Αφού έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Βουλή, η οποία ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την έγκριση του κρατικού Προϋπολογισμού, η κυβέρνηση Κόντε κατέθεσε, στην Κομισιόν αναθεωρημένο σχέδιο Προϋπολογισμού.

Το νέο σχέδιο αποτελεί σημαντική προσαρμογή της ιταλικής κυβέρνησης, αφού ψαλιδίζονται και μετατίθενται χρονικά οι προεκλογικές δεσμεύσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τη μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης, ενώ παράλληλα περικόπτονται μια σειρά κοινωνικές παροχές.

Έτσι το ύψος του ελλείμματος περιορίζεται στο 2,04%, από την αρχική πρόβλεψη για 2,4% του ΑΕΠ,  που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα του νέου κύκλου αντιπαράθεσης  μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών.

Η αναθεωρημένη πρόβλεψη για το έλλειμμα είναι λίγο πάνω από το 1,9 % του ΑΕΠ το οποίο κρινόταν  αρχικά ως αποδεκτό από την Κομισιόν και που υποστήριζε εξ αρχής ο Ιταλός υπουργός οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία. Ο Τρία έχει αναλάβει το ρόλο του “γεφυροποιού” ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Ρώμη, αμβλύνοντας τις λεκτικές υπερβολές των δύο συγκυβερνητών, Ντι Μάιο και Σαλβίνι – ειδικά του δεύτερου – στην αντιπαράθεσή τους με τους ιθύνοντες των Βρυξελλών.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Σαλβίνι υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη Γαλλία και την Ιταλία με τον ίδιο τρόπο σχετικά με τα προσχέδια των Προϋπολογισμών τους για το 2019, προειδοποιώντας ότι αν δεν το πράξει αυτό “η μουσική θα αλλάξει”. Στον Σαλβίνι απάντησε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε πως η κατάσταση με τους Προϋπολογισμούς των δύο χωρών, οι οποίες επιθυμούν να εγγράψουν υψηλότερα ελλείμματα για τον επόμενο χρόνο (ύστερα από τις παροχές Μακρόν και τις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων) δεν είναι συγκρίσιμες. Μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας ότι επί σειρά ετών η Ιταλία έχει παραβιάσει τους όρους σχετικά με τον Προϋπολογισμό της.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος κατά την παράδοση του νέου σχεδίου συναντήθηκε με τον Γιουνκέρ, καλείται να επιλύσει μια δύσκολη εξίσωση. Από τη μια να εκτονώσει τις πιέσεις των Βρυξελλών και του γερμανογαλλικού άξονα, διατηρώντας τις εύθραυστες ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, και από την άλλη να βρει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για την ανάπτυξη του ιταλικού καπιταλισμού.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ανατροπή στην εκλογική απήχηση των δύο κυβερνητικών εταίρων, με τη Λέγκα του Σαλβίνι να προηγείται, εκτοξεύοντας τα ποσοστά της, και το Κίνημα των πέντε Αστέρων του Ντι Μάιο να υποχωρεί, περνώντας στη δεύτερη θέση.

Στη συνάντηση του με τον Γιούνκερ, ο Κόντε τόνισε ότι “με αυτή την αλλαγή στον Προϋπολογισμό δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προδώσουμε τους Ιταλούς” και πως η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχουν, ήδη, ανακοινωθεί. Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Κομισιόν αρκέστηκε να δηλώσει ότι “πρόκειται για μία σημαντική πρόταση, την οποία θα εξετάσουμε”.

Της  ιταλικής αναδίπλωσης είχε προηγηθεί η ηχηρή παρέμβαση του ιταλικού μονοπωλιακού κεφαλαίου, στην αντιπαράθεση Ρώμης – Βρυξελλών, το οποίο κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσο συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να αφήσει στην άκρη τις μαξιμαλιστικές επιδιώξεις.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Ιταλών Βιομηχάνων, Βιντσέντσο Μπόκια, κάλεσε τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, είτε να πείσει τους Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο να ψαλιδίσουν τον Προϋπολογισμό κατά 4 δις ευρώ και να μειώσουν τον στόχο του ελλείμματος είτε να παραιτηθεί.

Οι 12 μεγαλύτερες επιχειρηματικές ενώσεις της Ιταλίας, οι οποίες εκπροσωπούν 3 εκατομμύρια επιχειρήσεις και αντιπροσωπεύουν το 65% του ΑΕΠ, συγκεντρώθηκαν στο Τορίνο, απαιτώντας άμεση συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος των βιομηχάνων τόνισε ότι η περίοδος χάριτος για την ιταλική κυβέρνηση τελείωσε. Απευθυνόμενος στον ηγέτη του Κινήματος πέντε Αστέρων, είπε ότι αν οι 12 μεγαλύτερες ενώσεις μπορούν να συμφωνήσουν, τότε τίποτα δεν τους σταματά και παράλληλα κάλεσε τον ηγέτη της Λέγκας να λάβει υπόψη του τα spreads, τα οποία ανησυχούν τις επιχειρήσεις “που τον έχουν στηρίξει τόσο στον ιταλικό Βορρά”. Ήταν μία ευθεία προειδοποίηση για τους Σαλβίνι και Ντι Μάιο, καθώς σύμφωνα με τον Μπόκια “η πολιτική είναι πολύ σημαντική για να την αφήσουμε μόνο στους πολιτικούς”.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το