Συνολικά 60.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες περιφρουρούν τη Γαλλία στις σημερινές διαδηλώσεις των «γιλέκων», όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας. Μέχρι νωρίς το απόγευμα, οι αστυνομικοί είχαν προσαγάγει 126 άτομα, σύμφωνα με το AP.

Embedded video

Σε μία πορεία χιλιάδων διαδηλωτών που κατευθυνόταν από το Υπουργείο Οικονομικών προς την πλατεία Δημοκρατίας, μερικοί άναψαν μικρές φωτιές, έστησαν οδοφράγματα και πέταξαν πέτρες στους διαδηλωτές. Τότε, η αστυνομία απάντησε με ρίψη δακρυγόνων.

Οι γαλλικές αρχές κατηγορούν τους διαδηλωτές ότι δεν δείχνουν καθόλου «ευαισθησία» μετά την εθνική καταστροφή, όπως χαρακτηρίζουν την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, με τον υπουργό Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, να δηλώνει ότι «οι ταραξίες δεν συγκινήθηκαν καθόλου από αυτό που συνέβη στη Νοτρ-Νταμ».

Από τη δική τους πλευρά, οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων υποστηρίζουν ότι αυτό που συνέβη και η δραστηριοποίηση που παρατηρήθηκε για τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανακατασκευή της εκκλησίας δεν είναι τίποτα άλλο από ένδειξη των κοινωνικών ανισοτήτων.

Σύμφωνα με τον ΦΙλιπ Μαρτινέζ, ηγέτη συνδικαλιστικού σωματείου, «δίνουν δεκάδες εκατομμύρια για να ξαναχτιστεί η Παναγία των Παρισίων, αλλά μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να αντιμετωπιστούν τα κοινωνικά προβλήματα».

Χημικά και οδοφράγματα στο Παρίσι, επιμένουν τα Κίτρινα Γιλέκα (Βίντεο)

Ανακοινώνει τα μέτρα από τον «εθνικό διάλογο» ο Μακρόν

Έπειτα από την ισχυρή δυναμική που είχε το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει πως ξεκινά «εθνικό διάλογο» μεταξύ των διαδηλωτών και του κοινοβουλίου, για να ικανοποιηθούν κάποια από τα αιτήματά τους. Ωστόσο, τα «γιλέκα» δεν πείθονταν από τις προσπάθειες του Προέδρου και συνέχισαν τις διαδηλώσεις, παρά τη μειωμένη προσέλευση με την πάροδο του χρόνου.

Τα «κίτρινα γιλέκα» στους δρόμους του Παρισιού

Ο Μακρόν ετοιμαζόταν να εξαγγείλει διάγγελμα για τα αποτελέσματα του «εθνικού διαλόγου» την προηγούμενη Τετάρτη, που ωστόσο ανεβλήθη, λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων, με την οποία ασχολήθηκαν και τα «γιλέκα». Με αφορμή το 1 δισεκατομμύριο ευρώ που συγκεντρώθηκε για την αναστήλωση του ναού από μεγιστάνες, πολλοί διαδηλωτές νιώθουν εξαγριωμένοι που υπάρχουν άνθρωποι που διαθέτουν τόσα χρήματα, την ίδια στιγμή που αυτοί δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Τελικά, θα ανακοινώσει τα μέτρα σε συνέντευξη Τύπου – την πρώτη από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος- στις 25 Απριλίου.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το