«Λάστιχο» έχει κάνει η κυβέρνηση ακόμα και τις οδηγίες των επιστημόνων για τα μέτρα «αποστασιοποίησης» στα σχολεία.

Όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί, οι πρώτες οδηγίες του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) για την αναλογία μαθητή ανά τετραγωνικό μέτρο στις σχολικές αίθουσες αποσύρθηκαν και αφέθηκε στο υπουργείο Παιδείας να καθορίσει την αναλογία σε κάθε τάξη! 

Τα ερωτηματικά πληθαίνουν, αν σκεφτεί κάποιος ότι με την αναλογία 1 μαθητή ανά 7 τ.μ., όπως αρχικά όριζε ο ΕΟΔΥ για τις σχολικές αίθουσες, ανατρεπόταν ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για έως 15 μαθητές στην τάξη. Κι αυτό γιατί έτσι θα έπρεπε να μειωθεί ο αριθμός τους, φτάνοντας το πολύ σε 8 με 9 μαθητές ανά τάξη, αφού οι αίθουσες των σχολικών μονάδων στην καλύτερη περίπτωση δεν ξεπερνούν τα 60 τμ.

Όπως επισημαίνει στο documentonews.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» και Μέλος Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ Γιώργος Μακράκης«η εκπαιδευτική κοινότητα αναμένει απαντήσεις από το υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την αλλαγή των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τα μέτρα δημόσιας υγείας όσον αφορά στα σχολεία».

Και προσθέτει: «Θα πρέπει να ενημερώσει αν ο σχεδιασμός για το άνοιγμα των σχολείων καλύπτει τους κανόνες και τα μέτρα προστασίας που οφείλουν να τηρηθούν στις σχολικές μονάδες. Διαφορετικά καλλιεργείται ανασφάλεια, και ερωτηματικά για το αν μένουν απροστάτευτοι, τόσο οι μαθητές, όσο και οι εκπαιδευτικοί, αλλά και παρεπόμενα οι οικογένειές τους».

Τι έχει συμβεί; Όπως εξηγεί, στις οδηγίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Σάββατο 2 Μαΐου ο ΕΟΔΥ όριζε, την αναλογία ατόμων και τετραγωνικών μέτρων σε καταστήματα, γραφεία, χώρους λατρείας, κλπ. Για τα σχολεία η αναλογία ορίστηκε σε 1 μαθητή ανά 7 τ.μ. Όμως άλλαξαν αμέσως τις οδηγίες, αφού από το μεσημέρι της Κυριακής ο ΕΟΔΥ διέγραψε την αναλογία 1 (μαθητής) /7 (τ.μ.) και ανέγραψε στο αντίστοιχο πεδίο «Οδηγίες από το ΥΠΑΙΘ».

Τα ερωτήματα που τίθενται από τους εκπαιδευτικούς είναι:

– Για ποιο λόγο άλλαξαν οι πρώτες οδηγίες του ΕΟΔΥ και την αναλογία 1/7 για τα σχολεία;

– Ποιοι ήταν εκείνοι που πήραν την απόφαση μέσα σε λίγες ώρες ν’ αλλάξουν τις οδηγίες;

– Με ποια επιστημονική λογική εξηγείται πως για όλες τις υπηρεσίες αναγράφονται σαφείς οδηγίες με βάση τα τετραγωνικά μέτρα εκτός από τα σχολεία;

– Τελικά με την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι ασφαλείς;

Παναγιώτα Μπίτσικα

πηγή: documentonews.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το