Το μεταναστευτικό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Συνολικά οι μετανάστες σε όλο τον κόσμο έφτασαν φέτος τα 272 εκατ. δηλαδή 51 εκατομμύρια περισσότεροι σε σύγκριση με το 2010, σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς βρίσκονται στην Ευρώπη (82 εκατομμύρια) και τη Βόρεια Αμερική (59 εκατομμύρια). Ακολουθούν η βόρεια Αφρική και η δυτική Ασία, με 49 εκατομμύρια μετανάστες η καθεμιά, σύμφωνα με τους συγγραφείς αυτής της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε από την υπηρεσία πληθυσμού στο τμήμα οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του ΟΗΕ.

Σήμερα οι μετανάστες αντιπροσωπεύουν το 3,5% του πληθυσμού παγκοσμίως, από 2,8% το 2000.

Οι μισοί από τους 272 εκατομμύρια μετανάστες ζουν σε δέκα χώρες: στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι ΗΠΑ με 51 εκατομμύρια (το 19% του συνόλου). Ακολουθούν η Γερμανία και η Σαουδική Αραβία (13 εκατομμύρια η καθεμία), η Ρωσία (12 εκατομμύρια), η Βρετανία (10 εκατ.), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (9 εκατ.), η Γαλλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία (8 εκατ. η καθεμία) και η Ιταλία (6 εκατομμύρια).

Όσον αφορά τις χώρες προέλευσης, προηγείται η Ινδία, καθώς 18 εκατομμύρια πολίτες της ζουν στο εξωτερικό και ακολουθούν το Μεξικό (12 εκατ.), η Κίνα (11 εκατ.), η Ρωσία (10 εκατ.) και η Συρία (8 εκατ.).

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το