Λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή που πριν από 6μήνες συντελέστηκε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες-εγκλήματα των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας, έρχεται τώρα η περιφερειακή αρχή, σε συνέχεια της προηγούμενης και σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να συντελέσει ένα νέο έγκλημα ανοίγοντας πιλοτικά όπως λέει, για να μονιμοποιήσει αργότερα, τη λειτουργία ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ στο Γραμματικό.

Και μιλάμε πλέον για ένα νέο έγκλημα, γιατί η ακαταλληλότητα της περιοχής για να υποδεχθεί κάθε είδους σκουπίδια είναι αποδεδειγμένη, καθώς μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας, ενώ η θαλάσσια περιοχή καταστρέφεται. Όπως επίσης εγκληματικό, για την υγεία του λαού, είναι και άλλες περιοχές που κατά καιρούς επιλέγονται ή επιλέχτηκαν, Κορωπί, Κερατέα κ.α., αλλά βέβαια και η συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής στη Φυλή η οποία πραγματικά είναι μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή μεγάλες είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Σήμερα Κυριακή με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής πραγματοποιήθηκε πορεία από την πλατεία του Γραμματικού προς το χώρο του ΧΥΤΥ.

Νωρίτερα έγινε συγκέντρωση όπου μίλησε ο Μεντής Δαμασκηνός πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε:

“Όλα αυτά φυσικά δεν γίνονται τυχαία ούτε από αφέλεια των εκάστοτε κυβερνήσεων και Περιφερειακών Αρχών, αλλά είναι αποφάσεις της ίδιας της ΕΕ που υλοποιούν οι κυβερνήσεις για να ταΐζουν, από ένα υπαρκτό και μεγάλο πρόβλημα όπως είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων, με ζεστό χρήμα ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους που λυμαίνονται και δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο ζήτημα. Έτσι λοιπόν, κρίνοντας με μοναδικό γνώμονα το κέρδος, γιατί γι’ αυτούς το σκουπίδι είναι κέρδος, είναι αναπόφευκτο οι σχεδιασμοί τους να μην παίρνουν υπόψη τις λαϊκές ανάγκες, το τι πραγματικά συμφέρει το λαό, αλλά τι συμφέρει αυτούς τους ομίλους και πως με το λιγότερο δυνατόν κόστος θα εισπράξουν μεγαλύτερα κέρδη.

Και αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον από το λαό, γι αυτό και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να περάσει η αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτες για να μπορούν να έχουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη πατώντας πάνω στην ασυδοσία και στα εργατικά δικαιώματα που θα τσακιστούν ακόμα περισσότερο.

Ενώ, εδώ, δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε ότι σε όλο αυτόν το σχεδιασμό, ευθύνη έχει και η τοπική διοίκηση, οπού χέρι-χέρι με τις κυβερνήσεις και την περιφέρεια στήριζαν, είτε με την αδράνεια τους είτε με τις αποφάσεις τους, άμεσα κι έμμεσα την ολοκλήρωση τέτοιων  έργων και κυρίως την προώθηση της ιδιωτικοποίησης.

Είναι η άλλη όψη του νομίσματος, της “Ριβιέρας” που έταζαν ότι θα κάνουν την περιοχή, ενώ στην πραγματικότητα την κάνουν “Χιροσίμα”.

Η προχθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαραθώνα κινείται σε αυτήν τη λογική, τη λογική δηλαδή να βάζουμε αυτόν που στην ουσία δημιουργεί το πρόβλημα να το λύσει, καλλιεργώντας και επιπλέον αυταπάτες ότι μέσω δικαστηρίων, ΕΕ, ΕΣΔΝΑ, κλπ μπορούν να δοθούν λύσεις σε πολιτικές αποφάσεις που οι ίδιοι έχουν επινοήσει.

Ούτως ή άλλως ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να γίνει κατανοητός είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να φέρει τα σκουπίδια εδώ στο Γραμματικό τη συγκεκριμένη στιγμή, γιατί θέλει πηγαίνοντας προς τις εκλογές να παρουσιάσει τη χωματερή της Φυλής κλειστή και να μετριάσει τις αντιδράσεις. Στην ουσία αυτό που πραγματικά θα κάνει θα είναι να φτιάξει δύο “Φυλές” και για το λόγο αυτό οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής δεν θα πρέπει να μπουν στη λογική να προτείνουν το που θα πάνε τα σκουπίδια, αρκεί να μην είναι στη δική μας περιοχή, αλλά να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να δώσει λύση με επιστημονικό τρόπο. Χρειάζεται συντονισμός με τους φορείς της Δυτικής Αττικής που αντιστέκονται και αγωνίζονται ενάντια στη χωματερή της Φυλής. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, μας ενώνει το σκουπιδαριό που μας φορτώνουν, μας ενώνει ο καρκίνος που έχουν ταΐσει τη Δυτική Αττική και αυτός που θέλουν να μας ταΐσουν εδώ στην Ανατολική Αττική.

Συναδέλφισσες-οι  όλα τα παραπάνω πρέπει να απαντηθούν από το λαό της περιοχής, από φορείς, συλλόγους επαγγελματιών και σωματεία. Για το λόγο αυτό το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής αναλαμβάνει να οργανώσει αυτήν την προσπάθεια, να εκφραστεί δηλαδή οργανωμένα και με όλες τις μορφές πάλης η αντίθεση σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς για να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος που είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η ΕΕ και φυσικά όλες οι κυβερνήσεις, περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις, που υπηρετούν όλα αυτά τα σχέδια. Σε κάθε άλλη περίπτωση που ο λαός της περιοχής και οι φορείς του δεν βάλουν στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες, ο αγώνας θα έχει κοντά ποδάρια και αυτό διότι ένας αγώνας που δεν βάζει τις σωστές βάσεις και δεν βλέπει το αίτιο είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Και για να μην ξεχνιόμαστε αλλά και για να ενημερωθεί ο λαός της περιοχής, να σημειώσουμε ότι το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής έχει ανάλογη εμπειρία καθώς πριν από 8 χρόνια ηγήθηκε του μπλόκου του Λαυρίου στον αγώνα του λαού της Λαυρεωτικής στις τότε επιδιώξεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να φέρουν την ίδια κατάσταση στην Κερατέα και μάλιστα η τότε σταθερή πρότασή μας θα λέγαμε ήταν καταλυτική και για την έκβαση του συγκεκριμένου αγώνα αλλά και για την ορθότητά της, όπως αποδείχτηκε στα χρόνια που πέρασαν…”

Τέλος ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κάλεσε τα σωματεία, τους φορείς, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους αγρότες, τη νεολαία της ευρύτερης περιοχής, να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους κατοίκους του Δήμου Μαραθώνα και να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το