Αν οι εκλογές έφερναν κοινωνική ανατροπή θα ήσαν παράνομες! Να μια σπουδαία ρήση του Κ.Μαρξ που συμπυκνώνει ευφυέστατα το ποιόν των αστικών εκλογών. Διότι «η τράπουλα είναι σημαδεμένη», ο διαιτητής μιλημένος, το παιχνίδι στημένο. Για να φτάσει το πρόγραμμά μας στη φτωχολαϊκή οικογένεια πρέπει να περάσει από σαράντα κύματα. Χρήματα, κρατική χρηματοδότηση, σπόνσορες, διαφημιστές, ζώνες προβολής στην ΤV και το ραδιόφωνο, δήμοι, χώροι προβολής, τηλεαστέρες για ευρωβουλευτές, οικογενειακά σινάφια και το «κακό συναπάντημα». Άνισοι όροι, ταξικότατοι, γι’ αυτό και δεν έχουμε καμία αυταπάτη για το ρόλο των εκλογών. Ωστόσο, συμμετέχουμε στις εκλογές για να διαδώσουμε καλύτερα τις θέσεις μας, για να ακουστεί δυνατότερα το «έξω απ’ την ΕΕ», για να προβάλλουμε τις κομμουνιστικές ιδέες, για να γίνουν οι ψήφοι αγώνες (και όχι το αντίθετο).

Υπάρχουν λοιπόν αρκετοί λόγοι για να ψηφίσεις Μ-Λ ΚΚΕ, λόγοι τους οποίους πρέπει να διαδώσουμε πλατειά και βαθειά στις μάζες, να τους εξειδικεύσουμε, να τους διευρύνουμε, αλλά με σταθερή πυξίδα (που να δείχνει βορρά) και σταθερή καρδιά (που χτυπάει πάντα αριστερά).

Ισχυριζόμαστε πως η κόκκινη ψήφος στο Μ-Λ ΚΚΕ δεν είναι διόλου χαμένη. Ίσα-ίσα μάλιστα! Έχει το δικό της ειδικό πολιτικό βάρος, είναι «αμετάφραστη» και δεν επιδέχεται αλλοιώσεις, είναι ψήφος αγώνα, λαϊκότητας, αριστεροσύνης, κομμουνιστικής κοπής. Σε άλλη στήλη του Λαϊκού Δρόμου υπενθυμίζουμε όσα γράφαμε και λέγαμε για τον ΣΥΡΙΖΑ, έξι χρόνια πριν, τότε που μετά τις πλατείες βασίλευαν οι αυταπάτες ακόμα και στους κόλπους της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Σηκώσαμε την αντιΕΕ σημαία όταν οι «μένουμε Eυρώπη» κανοναρχούσαν, ο Τσίπρας έκανε γαλλογερμανικό φροντιστήριο και το ΚΚΕ σφύριζε. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν είμαστε αδιάφοροι. Να γίνουμε οι κομμουνιστές ηγεμονική δύναμη στον πολιτικό χώρο της αριστεράς.

Λόγος πρώτος: Ψηφίζουμε και στηρίζουμε Μ-Λ ΚΚΕ γιατί σταθερά, αταλάντευτα, επίμονα και πιεστικά υποστηρίζουμε την κομμουνιστική υπόθεση στη χώρα μας και σ’ όλο τον κόσμο. Η υπόθεση του «Κ» όπως λέμε (και όχι φαρισαϊκά όπως προβάλλουν ορισμένοι) αφορά στο λαμπρότερο μέλλον του κόσμου. Η ιστορία και η ταξική πάλη δεν σταματούν στα σύνορα του αστικού κόσμου και στις αντικομμουνιστικές υστερίες των αστών και νεοφασιστών στην Ευρώπη. Κάθε κατάκτηση του 20ου αιώνα είναι συνδεδεμένη με τους κομμουνιστές και κάθε πέτρα σ’ όλο τον κόσμο έχει να διηγηθεί πολλά για το κομμουνιστικό κίνημα. Για την ακρίβεια, το Μ-Λ ΚΚΕ και οι επαναστάτες κομμουνιστές, όπου γης, εμπνέονται, οργανώνονται, ενώνονται (και ενδεχομένως κάνουν λάθη), από μία λαμπρή, ηρωική και ανθρώπινη πορεία, για μία κοινωνία που ο εργάτης θα είναι αφέντης στον τόπο του μόχθου του και ο άνθρωπος δε θάναι για τον άνθρωπο λύκος. Είμαστε κομμουνιστές.

Λόγος δεύτερος: Στηρίζουμε το Μ-Λ ΚΚΕ με ανιδιοτέλεια και ταξική περηφάνια γιατί υπερασπίσαμε το παρελθόν του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος κόντρα στη συκοφαντία, τη στρέβλωση και την αναθεώρηση (ρεβιζιονισμό). Όταν οι ρεβιζιονιστές με απαρχή το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ (1956) ξεθεμέλιωναν τις βάσεις του κινήματός μας, είπαμε όχι. Όταν οι κάθε λογής αναθεωρητές της ιστορίας, πότε με το όπλο της επαναθεμελίωσης, πότε με τη μάσκα του ακαδημαϊσμού, πότε με την τανάλια της αθώας αμφισβήτησης υπονόμευαν την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος. Αντικειμενικά άνοιγαν το δρόμο σε κάθε αντεπαναστατικό στοιχείο.

Το Μ-Λ ΚΚΕ θεωρεί πως -παρά τα όποια λάθη και παραλείψεις- πρέπει να υπερασπίσουμε την ιστορία μας. Τάξη χωρίς μνήμη είναι τάξη χωρίς αύριο και κίνημα χωρίς θεμέλια είναι «άγραφο χαρτί».

Λόγος τρίτος: Σ’ όλη τη χώρα -από τα κόμματα που εκτίθενται στις ευρωεκλογές- ΜΟΝΟ το Μ-Λ ΚΚΕ λέει σταράτα και ξεκάθαρα «έξω η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Μόνο το Μ-Λ ΚΚΕ! Από τους ποικιλώνυμους φασίστες ως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΚΚΕ, δηλαδή ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, ψελλίζουν ρήξεις και ανατροπές, Ευρώπη των λαών και των εργαζομένων και άλλα παρόμοια που συσκοτίζουν το πρόβλημα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της πρόσδεσης της χώρας μας στο άρμα της ΕΕ, δηλαδή της γερμανογαλλικής -σήμερα- μπότας. Αυτή η θέση μας είναι η συγκεκριμένη και εξειδικευμένη έκφραση της αντιμπεριαλιστικής μας στάσης. Μαζί με την εναντίωση στο ΝΑΤΟ και σ’ όλο το πλέγμα της εξάρτησης συγκροτούν ένα μεγάλο κομμάτι της φυσιογνωμίας μας. Είμαστε αντιΕυρωπαίοι από τη σκοπιά του αντιιμπεριαλισμού.

Λόγος τέταρτος: Στηρίζουμε-ψηφίζουμε το Μ-Λ ΚΚΕ γιατί ο λόγος και το πρόγραμμά του μιλούν για μία Ελλάδα ανεξάρτητη-ειρηνική-δημοκρατική και σοσιαλιστική. Όχι παρμένα χωριστά, τμηματικά και αλά καρτ, αλλά σ’ ένα ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο με αλλαγή συσχετισμών και την αριστερά, την πραγματική αριστερά, ηγεμονική δύναμη. Ενδεχομένως φαίνεται ότι αυτό λένε και άλλοι. Δεν είναι ούτε αυταπάτη, ούτε «ψιλά γράμματα». Για παράδειγμα άλλοι έσβησαν την ανεξαρτησία (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), άλλοι το σοσιαλισμό (ΛΑΕ). Είναι αναπόφευκτο. Διότι θεωρούν την Ελλάδα ιμπεριαλιστική χώρα (ΝΑΡ), στη μέση της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας (ΚΚΕ και τροτσκιστές), εισάγουν δηλαδή στο λαϊκό κίνημα τον υποκειμενισμό αντί της αντικειμενικότητας και της πολιτικής αλήθειας. Είναι αυτός ο λόγος που κηρύσσουν αντεπιθέσεις, ρήξεις και ανατροπές, αντί της συγκέντρωσης δύναμης και της αλλαγής συσχετισμών, δηλαδή της στρατηγικής άμυνας, όπως μας δίδαξε η ιστορία (αλλά και οι Στάλιν, Μάο).

Λόγος πέμπτος: Στηρίζουμε και ψηφίζουμε το Μ-Λ ΚΚΕ γιατί είναι κόμμα πατριωτικό και διεθνιστικό. Εμείς δεν μηδενίζουμε την έννοια της πατρίδας, ούτε τη χαρίζουμε στους εθνικιστές, πατριδοκάπηλους και νεοφασίστες. Την περίοδο της κρίσης και της αντιευρωπαϊκής ρήξης (πχ Brexit), η έννοια του εθνοκράτους αλλά και της πατρίδας επιστρέφει. Την οικειοποιούνται και την «κλέβουν» οι νεοφασίστες τύπου Φάρατζ, Σαλβίνι, Λεπέν, Όρμπαν και Κουρτς. Ακόμα και στις ΗΠΑ ο Τραμπ λανσάρεται ως πατριώτης. Πρόκειται για ψέματα. Πάντα οι κάθε λογής φασίστες και εθνικιστές ήταν με την ανερχόμενη αντιλαϊκή δύναμη. Από την άλλη ο διεθνισμός, δηλαδή η άδολη στήριξη των λαϊκών, εθνικών και απελευθερωτικών κινημάτων δέχτηκε το «εμβόλιο» του κοσμοπολιτισμού, δηλαδή το άνοιγμα στις αγορές, την κατάργηση των συνόρων, την κακόφημη παγκοσμιοποίηση και τον «εθνικό χυλό». Το Μ-Λ ΚΚΕ είναι πατριωτικό και διεθνιστικό κόμμα.

Λόγος έκτος: Είμαστε με τους αγώνες των μαζών! Για το Μ-Λ ΚΚΕ ο μαρξισμός είναι οδηγός για δράση και η πολιτική αλήθεια δεν βγαίνει από το κεφάλι της Αθηνάς, αλλά από την ταξική πάλη των ανθρώπων. Κάθε δράση δεν είναι επαναστατική (πχ διαδηλώσεις για να πέσει ο Μαδούρο στη Βενεζουέλα), αλλά καμία ριζοσπαστική αμφισβήτηση δεν έγινε χωρίς δράση. Ορισμένοι θεοποιούν την κίνηση (σαν οπαδοί του Μπέρνσταϊν -το παν είναι η κίνηση), άλλοι απολυτοποιούν τις γραφές και την κοκαλωμένη αλήθεια (σαν εικόνισμα). Το Μ-Λ ΚΚΕ εμπιστεύεται τις μάζες. Εμπιστεύεται δύο και τρεις φορές την κίνησή τους, όταν έχει ριζοσπαστική, αριστερή, δημοκρατική σημαία. Να ξεκινάμε από τις μάζες, να μαζεύουμε και να μετασχηματίζουμε τις ιδέες τους και να ξαναγυρίζουμε σ’ αυτές, να ένας ωραίος δρόμος που μας επιτρέπει να κολυμπάμε στο λαό, να τον διαποτίζουμε και να προχωράμε μαζί του. Η ιδέα «με τις μάζες» είναι μία μαρξιστική θέση. Είμαστε σαν τον Ανταίο που παίρνει δύναμη από τη μάνα γη.

Λόγος έβδομος: Το Μ-Λ ΚΚΕ αγωνίζεται για την οργάνωση εργαζομένων σε συνδικάτα. Τα συνδικάτα-σωματεία-ενώσεις υπήρξαν όπλα στα χέρια των εργαζομένων και ιστορικά -αν και κινούνται στο έδαφος του καπιταλισμού (νόμοι κλπ)- υπήρξαν ισχυρές αμυντικές δομές στην αρπακτική ασυδοσία των εργοδοτών. Σήμερα, η αστικοποιημένη ηγεσία των συνδικάτων τα κατάντησε υπηρέτες του συστήματος. Παρ’ όλα αυτά αρνούμαστε να δεχτούμε την αναχώρηση από αυτά, όπως προτείνουν με διάφορες προφάσεις ΚΚΕ και ΝΑΡ. Υποστηρίζουμε α) την εγγραφή όλων των εργαζομένων στα σωματεία τους β) την ταξική ρότα των συνδικάτων και γ) την ταξική ανασυγκρότησή τους με αλλαγή συσχετισμών και ανατροπή του ρεφορμισμού (συμβιβασμού) σ’ αυτά. Το Μ-Λ ΚΚΕ αρνείται την υποταγή και τον αναχωρητισμό από τα συνδικάτα.

Λόγος όγδοος: αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα κείμενα θέσεων του Μ-Λ ΚΚΕ για να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» πως έγκαιρα και αξιόπιστα αντιμετωπίσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ ως αστικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (θέσεις 5ου συνεδρίου 2012). Η αντίθεσή μας για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ηγεσία του ΚΚΕ δεν ξεκινάει με τις κυβερνήσεις Τζανετάκη-Ζολώτα το 1989-90. Το Μ-Λ ΚΚΕ βρίσκεται απέναντι στη δικέφαλη ηγεσία των αναθεωρητικών κομμάτων που ξεθεμέλιωσαν την ψυχή της αριστεράς από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 και την έκαναν ουρά του Γ.Παπανδρέου, του Α.Παπανδρέου και του Α.Τσίπρα. Έβαλαν την αριστερά να υπογράφει διαρκείς Βάρκιζες και ηττοπαθείς συμφωνίες. Το Μ-Λ ΚΚΕ καλεί τους αριστερούς, τους δημοκράτες και κάθε τίμιο αγωνιστή να καταδικάσουν απερίφραστα όχι το ενσταντανέ, το στιγμιαίο της ταξικής προδοσίας, αλλά τον ιστορικό συμβιβασμό που εκφράστηκε με διάφορους τρόπους από τις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Λόγος ένατος: Να στηρίξουμε, να ψηφίζουμε και να εργαστούμε για την ενότητα που προτείνει το Μ-Λ ΚΚΕ. Τη λαϊκή ενότητα της πραγματικής Αριστεράς, όπως εκφράζεται με τη συνεργασία του κόμματός μας με το ΚΚΕ (μ-λ) στο πλαίσιο της ΛΑ-ΑΑΣ (Λαϊκή Αντίσταση-Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία) και τέλος την Κομμουνιστική Ενότητα, δηλαδή την ανάγκη να ενωθούν όλοι οι κομμουνιστές σ’ ένα κόμμα. Η ενότητα δεν είναι μια ευχή, ούτε θα προκύψει αυτόματα. Χτίζεται στους αγώνες από κάτω, αλλά χτίζεται με σχέδιο κι οργάνωση (από πάνω). Εμείς δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία της ενότητας και σ’ αυτόν το δρόμο ζητάμε τη στήριξη των αγωνιστών.

Λόγος δέκατος: Ως κομμουνιστές είμαστε αντιφασίστες. Στο πολιτικό DNA της ιστορίας έχει γραφτεί ανεξίτηλα πως ο αντιφασισμός ήταν και παραμένει κομμουνιστική προτεραιότητα. Στη χώρα μας οι νεοφασίστες συγκέντρωσαν στη σκέπη της ΧΑ όλα τα ακροδεξιά, χουντικά και ρατσιστικά αποκαΐδια. Ωστόσο, διαφωνούμε τόσο με τον ακτιβισμό των λεγόμενων «αντίφα» που αντικατέστησαν τον μπάτσο της γειτονιάς με το φασίστα-ρατσιστή. Διαφωνούμε επίσης με το λεγόμενο αντιφασιστικό μέτωπο του Α. Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το άλλοθι για να φυλακίσει την αριστερά και να την κάνει ουρά του. Είμαστε υπέρ των αντιφασιστικών δράσεων όταν έχουν μαζικό-λαϊκό χαρακτήρα και δεν εξαντλούνται στο παιχνίδι «κλέφτες κι αστυνόμοι». Για όσους όμως δε θυμούνται, θυμίζουμε ότι το τσάκισμα του φασιστικού φιδιού έχει ονοματεπώνυμο που είναι Σοβιετική Ένωση του Ι.Β.Στάλιν. Όσο για την ΕΕ, θρέφει κι επωάζει το αυγό του φιδιού.

Επίλογος

Στον χρονικό ορίζοντα της κρίσης, της αποστράτευσης και της ιδιώτευσης υπάρχουν αρκετοί που λένε «δεν ασχολούμαι με την πολιτική». Αυτό είναι εξηγήσιμο, αλλά δεν είναι λογικό. Διότι η πολιτική και οι πολιτικοί ασχολούνται με σένα. Είναι σαν να ’σαι στην αγχόνη και να λες πως δε σ’ ενδιαφέρει η θηλιά. Υπάρχει και η πολιτική των αστών και η πολιτική των εργατών, των εργαζομένων και των φτωχών. Διότι το ένα (η πολιτική) χωρίζεται στα δύο και πρέπει να δούμε τα πράγματα στην αντίθεσή τους. Το Μ-Λ ΚΚΕ, μισό αιώνα τώρα, υπηρετεί με ανιδιοτέλεια τη λαϊκή και κομμουνιστική υπόθεση. Την υπόθεση της μεγάλης πλειονότητας του ελληνικού λαού. Δεν τα κάναμε όλα τέλεια. Αλλά τολμήσαμε να πούμε μεγάλες αλήθειες όταν όλα «τα ’σκιαζε η φοβέρα» και πολλοί ήσαν αυτοί που τα δίπλωσαν, υποτάχθηκαν, συναλλάχτηκαν ή ιδιώτευσαν. Το Μ-Λ ΚΚΕ ποτέ δεν έκρυψε ότι είναι υπέρ της ενότητας των κομμουνιστών και ως πρώτο βήμα βλέπει κι εργάζεται για την ενότητα των μαρξιστών-λενινιστών σ’ ένα κόμμα. Αντιτίθεται στην ΕΕ των ιμπεριαλιστών, είναι κόμμα κομμουνιστικό, πατριωτικό και διεθνιστικό. Είναι αλήθεια ότι απέχουμε πολύ από το να γίνουμε το κόμμα της εργατικής τάξης και να ενώσουμε το λαό σ’ ένα νέο ΕΑΜ για την αποτίναξη της διπλής κυριαρχίας. Του ιμπεριαλισμού και της άρχουσας τάξης. Ωστόσο, όλες οι πολιτικές μας κινήσεις, η έγνοια και το ενδιαφέρον μας περιστρέφονται γύρω απ’ αυτήν την υπόθεση. Σ’ αυτόν το δύσκολο καιρό, στη δική μας Μεγάλη Πορεία, ζητάμε την ψήφο και την ψυχή των αριστερών ανθρώπων, των αγωνιστών της αριστεράς, των τίμιων συνδικαλιστών, των ανήσυχων νεολαίων. Ακριβώς σ’ αυτή την πορεία θα βελτιώσουμε τις παρεμβάσεις μας και θ’ ανεβάσουμε τον πολιτικό πήχη των αναγκών του κινήματος. Δε θάναι οι εκλογές το τέλος του κόσμου. Αλλά και σ’ αυτές τις εκλογές θα χρειαστούμε τη λαϊκή βοήθεια για να συνεχίσουμε πιο δυνατοί.

«Τραβέρσο ανάποδο – Πορεία αριστερά»

Η ψήφος στο Μ-Λ ΚΚΕ είναι υπόσχεση αγώνα και ανίχνευση ελπίδας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το