Λιγότερο από ένας μήνας έχει απομείνει μέχρι τη λήξη της ισχύος του νόμου Κατσέλη και στο παζάρι που έχει ήδη ξεκινήσει για το τι θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2019 τα σενάρια που συζητιούνται είναι δύο.

Το πρώτο αφορά στην παράταση του νόμου για ένα μεταβατικό διάστημα μερικών μηνών μέχρι να αλλάξει το πλαίσιο και να θεσπιστεί ένα νέο, με διάρκεια όμως έως το τέλος του 2019.

Το δεύτερο σενάριο είναι οι λεγόμενοι θεσμοί να απορρίψουν το μεταβατικό στάδιο ακόμα και με αυστηρότερα κριτήρια και από 1ης Ιανουαρίου 2019 να μην υπάρχει πλέον κανένα πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία.

Το επιχείρημα των τελευταίων είναι ότι η ελληνική οικονομία μετά και την έξοδο από το πρόγραμμα τον περασμένο Αύγουστο ανακάμπτει (πόσο αυτό έχει σχέση με την πραγματικότητα το γνωρίζει ο καθένας) και επομένως ένας νόμος που είχε ως στόχο να δώσει λύσεις στην περίοδο της κρίσης δεν έχει λόγο ύπαρξης(!)

Με δεδομένο ότι η συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών προέβλεπε την παύση του νόμου Κατσέλη στο τέλος του τρέχοντος έτους, οι τελευταίοι δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα θετικοί σε ενδεχόμενη παράταση με τις ισχύουσες προϋποθέσεις.

Εάν δοθεί παράταση (προφανώς λόγω προεκλογικής περιόδου), η τελική συμφωνία θα περιλαμβάνει «γενναίο κούρεμα» της προστασίας που σήμερα ισχύει. Σύμφωνα με τα σενάρια που συζητιούνται, στην περίπτωση αυτή το όριο από τις 180.000 που είναι σήμερα για τον άγαμο, θα μειωθεί στα 100.000 ευρώ.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το