τελικό απογογισμό τουλάχιστον 28 νεκρούς και 140 τραυματίες.

Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση, όπου πραγματοποιείται η νεκρώσιμη ακολουθία στη Μητρόπολη της Αθήνας με τη νεκρική πομπή να κατευθύνεται προς το Σύνταγμα. Στην κορυφή της πομπής ξεχώριζε ένα πανό το οποίο κρατούσαν τρεις νεαρές μαυροφορεμένες γυναίκες και έγραφε: «Όταν ο Λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα. ΕΑΜ».

Η απεργιακή συγκέντρωση χτυπήθηκε εκ νέου από ελεύθερους σκοπευτές που είχαν ακροβολιστεί σε ξενοδοχεία της Ομόνοιας και του Συντάγματος.

Το αποτέλεσμα της επίθεσης είναι περίπου 100 νεκροί και τραυματίες, καθώς διαδηλωτές και μέλη του ΕΑΜ συγκρούονται με την χωροφυλακή και τα αγγλικά στρατεύματα.

Ακολούθησαν μάχες ανάμεσα σε τάγματα του ΕΛΑΣ και της οργάνωσης “Χ” στο Θησείο, όπου επενέβησαν βρετανικά άρματα μάχης, ενώ οι συγκρούσεις εξαπλώνονται προς την Κυψέλη, τους Αμπελόκηπους, τον Κολωνό, τα Πατήσια και αλλού.Ήταν η αρχή τις εμφύλιας σύγκρουσης που διήρκεσε επί της ουσίας έως τον Αύγουστο του 1949, καθώς η συνθήκη της Βάρκιζας (12/2/1945) απεδείχθη θνησιγενής…

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το