Συνεχίζεται το θρίλερ του Brexit, καθώς Λονδίνο και Βρυξέλλες δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε μια τελική συμφωνία, με τις προοπτικές για κάτι τέτοιο στη σημερινή Σύνοδο να κρίνονται αμφίβολες.

Στο νήμα φαίνεται πως κρίνεται η συμφωνία για το Brexit μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, με την ελπίδα για μία λύση της τελευταίας στιγμής στο μακροχρόνιο αδιέξοδο. 

Οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται κοντά στην εξεύρεση βάσης για μια συμφωνία που θα αποτρέπει μία άτακτη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. 

Εντούτοις, δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες που τίθενται στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, ενώ δεν είναι βέβαιο και ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη του βρετανικού κοινοβουλίου για την όποια συμφωνία προκύψει. 

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν είχε καταφέρει να λάβει την έγκριση των βουλευτών για μία συμφωνία για το Brexit. 

Ο αρμόδιος για τη διαπραγμάτευση από την ευρωπαϊκή πλευρά, Μισέλ Μπαρνιέ, έκανε λόγο για «πρόοδο», λίγο πριν τη σημερινή Σύνοδο και καθώς Λονδίνο και Βρυξέλλες πραγματοποίησαν σειρά διαβουλεύσεων.

Εντούτοις, άλλες ευρωπαϊκές πηγές έσπευσαν να επισημάνουν ότι δεν υπάρχει συμφωνία. 

Στις Βρυξέλλες, σε αυτήν τη φάση, επικρατεί επιφυλακτικότητα ως προς το εάν οι σημερινές συνομιλίες θα οδηγήσουν σε μια τελική συμφωνία για το Brexit. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι υπάρχουν πιθανότητες για τη διασφάλιση μια καλής συμφωνίας, αν και όπως είπε, υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα. 

Το βορειοϊρλανδικό κόμμα (DUP) διαμηνύει πως δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία που διαπραγματεύεται ο Τζόνσον με την Ε.Ε, καθώς διαφωνεί σε ζητήματα της τελωνειακής ένωσης. Δηλώνει πάντως πως θα συνεχίσει τις συζητήσεις με την κυβέρνηση ώστε να επέλθει μια «λογική» συμφωνία.

Μετά την ανακοίνωση του DUP η λίρα, που ανέβηκε τις προηγούμενες ημέρες υπό την ελπίδα συμφωνίας, έπεσε περίπου κατά 0,6% στα 1,275 δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ανακοίνωση του DUP κάνει σαφές πως το κόμμα δεν μπορεί να υποστηρίξει τη συμφωνία ως έχει, αλλά δεν κλείνει εντελώς την πόρτα των διαπραγματεύσεων.

Όπως παρατηρεί ο Guardian τρία είναι τα πιθανά σενάρια μετά απ’ αυτήν την εξέλιξη:

1. Ο Μπόρις Τζόνσον συμβιβάζεται περισσότερο. Ωστόσο, με τρεις συναντήσεις μέσα σε τρεις ημέρες στη Ντάουνινγκ Στριτ δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορεί να κάνει περισσότερες υποχωρήσερις.

2. Η Ε.Ε. υποχωρεί στις απαιτήσεις του DUP.

3. Το DUP αναδιπλώνεται την τελευταία στιγμή.

Τα πισωγυρίσματα του Brexit, έπειτα από τρία χρόνια και παραπάνω διαπραγματεύσεων, αναμένεται να κυριαρχήσουν στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει στις Βρυξέλλες.

Παραμένει η μεγάλη πρόκληση να περάσει η όποια συμφωνία από το διχασμένο κοινοβούλιο της χώρας, καθώς το DUP απορρίπτει τη συμφωνία ως έχει.

πηγή: sputnik, efsyn

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το