Εν μέσω υγειονομικής κρίσης η κυβέρνηση κατεβάζει για ψήφιση ένα νομοσχέδιο που πλήττει βάναυσα το περιβάλλον, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας». Και σ΄αυτή την περίπτωση, εκμεταλλεύεται αδίστακτα τις συνθήκες εγκλεισμού, και το γεγονός ότι δε μπορούν να οργανωθούν μαζικές κινητοποιήσεις, για να επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα  στο ήδη υποβαθμισμένο περιβάλλον, από τις πολιτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφάλαιου και των επιχειρηματικών κερδών. Στο στόχαστρο μπαίνουν τα δάση και οι προστατευόμενες περιοχές καθώς διακηρύσσει απροκάλυπτα ότι επιδιώκει την «Απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης», βλέπε fast track εγκρίσεις των έργων και διευκολύνσεις στους «επενδυτές».

Μετά τον «αναπτυξιακό νόμο», την τροπολογία για τη δημιουργία Α.Ε για τη διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του Φιλοπάππου που πέρασαν νύχτα αιφνιδιαστικά στη Βουλή  και τα τετελεσμένα που ασταμάτητα συνεχίζει να δημιουργεί, εν μέσω περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό (όπως την  επέκταση της χωματερής στη Φυλή, την επιτάχυνση των έργων στο Ελληνικό, την διαρκώς συνεχιζόμενη εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών, τις εξορύξεις κ.α.), με το νομοσχέδιο για το περιβάλλον εντείνει τη λεηλασία της φύσης και των δημόσιων χώρων και περιουσίας στο όνομα της «ανάπτυξης» και των επενδύσεων.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων

·         Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.

·         Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ). 

·         Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για τις απαιτούμενες γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.

·         Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.

·        Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων  και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.

·       Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε

·        Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις.

·       Ιδιωτικοποιεί   το δημόσιο  δίκτυο  της ΑΔΜΗΕ

Φορείς και σωματεία καλούν την Δευτέρα στις 6μμ έξω από τη Βουλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Να μην επιτρέψουμε την παραπέρα υποβάθμιση της Ζωής μας!

Όχι στην εμπορευματοποίηση των δασών και της φύσης

Καμιά θυσία για τα κέρδη τους!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το