Οι μαθητές του Μπάρλειου Γενικού Λυκείου Δίστομου- με την συμπαράσταση και των γονέων τους – διαμαρτύρονται για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το Τμημα Θετικών Σπουδών του και να »μετακομίσει» τους μαθητές που το δήλωσαν, στο Γενικό Λύκειο Αράχωβας! Παράλληλα, το Υπουργείο προχωρά σε κατάργηση του Τμήματος Οικομομίας -Πληροφορικής του Λυκείου Αράχωβας και »μετακομίζει΄΄ τους μαθητές του στο Δίστομο!

Η απόφαση αυτή, που αλλάζει τα δεδομένα σπουδών για μια σειρά μαθητές , έχει προκαλέσει αναστάτωση στους ίδιους και τις οικογένειές τους, αφού με την απόφασή του το Υπουργείο Παιδείας:
– Δυσκολεύει την επικέντρωση τους στην φοίτηση κατά την κρίσιμη για το μέλλον τους Γ’ Λυκείου – λίγους μήνες πριν τις καθοριστικές γι αυτούς εξετάσεις για την είσοδό τους σε Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα
– Δημιουργεί αυξημένους κίνδυνους με την καθημερινή μετακίνησή τους σε επικίνδυνους δρόμους με αυξημένο φόρτο αυτοκίνητων (φορτηγά, τουριστικά, εκδρομικά κ.α.) και δύσκολες λόγω καιρού το χειμώνα.
– Φαλκιδεύει στην πράξη το δικαίωμα επιλογής των μαθητών όχι μόνο του σχολικού περιβάλλοντος άλλα ακόμα για μερικούς και της κατεύθυνσης σπουδών για να αποφύγει την »μετακόμιση».
– Αδιαφορεί για την κεκτημένη εμπειρία από την περυσινή χρονιά, που τελικά, μετά από κινητοποιήσεις φορέων, λειτούργησαν ολιγομελή Τμήματα χωρίς ουσιαστικά πρόσθετο κοστος ή άλλες δυσκολίες.
– Αδιαφορεί για την αδικαιολόγητη αύξηση του κόστους από τα δρομολόγια των μεταφορικών μέσων, την στιγμή που ήδη στα θιγόμενα σχολειά υπάρχουν οι αναγκαίοι καθηγητές,όπως π.χ, στο Δίστομο! Και αν λείπει ένας καθηγητής από το Δίστομο ή την Αράχοβα, μπορεί να προσληφθεί αντί να πληρώνονται μεταφορές, λένε γονείς.

Οι ίδιοι οι μαθητές και οι μαθήτριες από χθες Τετάρτη προχώρησαν σε συνέλευση και με δημοκρατικές διαδικασίες αποφάσισαν την κατάληψη του σχολικού κτιρίου- τόσο στο Δίστομο όσο και στην Αράχοβα..Στο Λύκειο Δίστομου οι πόρτες έχουν κλείσει και οι μαθητές ανάρτησαν πάνω με το οποίο γνωστοποιούν την απόφαση τους και με ανακοινωση προβάλλουν τα δίκαια αιτήματά τους.

Η ανακοίνωση της Μαθητικής Κοινότητας του ΓΕ.Λ. Δίστομου είναι η εξής:

<<Μέσω δημοκρατικής ψηφοφορίας που διεξήχθη ανάμεσα στους μαθητές του Γενικού Λυκείου Διστόμου, η μαθητική κοινότητα του σχολείου αποφάσισε κατάληψη της σχολικής μονάδας εξ αιτίας των δυσάρεστων υπουργικών αποφάσεων που έχουν παρθεί για την «ανταλλαγή» μαθητών και μαθητριών εντός του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας. Πιο συγκεκριμένα, επειδή στο ΓΕ.Λ. ΑΡΑΧΩΒΑΣ η κατεύθυνση Οικονομίας και Πληροφορικής αποτελείται από τρείς μαθητές, θα μεταφερθεί στο ΓΕ.Λ. ΔΙΣΤΟΜΟΥ και, αντίστοιχα, η κατεύθυνση Θετικών Σπουδών του ΓΕ.Λ. ΔΙΣΤΟΜΟΥ που αποτελείται από 2 μαθητές θα μεταφερθεί στο ΓΕ.Λ. ΑΡΑΧΩΒΑΣ. Το σύνολο της μαθητικής κοινότητας των δύο σχολείων, υπογραμμίζει την παραβίαση του δικαιώματος και της επιλογής των μαθητών να εκλέξουν την κατεύθυνσή που θέλουν να ακολουθήσουν. Ουσιαστικά, «εκβιάζει» τους μαθητές είτε να αλλάξουν κατεύθυνση είτε να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον.
Τα πράγματα παραμένουν μετέωρα και για τις δύο σχολικές μονάδες του δήμου από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, και δίχως να έχει επισημανθεί κάποιο μέσο καθημερινής μεταφοράς των μαθητών και μαθητριών. Η υπουργική απόφαση έχει καθυστερήσει υπερβολικά λόγω αμέλειας και τα μαθήματα των κατευθύνσεων των δύο σχολείων δεν διεξάγονται καν παρόλο που οι καθηγητές των ειδικοτήτων της θετικής κατεύθυνσης υπάρχουν στο σχολείο ήδη.
Τέλος, με την αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος, που περισσότερο μοιάζει με την έσχατη τιμωρία που μπορεί να υποβληθεί στους μαθητές, στην κρίσιμη αυτή χρόνια για το μέλλον των παιδιών και τις τελικές πανελλαδικές εξετάσεις, θα έχει επιπτώσεις και στον ψυχολογικό τομέα των μαθητών εκτός των άλλον πρακτικών προβλημάτων>>

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το