«Η Παλαιστίνη δεν είναι προς πώληση!» φώναξαν οι διαδηλωτές που έκαψαν εικόνες του προέδρου Τράμπ πριν την παρουσίαση του σχεδίου στη διεθνή διάσκεψη του Μπαχρέιν.

Στη διάσκεψη, η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει να συνάψει συμφωνίες με επιχειρήσεις και πλούσια κράτη του Κόλπου για να χρηματοδοτήσει το οικονομικό της σχέδιο, το οποίο απαιτεί 50 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις και έργα υποδομής στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και τις γειτονικές Αραβικές χώρες.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα παρουσιάσει το οικονομικό μέρος του σχεδίου της, απουσία των Παλαιστίνιων που μποϊκοτάρουν τη διάσκεψη κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για μεροληψία υπέρ του Ισραήλ.

Την Τρίτη, περίπου 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Νάμπλους την ίδια ώρα που στη Λωρίδα της Γάζας τα περισσότερα από τα καταστήματα και τα εστιατόρια παρέμειναν κλειστά, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα για γενική απεργία. Στη βόρεια Γάζα, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης γυναικών, οι συμμετέχουσες έκαψαν φωτογραφίες του Τραμπ.

«Από την ειρήνη στην ευημερία»

Το αμερικανικό σχέδιο, που τιτλοφορείται «Από την ειρήνη στην ευημερία», παρουσιάζει ο γαμπρός και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ.

Στην έναρξη των εργασιών της διήμερης διεθνούς διάσκεψης που διεξάγεται στο Μπαχρέιν, ο Κούσνερ ανέφερε ότι η ευημερία των Παλαιστινίων δεν είναι εφικτή χωρίς μια δίκαιη πολιτική λύση, αλλά η συμφωνία σε μια οικονομική πορεία προς τα εμπρός αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη ειρήνης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Ο Κούσνερ τονίζει ότι η πολιτική πτυχή του σχεδίου δεν θα συζητηθεί στη διάσκεψη.

«Αυτό που έχουμε αναπτύξει είναι το πιο εμπεριστατωμένο οικονομικό σχέδιο που έχει ποτέ συγκροτηθεί, ιδιαίτερα για τους Παλαιστινίους και για την ευρύτερη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο γαμπρός του Τραμπ στην ομιλία του προς το κοινό της διάσκεψης, στο οποίο περιλαμβανόταν και η Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

«Μπορούμε να μετατρέψουμε αυτή την περιοχή από ένα θύμα παλαιότερων συγκρούσεων σε ένα μοντέλο εμπορίου και ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Κούσνερ.

Η έλλειψη πολιτικής πτυχής του σχεδίου, το οποίο η Ουάσινγκτον υπογραμμίζει ότι θα αποκαλύψει αργότερα, έφερε την απόρριψη αυτού όχι μόνο από τους Παλαιστινίους, αλλά και από τις αραβικές χώρες με τις οποίες το Ισραήλ επιδιώκει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις. Ούτε οι ισραηλινές ούτε οι παλαιστινιακές κυβερνήσεις παρευρέθηκαν στη διάσκεψη στην Μανάμα.

 

——————–Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το