Κατά τη διακυβέρνηση του Bolsonaro, η οικονομία της Βραζιλίας έχει συρρικνωθεί για πρώτη φορά από το 2016 

Σύμφωνα με το Βραζιλιάνικο Ινστιτούτο Γεωγραφίας και Στατιστικής (IBGE), το ΑΕΠ της Βραζιλίας κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκε κατά 0,2% από τους προηγούμενους τρεις μήνες, για πρώτη φορά από το 2016, όταν το λατίνο της Λατινικής Αμερικής βγήκε από οικονομική ύφεση (2014 έως 2016) μετά την πτώση των παγκόσμιων τιμών πετρελαίου και βασικών προϊόντων.

Οι σταθερές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1,7% το πρώτο τρίμηνο, η βιομηχανική και γεωργική παραγωγή υποχώρησε 0,7% και 0,5% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της IBGE. “Η οικονομία είναι στάσιμη, η ανάπτυξη θα είναι σχεδόν μηδενική φέτος”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Banco Fator στο Σάο Πάολο Jose Francisco Goncalves.

Εν τω μεταξύ, περίπου 20 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ζουν σε συνθήκες φτώχειας το 2017, αύξηση κατά 2 εκατομμύρια από το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Δεκέμβριο του 2018 από το επίσημο ινστιτούτο στατιστικών της Βραζιλίας. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 26,5% του συνολικού πληθυσμού της Βραζιλίας και σημείωσε αύξηση 4% σε ένα χρόνο.

Καθώς η Βραζιλία πλησιάζει την οικονομική ύφεση, ο πρόεδρος της χώρας Μπολσονάρο δήλωσε τη Δευτέρα ότι «δεν κατανοεί την οικονομία» όταν ρωτήθηκε για τη συρρίκνωση της οικονομίας, πρώτη φορά από το 2016.

Είπα ήδη ότι δεν καταλαβαίνω τα οικονομικά … Πιστεύω ότι η οικονομία αφορά 100 % τον [Υπουργό Οικονομίας] Πάουλο Γκουέιντς”, δήλωσε ο Μπολσονάρο!

Όμως, παρά το ότι οι οικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν μια πολύ θλιβερή κατάσταση, ο Μπολσονάρο έκανε την πρόταση να δημιουργηθεί ένα ενοποιημένο νόμισμα για να επεκταθεί στις χώρες MERCOSUR (κοινή αγορά του Νότου), προκειμένου να εξαφανιστούν οι σοσιαλιστικές ιδέες!

Αν και η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας, σε δήλωση που έγινε  την Πέμπτη, απέρριψε πρότασή του για «νομισματική ένωση» με την Αργεντινή, ωστόσο ο Μπολσονάρο επανήλθε την Παρασκευή απορρίπτοντας τη δήλωση της Τράπεζας.
Στη συνάντηση, μάλιστα,  με τον Αργεντίνο ομόλογό του, Μαουρίσιο Μάκρι, πρότεινε να ονομάζεται το κοινό νόμισμα «πραγματικό πέσο», συνδυάζοντας τους όρους για το νόμισμα της Βραζιλίας που ονομάζεται “πραγματικό και το νόμισμα της Αργεντινής που ονομάζεται ¨”πέσο”. Έκανε την πρόταση με την προοπτική να επεκταθεί το ενοποιημένο νόμισμα στις χώρες που αποτελούν την κοινή αγορά του Νότου (MERCOSUR) και με στόχο να λειτουργήσει ως «φρένο στις σοσιαλιστικές ιδέες στη Νότια Αμερική»!

Καθώς έγινε γνωστό από τον δημοσιονομικό έλεγχο στη Βραζιλία ότι  δεν υπάρχουν σε εξέλιξη μελέτες ή σχέδια σχετικά με την  προτεινόμενη νομισματική ένωση με την Αργεντινή, οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι η χώρα θα βρεθεί σε βαθιά οικονομική κρίση και άλλοι χαρακτηρίζουν την πρόταση του Μπολσονάρο “πρόωρη” κι άλλοι “νεκρό βάρος”.

prologos.gr

με πληροφορίες από το Telesur

 

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το