Πραγματοποιήθηκε χθές (21/11) στο αναψυκτήριο «Πευκώνας» των Αγ. Αναργύρων, συνέλευση της «Πρωτοβουλίας κατοίκων ενάντια στην εγκατάσταση Μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στο Πάρκο Τρίτση», προκειμένου να αποφασιστεί το παραπέρα πρόγραμμα κινητοποιήσεων. Όπως είναι γνωστό, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγ. Αναργύρων, μετά από την αποφασιστική αντίδραση των κατοίκων, προχώρησε σε αναστολή του έργου. Προφανώς, η μεθόδευση αυτή έγινε λόγω των επικείμενων δημοτικών εκλογών, μετά τις οποίες θα επανέλθει το θέμα της εγκατάστασης Μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων. Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός. Ήδη, αποφασίστηκε η παρουσία της «Πρωτοβουλίας κατοίκων» κατά τη διεξαγωγή του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 29 Νοέμβρη, καθώς και μία διαδήλωση-πορεία στο Ίλιον. Στο ενδιάμεσο διάστημα, τα μέλη της «Πρωτοβουλίας κατοίκων» θα κινηθούν σε όλο το εύρος της περιοχής Αγ. Αναργύρων, Καματερού, Ίλιου και Πετρούπολης, προπαγανδίζοντας τις εκδηλώσεις και μαζεύοντας υπογραφές.

Ήδη, από την επιτυχημένη συγκέντρωση-πορεία στο Πάρκο Τρίτση, εκδόθηκε το παρακάτω Ψήφισμα που αποτέλεσε και τη βασική αφορμή για την πρόσφατη ανάκληση της απόφασης:

ΨΗΦΙΣΜΑ-ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Ενάντια στην Εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων στο Πάρκο Τρίτση:

«Εμείς οι κάτοικοι των περιοχών ΙΛΙΟΝ – ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ – ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Μαζευτήκαμε σε συνέλευση σήμερα 11-11-18 στο Πάρκο Τρίτση και αποφασίσαμε:

-Καταδικάζουμε τις επανειλημμένες προσπάθειες των εκάστοτε κυβερνήσεων και της τωρινής κυβέρνησης ΣΥΡΥΖΑ-ΑΝΕΛ να αλλάξουν τον χαρακτήρα και τον σκοπό του Πάρκου Τρίτση ,από ελεύθερο χώρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και χρήσης του από τον λαό των γύρω περιοχών και όλης της Αττικής, σε χώρο “Ανάπτυξης και Κοινωνικής Οικονομίας”(9 Άρθρο 60 – Νόμος 4414/2016), δηλαδή σε χώρο εμπορευματικής δραστηριότητας και συγχρόνως σε αυτές τις δραστηριότητες, την επεξεργασία βοθρολυμάτων -παραθέτουμε την παρ. γ του νόμου-, (γ) ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνικών και τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον (όπως προστασία δασών και εδαφών, ανακύκλωση υλικών, καθαρισμό λυμάτων, δημιουργία ενεργειακού πάρκου ανανεώσιμων πηγών κ.λπ.).

-Καταδικάζουμε την απόφαση της ΕΥΔΑΠ για την δημιουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στο Πάρκο, υλοποιώντας τις ντιρεκτίβες της Ε.Ε. και μάλιστα με οικολογικό περιτύλιγμα, αποκρύπτοντας την εκτεταμένη οικολογική καταστροφή και ανατροπή της βιολογικής ισορροπίας, σε ψάρια, φυτά και ζώα πτηνά του Πάρκου, λόγω της ποιότητας και του περιεχομένου σε παθογόνους μικροοργανισμούς του νερού που θα παράγεται, από αυτή την επεξεργασία.

Και το ακόμα σοβαρότερο η δυσοσμία και τα έντομα εντός του Πάρκου και στις γύρω περιοχές θα αποτελέσουν κίνδυνος για την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων των περιοχών μας.

Αρκετή επιβάρυνση 57 χρόνια το αίσχος της χωματερής δεν θα ανεχτούμε άλλη καταστροφή και υποβάθμιση στην υγεία μας και στο περιβάλλον.

-Καταδικάζουμε το διοικητικό συμβούλιο του φορέα διαχείρισης του Πάρκου που συμμετέχει και με εκπρόσωπο του ο δήμος Αγ. Αναργύρων Καματερού, που ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ να προχωρήσει στην έγκριση της κατασκευή αυτού της δύσοσμης βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων.

Απαιτούμε άμεσα από όλους τους φορείς που εμπλέκονται σε αυτή την απόφαση να ακυρώσουν αυτή την απόφαση δια παντός και ούτε να το ξανασκεφτούν.

-Καταδικάζουμε την διγλωσσία του δήμου Αγ.Αναργύρων Καματερού για απόσυρση και πάγωμα. Απαιτούμε να πάρει απόφαση το ΔΣ ακύρωση της απόφασης τώρα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση τώρα να ακυρώσει κάθε άρθρο του νόμου που προβλέπει την χρήση του Πάρκου για εμπορευματικές δραστηριότητες και χρήσεις .

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΛΥΨΗΣ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΝΕΡΟ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

• ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ

• ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

• ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ».

Κάτω από το Ψήφισμα αυτό, υπάρχει χώρος για τη συγκέντρωση υπογραφών.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το