Ο όγκος, η έκταση, το επίπεδο των αμερικανικών επιχειρηματικών κολοσσών που συμμετείχαν στη φετινή ΔΕΘ, οι δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ Πάιατ, οι δηλώσεις και οι απαιτήσεις του Αμερικανού στρατηγού Ντάνφορντ, η αναφορά από τη μεριά τους για «κοινές αξίες και συμφέροντα» σκιαγραφούν το γκρίζο τοπίο της εξάρτησης και της υποτέλειας στην οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ρίξει τη χώρα με τη σιωπηρή αποδοχή και των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων.

Ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμπλέκει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, εκθέτει το λαό σε θανάσιμους κινδύνους, βάζει τη χώρα και το λαό μας στην πρώτη γραμμή πυρός, θύτες και θύματα συγχρόνως.

Η μεγαλοαστική τάξη της χώρας μας, από τα γεννοφάσκια της υποτελής και ξενόδουλη, στηρίζει αυτή την πολιτική, αποδέχεται το ρόλο του αξιοθρήνητου κομπραδόρου, υπολογίζοντας πως κάτω από την ομπρέλα των τεράστιων μονοπωλιακών συγκροτημάτων θα ενισχυθεί και αυτή, θα ξεπεράσει την κρίση και θα μπει στον διεθνή οικονομικό στίβο ενισχυμένη, αδιαφορώντας για το σύνολο του λαού και τη χώρα. Μπουτάρης και Τζιτζικώστας, ανεξάρτητα από το ότι βρίσκονται σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, δήλωσαν σύμφωνοι, ευχαριστημένοι και αισιόδοξοι από την παρουσία και την πολιτική των Αμερικανών και ότι θα ευθυγραμμιστούν με τη γενικότερη πολιτική τους.

Η παρουσία των ΗΠΑ στη ΔΕΘ δεν είναι μία απλή τυπική παρουσία και ο χαρακτηρισμός της ως τιμώμενης χώρας δεν είναι απλά και μόνο ο τίτλος που αποδίδεται σε κάθε εκθέτη σαν ένας καθιερωμένος θεσμός. Η συμμετοχή τους σε αυτήν τη ΔΕΘ δεν έχει καμία σχέση με άλλες προηγούμενες τόσο στην έκταση, το επίπεδο, όσο και στην συμμετοχή υψηλών κρατικών αξιωματούχων και οικονομικών παραγόντων.

Οι ΗΠΑ συμμετέχουν στην 83η ΔΕΘ με 60 επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τζίρους της τάξης των τρισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνώς, επιχειρήσεις που βρίσκονται στους τομείς τους στην αιχμή της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Για τις ΗΠΑ, η συμμετοχή στη φετινή ΔΕΘ δεν έχει μόνο οικονομική και επιχειρηματική διάσταση, όπως επισήμανε ο νέος γενικός πρόξενος της χώρας στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ. Έχει και ευρύτερη γεωστρατηγική και πολιτική διάσταση.

«Οι ΗΠΑ είναι εδώ, ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και θα παραμείνουν ένας ισχυρός εταίρος και συνεργάτης καθώς οι χώρες μας μοιράζονται κοινές αξίες και συμφέροντα», τόνισε ο κ. Φλέγκερ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη στον ρόλο ενός περιφερειακού κέντρου, ενός hub, με επιρροή που θα ξεπερνάει τα Βαλκάνια και θα φτάνει μέχρι και τη Βόρεια Αφρική.

Αυτή η σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα και τον γεωστρατηγικό και οικονομικό ρόλο και τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης, αποδεικνύεται από την έλευση στην 83η ΔΕΘ του υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, του Ρον Τζόνσον, προέδρου της Υποεπιτροπής της Γερουσίας για την Ευρώπη, αλλά και αντιπροσωπειών των υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας.

Ακόμα πιο αποκαλυπτικός ήταν ο στρατηγός Τζ. Ντάνφορντ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, σε συνέντευξη που έδωσε μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, για τη συνάντησή του με τον ομόλογό του ναύαρχο Αποστολάκη για τα αμερικανικά σχέδια και το ρόλο της χώρας μας σε αυτά: « Οι Έλληνες είναι ανοικτοί στην αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ» για να προσθέσει πάρα κάτω: «Αν κοιτάξετε τη γεωγραφία και εξετάσετε τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη Συρία και εξετάσετε πιθανές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές», δείχνοντας έτσι τη σημασία της Ελλάδας για τους τυχοδιωκτικούς και επικίνδυνους για το λαό μας και εγκληματικούς για τους άλλους λαούς σκοπούς.

Αυτές τις σκέψεις «μοιράστηκαν» – όπως δήλωσε – με τον Έλληνα στρατηγό Αποστολάκη σε πνεύμα κοινής αντίληψης για την κατάσταση. Αυτό μάλιστα, κατά τον Αμερικανό Ντάνφορντ, φαίνεται στο ενδιαφέρον που έδειξαν να παραχωρήσουν την επέκταση της πρόσβασης στις ελληνικές βάσεις. Και συνέχισε με ένα μακρύ κατάλογο στρατιωτικών «διευκολύνσεων» από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης προς τις αμερικανονατοϊκές δυνάμεις που μετατρέπουν τη χώρα σε ένα πολύπλευρο ορμητήριο και ταυτόχρονα σε ένα πεδίο άγριου ανταγωνισμού, μια πυριτιδαποθήκη σύγχρονων όπλων μαζικής εξόντωσης και καταστροφής.

Για όλα αυτά, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ που τους εκπροσωπούν τηρείται σιγή ιχθύος. Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βρει την ιδεολογικοπολιτική βάση και την αντίστοιχη προπαγάνδα για να μετατρέψει τα παλλαϊκά συνθήματα ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ και ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, σε ΝΑΤΟ και Αμερικάνοι σύμμαχοι κοινών αρχών και στόχων, Αμερικάνοι και ΝΑΤΟ σωτήρες των λαών.

Η άφιξη του ίδιου του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, αποδεικνύει τη βαρύτητα της παρουσίας της Αμερικής στην έκθεση. Οι ΗΠΑ καλύπτουν όλο το περίπτερο 13 με 60 εταιρείες-κολοσσούς και φορείς, όπως τις Facebοok, Google, Intel, HP, Oracle, Microsoft, Lockheed Martin.

Στο ενεργειακό κομμάτι ξεχωρίζει η παρουσία της Exxon Mobil, η οποία έχει πάρει τα δικαιώματα έρευνας υδρογονανθράκων στην Κύπρο και στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ο διαβόητος και λαλίστατος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα και σταθμάρχης στην Α. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, σε συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής 2/9, χωρίς περιστροφές ξεκαθαρίζει τον ρόλο των ΗΠΑ στη ΔΕΘ: « Η δράση των ΗΠΑ στη ΔΕΘ είναι η πιο σημαντική δράση των ΗΠΑ στη Β. Ελλάδα από το σχέδιο Μάρσαλ σε όρους κλίμακας και εμπλοκής και στο ευρύ φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων». Ο πολυπράγμων Πάιατ ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΘ αποτελεί απλά και μόνο την αρχή ώστε η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Β. Ελλάδα να καταστούν πυλώνες για τα αμερικανικά και τα αμερικανονατοϊκά οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα στα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Επικεντρώνοντας ειδικότερα στο επενδυτικό κομμάτι ήταν ξεκάθαρος για τις στοχεύσεις των ΗΠΑ και για τον ρόλο που επιφυλάσσουν για την Ελλαδα και ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη: “Όχι μόνο για την αγορά 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και για το ρόλο που η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη μπορεί να διαδραματίσουν ως βάση για την ευρύτερη περιοχή”, μη παραλείποντας όμως να στείλει και μηνύματα προς την ελληνική πλευρά για πλήρη υποταγή στα “θέλω” του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, αφού όπως δήλωσε με νόημα “οι επενδύσεις θα εξαρτηθούν από τα σήματα που θα στείλει η κυβέρνηση”.

Επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις βάσεις ελικοπτέρων στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη, στην αμερικανική βάση drones στη Λάρισα και έδωσε έμφαση στον ευρύτερο ρόλο του Σώματος Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη, που έχει αναλάβει την ευθύνη όλων των χερσαίων δυνάμεων από τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.

Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα είναι ελλιμενισμένη η ναυαρχίδα του 6ου Στόλου «USS Mount Whitney». Παράλληλα αξιωματούχοι του FBI θα ελέγχουν τα επιτελεία των ελληνικών Δυνάμεων Ασφαλείας που είναι επιφορτισμένα για την ασφάλεια των Αμερικάνων αξιωματούχων και μεγαλοεπιχειρηματιών και αδιευκρίνιστος αριθμός ανδρών του FBI θα παρακολουθεί τους διαδηλωτές.

Αυτή η πολλαπλή εξάρτηση – στρατιωτική, οικονομική, πολιτική – από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, η πολιτικό-οικονομική εξάρτηση από τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές πρέπει να συνειδητοποιηθεί βαθειά από τον ελληνικό λαό, πρέπει να γίνουν αντιληπτοί οι θανάσιμοι κίνδυνοι που εγκυμονούν και ο λαός να παλέψει για να αποτινάξει αυτόν το ζυγό.

Πρέπει να κτυπηθούν και να απομονωθούν οι θεωρίες του «ρεαλισμού», οι αναγκαστικοί, τάχα, συμβιβασμοί, η μετάλλαξη του ιμπεριαλισμού σε φιλικές για το λαό μας δυνάμεις.

Τα συνθήματα και οι στόχοι: ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, που για χρόνια παλεύει ο λαός μας, παραμένουν όσο ποτέ επίκαιρα.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το