ΕΛΜΕ Χανίων: Για την κατάσταση στα σχολεία της Παλαιόχωρας

Με μία «πρωτοφανή» γραπτή εντολή Υπουργείο και ΔΔΕ Χανίων καλούν να προχωρήσει ο σύλλογος διδασκόντων του ΓΕΛ Παλαιόχωρας σε συγχώνευση τμημάτων σε μερικά μαθήματα! ώστε να απελευθερωθούν ώρες και εκπαιδευτικοί για να καλύψουν κενά στο Γυμνάσιο. Αυτές οι πρακτικές που κινούνται στα όρια της «νομιμότητας» βρίσκουν την πλήρη αντίθεση όχι μόνο των εκπαιδευτικών αλλά σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας. Είναι προφανές ότι αυτές οι «λύσεις» όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αλλά αντίθετα απαξιώνουν το επιστημονικό αντικείμενο, ακυρώνουν την παιδαγωγική διαδικασία στη μέση της σχολικής χρονιάς και τέλος καταργούν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Εκτός των άλλων η προτεινόμενη λύση είναι πρακτικά ανεφάρμοστη όταν στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα (ΓΕΛ-Γυμνάσιο)πολλοί εκπαιδευτικοί έρχονται για συμπλήρωση ωραρίου και δεν είναι καθημερινά στο σχολείο.

Το πρόβλημα της ύπαρξης κενών και χαμένων ωρών είναι γνωστό και χρόνιο . Αυτή τη στιγμή στα μέσα της χρονιάς τα κενά ανέρχονται σε 360 ώρες(λείπουν 18 εκπαιδευτικοί). Η ΕΛΜΕ Χανίων έχει τοποθετηθεί δημόσια από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ενώ σημαντικές ήταν οι κινητοποιήσεις με καταλήψεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας μαθητών-γονιών-εκπαιδευτικών για το συγκεκριμένο θέμα και όχι μόνο.

Παρά τις υποσχέσεις για προσλήψεις, «ειδικές προκηρύξεις» -το Υπουργείο άφησε να περνά ο χρόνος χωρίς να υλοποιεί τον νόμο που το ίδιο ψήφισε- η κατάσταση παραμένει απαράδεκτη, οι μαθητές των απομακρυσμένων σχολείων στερούνται το αυτονόητο, την ισότιμη πρόσβαση στη γνώση. Αυτή είναι η «κανονικότητα» την οποία βιώνει το δημόσιο σχολείο ως αποτέλεσμα των πολιτικών και της αδιοριστίας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις εδώ και μία δεκαετία. Επιπλέον ,οι πρόσφατες επιλογές της κυβέρνησης με το λεγόμενο «προσοντολόγιο» δίνουν τη χαριστική βολή στα δυσπρόσιτα σχολεία. Με τον πρόσφατο νόμο έκτρωμα που ψήφισε το Υπουργείο δεν αναγνωρίζει πλέον το δυσπρόσιτο για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με συνέπεια τα σχολεία αυτά να αφεθούν κυριολεκτικά στην τύχη τους στα επόμενα χρόνια. Άλλωστε η πάγια τακτική των τμηματικών προσλήψεων αναπληρωτών διογκώνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα με άμεση συνέπεια ακόμα και τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα σε αρκετά ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ ξεκίνησαν λίγο πριν αλλά κυρίως μετά τις γιορτές.

Καλούμε Υπουργείο και ΔΔΕ Χανίων να σταματήσουν τώρα τους πειραματισμούς με τις αναπροσαρμογές του προγράμματος και να αφήσουν το σχολείο να λειτουργεί. Να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία του νομού.
Να γίνουν άμεσα προσλήψεις αναπληρωτών για όλα τα σχολεία του νομού.
Να αποσύρει το νόμο έκτρωμα που οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς.
Να γίνουν προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών με βάση την προϋπηρεσία και το πτυχίο.
Απαιτούμε τα συγκεκριμένα σχολεία όπως και όλα τα δυσπρόσιτα να ενταχθούν σε ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας, ώστε να επιλύονται από την αρχή της χρονιάς τα προβλήματα των σχολείων και των εκπαιδευτικών.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το