Η υπόθεση με τους εν ψυχρώ πυροβολισμούς εναντίον αλλοδαπών εργατών, που διεκδικούσαν δεδουλευμένα στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας Ηλείας, ξαναζωντανεύει την Τετάρτη 13 Τετάρτη στο Εφετείο της Πάτρας.

Σχετική εικόνα

Πρωτόδικα δύο από τους επιστάτες των κτημάτων που άνοιξαν πυρ με καραμπίνες κατά των εργατών,  καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 14 χρόνων και 7 χρόνων αντίστοιχα, για βαριά σωματική βλάβη (αντί απόπειρας ανθρωποκτονίας που ήταν η αρχική κατηγορία).

Επίσης, το πρωτοδικείο  έκρινε αθώους και τους 4 κατηγορούμενους για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων. Τώρα, οι δύο καταδικασθέντες θέλουν να απαλλαγούν και από αυτή την μειωμένη ποινή.

 

ΝΑ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ

Σκηνικό απόπειρας μαζικής δολοφονίας στήθηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013 σε χωράφι-σκλαβοπάζαρο στη Μανωλάδα Ηλείας, όταν τρεις «επιστάτες – μπράβοι» ιδιοκτήτη καλλιέργειας φράουλας στη Μανωλάδα Ηλείας άνοιξαν πυρ κατά δεκάδων εργατών από το Μπαγκλαντές, που απαιτούσαν τα μεροκάματα έξι μηνών. Τουλάχιστον 34 εργάτες τραυματίστηκαν.

Οι εργάτες γης που καλλιεργούσαν φράουλες και είχαν να πληρωθούν πάνω από έξι μήνες, απαίτησαν τα δεδουλευμένα τους από τον εργοδότη τους το απόγευμα της Τετάρτης στον τόπο της καλλιέργειας που βρίσκεται δίπλα από την εθνική οδό Πύργου – Πάτρας. Όμως αντί για τα χρήματά τους, δέχθηκαν τα πυρά από τα κυνηγετικά όπλα των συνεργατών του.


Τα θερμοκήπια του "κόκκινου χρυσού" για τη Μανωλάδα

Τοπικοί ανταποκριτές ανέφεραν ότι τα χρήματα που διεκδικούσαν οι μετανάστες εργαζόμενοι ήταν 150.000 – 200.000 ευρώ για 200 άτομα, δηλαδή 750-1000 ευρώ ο καθένας τους.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θυμάτων, τρία τουλάχιστον άτομα με κυνηγετικές καραμπίνες άρχισαν ξαφνικά να τους πυροβολούν από διάφορα σημεία με αποτέλεσμα το τραυματισμό τους. Ακολούθησε πανδαιμόνιο με τους αλλοδαπούς εργάτες αιμόφυρτους να προσπαθούν να κρυφτούν στα διπλανά χωράφια και τους οπλοφόρους να τους κυνηγούν.

Απερίγραπτες σκηνές εκτυλίχθηκαν στο Κέντρο Υγείας της Βάρδας, εκεί όπου άρχισαν να συρρέουν αιμόφυρτοι οι αλλοδαποί και να ζητούν βοήθεια.

Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης 17 Απρίλη 2013, συνολικά 34 εργάτες από το Μπαγκλαντές είχαν καταγραφεί ως τραυματίες, πέντε εκ των οποίων αρκετά σοβαρά, με τραύματα από τους πυροβολισμούς σε όλο τους το σώμα. Στα νοσοκομεία της περιοχής σήμανε συναγερμός και οι βαριά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα σε νοσοκομεία της Πάτρας. Την Πέμπτη έγινε γνωστό πως δεν κινδυνεύει η υγεία κανενός τραυματισμένου.

Φραουλοχώραφα Ηλείας.Το  αιματηρό περιστατικό στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας ανέδειξε για πολλοστή φορά την άθλια εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών γης από τους ντόπιους τσιφλικάδες, οι οποίοι κατά παράδοξο τρόπο απολαμβάνουν την ασυλία των αρμοδίων αρχών και εξακολουθούν παρά τα δημοσιεύματα να απασχολούν τους αλλοδαπούς εργάτες γης ανασφάλιστους και με μεροκάματα πείνας. Ορισμένοι εξ αυτών τους εκμεταλλεύονται διπλά καθώς τους αναγκάζουν να διαμένουν στους καταυλισμούς της ντροπής από αυτοσχέδιες παράγκες από τις οποίες ζητούν ενοίκιο…

 

 

Σχετική εικόνα

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το