Η κυβέρνηση επιμένει στο δόγμα της αποτροπής για το προσφυγικό

Περαιτέρω εμπέδωση του δόγματος της αποτροπής με μεγαλύτερη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων αλλά και του ΝΑΤΟ φανερώνουν οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό, ύστερα από τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις του Σαββατοκύριακου.

Την ενεργό συμμετοχή του Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού, με τη συνδρομή πλωτών και άλλων μέσων για την αποτροπή των προσφυγικών ροών αποφάσισαν σε συνάντηση που είχαν χθες οι υπουργοί Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Από αριστερά οι υπουργοί Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης, Εξωτερικών Ν. Δένδιας και Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου έγινε το Σάββατο σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το Προσφυγικό.

Να συνεχιστούν τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών, να πολλαπλασιαστούν τα σκάφη του Λιμενικού που επιχειρούν στο Ανατολικό Αιγαίο και να αυξηθεί η εμπλοκή της Frontex και του ΝΑΤΟ αποφασίστηκε στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη του Σαββάτου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αδωνις Γεωργιάδης, έφτασε στο σημείο το Σάββατο σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ να υποστηρίξει πως δεν τίθεται θέμα μεγάλων προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά, καθώς «οι πρόσφυγες είναι ελάχιστοι από αυτούς και οι περισσότεροι είναι λαθρομετανάστες», ενώ δεν δίστασε να κάνει λόγο για «εισβολή».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατανομή των προσφύγων σε εννιά στρατόπεδα μέσα στην ενδοχώρα, διοχετεύει σχέδια μετεγκατάστασής τους σε συγκεκριμένες περιοχές από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ζυγίζοντας παράλληλα τις αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, προωθεί τη λύση της μετεγκατάστασης σημαντικού αριθμού προσφύγων σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, μια πρόταση με την οποία διαφωνούν αρκετά στελέχη του υπουργείου Άμυνας. Σημειώνεται πως πηγές του υπουργείου θεωρούν πως στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει κλιμάκωση των αντιδράσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στον Καραβόμυλο Φθιώτιδας.

Ταυτόχρονα, στη Μόρια η κατάσταση έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της απανθρωπιάς. Σε ένα χώρο που οργανώθηκε για να μπορούν να διαμένουν το πολύ 3000 άνθρωποι, “διαμένουν” 12000! Ο όρος “ασφυξία” δεν αποδίδει δυστυχώς ούτε κατ’ ελάχιστο τις απαράδεκτες συνθήκες “λειτουργίας” του κέντρου.

Εν τω μεταξύ, σήμερα συναντιούνται στη Μάλτα οι υπουργοί Εσωτερικών της Μάλτας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας προκειμένου να σφραγίσουν μια αμφιλεγόμενη συμφωνία.

Αυτή θα αφορά «εθελοντικές δεσμεύσεις από τα κράτη-μέλη με στόχο να δημιουργηθεί ένας πιο προβλέψιμος και αποτελεσματικός μηχανισμός αλληλεγγύης για την αξιοπρεπή αποβίβαση μεταναστών που έχουν διασωθεί στη θάλασσα».

Το προσχέδιο της συμφωνίας, όπως αποκάλυψε το Politico, αναφέρεται επανειλημμένα σε «αιτούντες άσυλο» και «μετανάστες» και όχι σε «πρόσφυγες».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το