Εδώ και δεκαετίες οι αρχαιολόγοι και παλαιοντολόγοι μελετούν στο Βόρνεο τις αμέτρητες βραχογραφίες μιας παλαιολιθικής αναπαραστατικής τέχνης που έχει αποτυπωθεί στους βράχους των σπηλαίων από μυστηριώδεις ζωγράφους.

Το Βόρνεο είναι το μεγαλύτερο νησί στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, βρίσκεται βόρεια της Αυστραλίας, στη θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, και το τοπωνύμιο του νησιού είναι Καλιμαντάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Σπύρου Μανουσέλη στην efsyn.gr, στους βράχους των σπηλαίων του βρίσκει κανείς πανάρχαια ζωγραφικά αποτυπώματα από εκατοντάδες παλάμες ανθρώπινων χεριών, αναπαραστάσεις άγριων ζώων και αινιγματικές ανθρώπινες φιγούρες, όλα ζωγραφισμένα με διαφορετικές τεχνικές και χρώματα.

Εργα μιας πολύ πρώιμης παλαιολιθικής ζωγραφικής δημιουργημένα από τους πρώτους πληθυσμούς σύγχρονων ανθρώπων (Homo sapiens) που μετανάστευσαν και έζησαν στο νησί πριν από τουλάχιστον 60 χιλιάδες χρόνια.

Πριν από μία εβδομάδα δημοσιεύτηκε στο εγκυρότατο επιστημονικό περιοδικό «Nature» η έρευνα μιας ομάδας Αυστραλών ερευνητών υπό τη διεύθυνση του Maxime Aubert, κορυφαίου παλαιοαρχαιολόγου στο Πανεπιστήμιο Griffith της Αυστραλίας.

Στο άρθρο εξηγούν λεπτομερώς πώς κατάφεραν να ανακαλύψουν σε σπήλαιο του ανατολικού Καλιμαντάν μια σειρά από παράξενες σπηλαιογραφίες, οι οποίες –όπως διαπίστωσαν μέσω της ραδιοχρονολόγησης– είναι ηλικίας από 52 έως τουλάχιστον 40 χιλιάδων ετών.

Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία αυτής της ανακάλυψης πρέπει να γνωρίζει ότι, μέχρι σήμερα, οι πιο αρχαίες βραχογραφίες είναι αυτές που βρίσκονται στο σπήλαιο La Pasiega στην Ισπανία, που ζωγραφίστηκαν πριν από 65 χιλιάδες χρόνια από Νεάντερταλ, πρόκειται όμως για μια σειρά από γραμμές και άτακτα ζωγραφισμένα σημεία και όχι για αναπαραστατική ζωγραφική τέχνη, η οποία, όπως πιστεύαμε, πρέπει να εμφανίσθηκε πολύ αργότερα.

Πριν από τις ανακαλύψεις στο Βόρνεο, οι αρχαιότερες ζωγραφικές αναπαραστάσεις ζώων, ανθρώπων ή αντικειμένων ήταν οι βραχογραφίες στο σπήλαιο Chauvet-Pont-d’Arc στη Νότια Γαλλία, που δημιουργήθηκαν πριν από 37 έως 34 χιλιάδες χρόνια, καθώς και οι σπηλαιογραφίες στο νησί Sulawesi στις Φιλιππίνες, ηλικίας 35,4 χιλιάδων χρόνων.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το