Συγκεντρώνοντας δεδομένα από οκτώ ραδιοτηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο, αστρονόμοι απεικόνισαν για πρώτη φορά τη βίαιη περιοχή γύρω από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, ένα φαινόμενο για το οποίο είχε μιλήσει ο Αϊνστάιν πριν από δεκάδες χρόνια.

Παρατηρήσεις δεκαετιών αλλά και η πρώτη απεικόνιση μιας τεράστιας μαύρης τρύπας που αποκαλύφθηκε σήμερα από το επιτελείο του διεθνούς τηλεσκόπιο Event Horizon Telescope (EHT) φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τις θεωρίες του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Αναλυτικά

Ένα παγκόσμιο δίκτυο τηλεσκοπίων κατάφερε να απαθανατίσει για πρώτη φορά μία μαύρη τρύπα στο Διάστημα, δίνοντας στη δημοσιότητα την ιστορική φωτογραφία.

Η εικόνα δείχνει ένα «δαχτυλίδι» σκόνης και αερίων το οποίο βρίσκεται στην περίμετρο μίας τεράστιας μαύρης τρύπας.

Ο Σέπερντ Ντόλμαν επικεφαλής του προγράμματος του τηλεσκοπίου Event Horizon δήλωσε χαρακτηριστικά «οι μαύρες τρύπες είναι τα πιο μυστηριώδη αντικείμενα στο Διάστημα. Είδαμε αυτό που πιστεύαμε ότι δεν είναι αόρατο».

View image on Twitter
Σε αντίθεση με τις μικρότερες μαύρες τρύπες που προέρχονται από τα αστέρια που έχουν «πεθάνει», οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες έχουν μυστηριώδη προέλευση.
Βρίσκονται στο κέντρο των περισσότερων γαλαξιών, συμπεριλαμβανομένων του δικού μας, και είναι τόσο πυκνές ώστε τίποτα, ούτε καν το φως, μπορεί να ξεφύγει από την βαρυτική έλξη τους.
Embedded video

Μάλιστα ο «ορίζοντας γεγονότος» της συγκεκριμένης τρύπας, η περιοχή γύρω από αυτή, όπου το φως και η ύλη αρχίζουν να πέφτουν στην άβυσσο της, είναι τόσο μεγάλος όσο ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα.

Η εικόνα που αποτυπώθηκε όταν οι αστρονόμοι είχαν «τέλειο καιρό σε όλο τον κόσμο και κυριολεκτικά όλα τα αστέρια ευθυγραμμισμένα» βοηθά στην επιβεβαίωση της γενικής θεωρίας σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Ο Αϊνστάιν πριν από έναν αιώνα πρόβλεψε ακόμη και το σχήμα που μόλις αποκάλυψαν οι επιστήμονες.

View image on Twitter

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το