Παρά το γεγονός ότι η αντιπαράθεση και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών μεταφέρονται με οξύτητα στο ανοιχτό μέτωπο της Ουκρανίας, οι εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια δεν σταματούν. Στόχος των πιέσεων των Δυτικών η Σερβία και πίσω από αυτήν η Ρωσία.

Αυξημένη ένταση μεταξύ Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου

Ένα 24ωρο μετά την αποτυχία ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην Ιντερπόλ, λόγω των αντιρρήσεων του Βελιγραδίου, ο Κοσσοβάρος Αλβανός πρωθυπουργός και πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, Χαραντινάι, ανακοίνωσε την επιβολή δασμών ύψους 100% στις «εισαγωγές» προϊόντων από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, γεγονός που προκαλεί ήδη ελλείψεις στις αγορές της σερβικής κοινότητας στο προτεκτοράτο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να αρθούν, παρά μόνο αν η Σερβία αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Στο 48ωρο αυτό η ένταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αυξήθηκε με την σύλληψη τεσσάρων Σέρβων από Κοσσοβάρους αστυνομικούς, στο πλαίσιο «ερευνών» για τη δολοφονία τον περασμένο Γενάρη του Σέρβου πολιτικού Ιβάνοβιτς, με τον ισχυρισμό των αρχών του Κοσσυφοπεδίου ότι οι τρεις από τους τέσσερις Σέρβους, εκ των οποίων οι δύο αστυνομικοί, εμπλέκονται στη δολοφονία του και ο τέταρτος συνελήφθη για «αντίσταση κατά της αρχής»!

Το γεγονός ότι οι ενέργειες αυτές είναι απολύτως προσχηματικές και έχουν σαν στόχο την Σερβία, οδήγησε τις σερβικές αρχές στην καταγγελία τους και τον Πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Βούτσιτς σε δηλώσεις ότι η Σερβία «δεν θα δεχθεί απρεπή πρόταση» ούτε εκβιασμούς σε σχέση με την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ και την επανέναρξη διαλόγου με το Κοσσυφοπέδιο, αφού νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες σερβικών εφημερίδων, αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν προτείνει στον Σέρβο ηγέτη το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, με αντάλλαγμα την έναρξη νέων συνομιλιών με την ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου.

Ράμα και Χαραντινάι προωθούν το σχέδιο για «Μεγάλη Αλβανία»

Την ένταση επαυξάνει και η συνάντηση των πρωθυπουργών Αλβανίας – Κοσσυφοπεδίου Ράμα και Χαραντινάι στην κοσσοβάρικη πόλη Πετς, που καθόλου συμπτωματικά, έγινε ένα 48ωρο πριν από την αλβανική εθνική επέτειο της 28ης Νοέμβρη, για την προώθηση των σχεδίων της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» και των «μαλακών» μεταξύ τους συνόρων.

Ο Ε. Ράμα σε συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου η κατάργηση των συνόρων, των δασμών και των μεταξύ τους τελωνείων, άλλων χρεώσεων στις εμπορικές συναλλαγές και του κόστους περιαγωγής κλήσεων κινητής τηλεφωνίας έως τον Ιούνη του 2019. Αποφασίστηκε επίσης η εναρμόνιση των διαδικασιών για την από κοινού αναγνώριση της έκδοσης κρατικών εγγράφων και πιστοποιητικών-η έκδοση αδειών οδήγησης θα είναι κοινή-ενώ, όπως δήλωσε ο αλβανός πρωθυπουργός, το καλοκαίρι θα ανοίξει στο Δυρράχιο τελωνείο του Κοσσυφοπεδίου.

Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία της Σερβίας ζήτησε από Ρωσία και Κίνα να αποτρέψουν τις εξελίξεις αυτές που ανατρέπουν το «στάτους κβο» της περιοχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλώντας ταυτόχρονα τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που αιματοκύλισαν την περιοχή να αναλάβουν ρόλο «διαιτητή» (;)

Ο Ζάεφ προχωράει την Συμφωνία των Πρεσπών

Μηνύματα στήριξης της συμφωνίας από Μιτσκόσκι

Την ίδια περίοδο ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, που προωθεί τη δεύτερη φάση ψήφισης των συνταγματικών τροπολογιών, πιέζει για ένταξη του κρατιδίου στην ΕΕ «έως το 2023».

Η ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης που διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας η Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SOG) στους χώρους της Γερμανικής Βουλής, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων, Γερμανοί πολιτικοί, εκπρόσωποι της Καγκελαρίας, όπως και της ΕΕ και εκπρόσωποι των πρεσβειών όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. των Χριστιανοδημοκρατών για θέματα δυτικών Βαλκανίων Τόρστεν Φράι δήλωσε ότι «Αν την ευθύνη για την αποτυχία τη φέρουν τα Σκόπια τότε είναι σίγουρο ότι μια ολόκληρη γενιά θα χάσει κάθε προοπτική ένταξης στην ΕΕ…Μια διαφορετική κατάσταση θα προέκυπτε αν η συμφωνία ναυαγήσει με ευθύνη των Αθηνών» που «θα πρέπει να της ασκηθεί αυξημένη πίεση προκειμένου να επιτευχθεί λύση».

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διαπιστώνει μια σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατούσε στην πΓΔΜ, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την κυβέρνηση. Σε αυτή την εξέλιξη συνέβαλε η απόδραση στην Ουγγαρία του καταδικασμένου σε διετή φυλάκιση πρώην πρωθυπουργού της χώρας και αρχηγού του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρουέφσκι, για την οποία μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά εξηγήσεις από την ουγγρική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος για τα Βαλκάνια στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών Κρίστιαν Χέλμπαχ, το Βερολίνο έχει ενδείξεις ότι το VMRO-DPMNE άλλαξε στάση και είναι έτοιμο να στηρίξει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα, σημειώνοντας ότι «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μιτσκόσκι στέλνει μηνύματα ότι από εδώ και στο εξής θα στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα πρέπει να δούμε πόσο ανθεκτικά είναι αυτά τα μηνύματα».

Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις αυτές διαγράφονται στο πλαίσιο του οξυμένου ανταγωνισμού ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και την Κίνα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, από τον οποίο τροφοδοτούνται.

Η κυβέρνηση Τσίπρα «ιδανικός εταίρος» των ΗΠΑ

«Η σχέση μας με την Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ό,τι υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια και αυτό χάρη στην πολύ σκληρή δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης, των ελληνικών αρχών, που έχει καταστεί ιδανικός εταίρος της αμερικανικής κυβέρνησης. Μοιράζεται, για παράδειγμα, με τις ΗΠΑ βασικούς στόχους αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια», δηλώνει σε συνέντευξή του ο λαλίστατος αμερικανός πρέσβης, ενόψει και της έναρξης του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου» των δυο κυβερνήσεων στις 13 Δεκέμβρη στις ΗΠΑ, που το στόμα του «στάζει μέλι» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αντικείμενο του «Στρατηγικού Διαλόγου» είναι η επέκταση του αριθμού και του πεδίου δράσης των αμερικανικών βάσεων, ο έλεγχος των πηγών και των αγωγών ενέργειας, η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των προσφυγικών ροών, τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο ρόλος «μεντεσέ» της Ελλαδας προώθησης των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή και όσα άλλα έχουν υποσχεθεί Τσίπρας-Καμμένος στον Τράμπ και στα άλλα αμερικανικά επιτελεία.

Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε και η 4η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, για τη «διασυνοριακή συνεργασία», με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης των τεσσάρων χωρών, με στόχο την υλοποίηση των σχεδίων ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ για την περιοχή, με τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλα να δηλώνει ότι «η διεύρυνση της ΕΕ θα είναι μια θετική εξέλιξη, διότι θα δημιουργήσει μια αγορά εντός της ενιαίας αγοράς», προσδοκώντας κάποια ψίχουλα για την μεγαλοαστική τάξη της χώρας σαν αντίδωρο για τις υπηρεσίες που προσφέρει στους δυτικούς κηδεμόνες τους, έχοντας μετατρέψει τη χώρα σε σημαιοφόρο των σχεδιασμών τους στην περιοχή, εμπλέκοντας τον λαό σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς και περιπέτειες.

Μεταξύ των άλλων, περίεργο περιστατικό προέκυψε στα σύνορα της χώρας μας με την πΓΔΜ, που σε αυτή τη φάση δεν είχε συνέχεια, που μπορεί όμως αυτό ή και κάτι αντίστοιχο σε άλλη περίπτωση να αξιοποιηθεί, όταν άγνωστοι με τη βοήθεια σκαπτικών μηχανημάτων ξεθεμελίωσαν 105 τριγωνομετρικές τσιμεντένιες πυραμίδες και κυλινδρικά κολωνάκια που οριοθετούν το σύνορο, που η συντήρησή τους ανήκει στην ΠΓΔΜ, τοποθετημένες μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παύλος Αλεξίου, στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το