Στο φουλ δουλεύουν τα τελευταία χρόνια οι μηχανές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, με την Άγκυρα να αναζητά (και) μέσω της εγχώριας κατασκευής οπλικών συστημάτων, περισσότερη επιρροή στην ευρύτερη περιοχή.

Από το 2011 έως το 2016 οι εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας διπλασιάστηκαν και απέφεραν στην τουρκική οικονομία 1,68 δισ. δολάρια, γεγονός που αποδεικνύει τη στόχευση της Τουρκίας για αύξηση των εξαγωγών αμυντικού υλικού και αύξηση των δυνατοτήτων της Made in Τurkey πολεμικής βιομηχανίας.

Επιπλέον, το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι εξαγωγές της τουρκικής αεροπορικής και αμυντικής βιομηχανίας, παρουσίασαν αύξηση 14%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φθάνοντας τα 900 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Anadolu (Μάιος 2017-Μάιος 2018) οι εξαγωγές της τουρκικής αεροπορικής και αμυντικής βιομηχανίας ανήλθαν σε 1,85 δισ. δολάρια, δίνοντας το στίγμα της made in Τurkey «άμυνας» που όπως υποστηρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν καλύπτει το 65% των αμυντικών αναγκών της χώρας.

Συγκεντρωτικά οι εξαγωγές της Τουρκίας, το εν λόγω διάστημα, ήταν 161,5 δισ. δολάρια και πάνω από το 1% του συνόλου προερχόταν από τον τομέα της αεροπορίας και της άμυνας.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας STAR (με τίτλο «Μεγάλη επιτυχία στην αμυντική βιομηχανία») αναφέρεται ότι η γειτονική χώρα, πέτυχε στον αμυντικό τομέα το ποσοστό των εγχώριων προϊόντων της από 18% που ήταν, να ανέλθει σε 15 χρόνια, στο 70% και ο προϋπολογισμός που ήταν 5,5 δισ. δολάρια να κάνει «άλμα» στα 60 δισ. δολάρια.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το