Η στρατιωτική συμμαχία που υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας πολεμά στην Υεμένη σκότωσε ή τραυμάτισε 729 παιδιά μέσα στο 2018, που αντιστοιχούν σχεδόν στο μισό του συνολικού αριθμού των παιδιών θυμάτων του πολέμου, επισήμανε χθες Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ετήσια έκθεση του Οργανισμού που κατέταξε για τρίτη χρονιά τη Σαουδική Αραβία στην μαύρη λίστα των κρατών και ενόπλων οργανώσεων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις.

Ο Γκουτέρες επίσης ανέφερε ότι το περασμένο έτος καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός Παλαιστίνιων παιδιών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, μετά το 2014, κυρίως από ισραηλινές δυνάμεις, αν και κανένα από τα δύο μέρη της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύρραξης δεν κατατάχθηκε στην μαύρη λίστα που καταρτίζεται στην ετήσια έκθεση, το κείμενο της οποίας περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Η έκθεση, η οποία δεν υποχρεώνει τις χώρες που συμπεριλαμβάνει στη λίστα να αναλάβουν δράση, αλλά περισσότερο εκθέτει τις εμπόλεμες πλευρές σε συγκρούσεις με την ελπίδα να τις ωθήσει να εφαρμόσουν μέτρα για την προστασία παιδιών, αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια από διπλωμάτες που υποστηρίζουν ότι η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ ασκούν πιέσεις σε μια προσπάθεια να μείνουν εκτός της μαύρης λίστας. Η αντιπροσωπεία του Ισραήλ στον ΟΗΕ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει την τελευταία έκθεση.

Το 2015, τα Ηνωμένα Έθνη άφησαν εκτός λίστας το Ισραήλ και την παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς, ενώ της είχαν συμπεριλάβει σε προσχέδιο της έκθεσης, και περιορίστηκαν να επικρίνουν το Ισραήλ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του το 2014. Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι άσκησε παρασκηνιακές πιέσεις ενάντια του τότε γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για το θέμα.

Η σαουδαραβική συμμαχία είχε προστεθεί αρχικά στην μαύρη λίστα του 2016, αλλά αμέσως μετά αφαιρέθηκε από τον Μπαν για λόγους επανεξέτασης. Τότε, ο Μπαν είχε κατηγορήσει το σουνιτικό Βασίλειο ότι άσκησε «απαράδεκτη» πίεση, έπειτα από αποκαλύψεις του Reuters ότι το Ριάντ απείλησε να περικόψει χρηματοδοτήσεις στα Ηνωμένα Έθνη.

Παλαιστίνη – Ισραήλ

Πέρυσι, η έκθεση επιβεβαίωσε ότι 59 Παλαιστίνια παιδιά σκοτώθηκαν – 56 από ισραηλινές δυνάμεις – και άλλα 2.756 τραυματίστηκαν, ενώ 6 Ισραηλινά παιδιά τραυματίστηκαν. Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις τραυμάτισαν περίπου 2.674 παιδιά «στο πλαίσιο διαδηλώσεων, συγκρούσεων και επιχειρήσεων έρευνας και σύλληψης».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το