Η υπόθεση των εργαζομένων της COSCO είναι λίγο πολύ γνωστή τον τελευταίο καιρό: το σωματείο τους, η Ένωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) έχει πραγματοποιήσει απεργίες στις 31 Μάη, 1 και 6 Ιούνη, ενώ σε νέα 24ωρη απεργία κατέβηκαν οι εργάτες της Cosco στις 7 Σεπτέμβρη στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά με κεντρικό αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ.

Ο απεργιακός αυτός αγώνας στην καρδιά της οικονομικής δραστηριότητας του Πειραιά και εναντίον μιας πολυεθνικής δεν θα μπορούσε να είναι χωρίς εμπόδια. Για αρχή, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια εκβιασμού και τρομοκράτησης των εργαζομένων, σημειώθηκαν απρόκλητες επιθέσεις και τραμπουκισμοί, πρώτα προς στον Πρόεδρο του Σωματείου, την ώρα που μιλούσε στους εργαζόμενους, από τον επόπτη ασφαλείας της εργολαβικής D-PORT, και λίγο αργότερα σε δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού «Epsilon» που κάλυπτε την απεργία των εργαζομένων.

Αλλά η κινέζικη εργοδοσία δεν σταμάτησε εκεί: προχώρησε σε δικαστικές αγωγές κατά των εργαζομένων και των πρόσφατων κινητοποιήσεών τους. Έτσι, λοιπόν, η “ανεξάρτητη” δικαιοσύνη έκρινε ότι και οι τέσσερις απεργίες που είχε κηρύξει η ΕΝΕΔΕΠ είναι παράνομες, για διαφορετικό κάθε φορά λόγο: είτε γιατί η εργοδοσία δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως για την κήρυξη της απεργίας (ένα 24ωρο πριν), είτε γιατί η θυγατρική επιχείρηση της Cosco ΣΕΜΠΟ ΑΕ είναι «κοινής ωφελείας» και θα έπρεπε η απεργία να αναγγελθεί τέσσερις μέρες νωρίτερα. Όσο για την τελευταία απεργία της 7ης Σεπτεμβρίου, και παρόλο που είχαν τηρηθεί οι τέσσερις μέρες από πλευράς σωματείου, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η ΕΝΕΔΕΠ όφειλε πριν την κήρυξη της απεργίας να πάει σε «48ωρο δημόσιο διάλογο εργαζομένων και εργοδοσίας με τη μεσολάβηση του ΟΜΕΔ»!

Σ’ αυτή την υπόθεση, η κινέζικη εργοδοσία βρήκε στο πλευρό της και τον ΣΕΒ. Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Βιομηχάνων ζήτησε «την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης και των αρμόδιων αρχών προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά». Σε μια προσπάθεια μείωσης και συκοφάντησης των κινητοποιήσεων και των απεργών επιτέθηκε προκλητικά κατά του σωματείου διατυμπανίζοντας πως «τις ημέρες αυτές επιχειρείται από ολιγομελές κομματικό σωματείο μειοψηφίας η παρεμπόδιση λειτουργίας του λιμανιού», ότι «το αμφίβολης αντιπροσω­πευτικότητας σωματείο αυτό διοργα­νώνει κινητοποιήσεις και αποκλείει συστηματικά τον εμπορικό λιμένα, παρά το γεγονός ότι η ελληνική δικαιοσύνη χαρακτήρισε αυτές τις ενέργειές του παράνομες και καταχρηστικές. Παρεμποδίζεται έτσι η πρόσβαση στην εργασία, όχι μόνο της πλειοψηφίας των εργαζομένων της εταιρείας, αλλά και των εργαζομένων σε όσες εταιρείες εδρεύουν στο λιμάνι ή συναλλάσσονται εντός αυτού». Και λέγοντας, ακόμη, ότι «τα μισθολογικά επίπεδα των εργαζομένων είναι υψηλότερα από το μέσο όρο του κλάδου, αλλά το σωματείο επιμένει να αξιώνει ανεδαφικές μισθολογικές αυξήσεις».

Παράλληλα η εργοδοσία ίδρυσε δικό της σωματείο με σκοπό να αποδυναμώσει το ήδη υπάρχον και να διασπάσει τους εργαζόμενους. Το εν λόγω εργοδοτικό σωματείο συστήθηκε στα τέλη Ιουλίου με έδρα την Αθήνα και με διαδικασίες που κράτησαν τρεις μόνο μέρες, όταν άλλα σωματεία χρειάζεται να περιμένουν μήνες για να εγκριθεί η ίδρυσή τους. Από τότε, στέκεται ενάντια στους απεργούς, καλεί την εργοδοσία να διαπραγματευθεί μόνο με αυτό (δηλαδή να διαπραγματευθεί η εταιρία με τον εαυτό της!), προσπαθεί μεθοδευμένα να βάλει εμπόδια στη δράση της ΕΝΕΔΕΠ, να σαμποτάρει την υπογραφή της ΣΣΕ και να διασπάσει τους εργάτες.

Όλα τα παραπάνω συγκροτούν ένα λυσσαλέο κυνηγητό ενάντια στους εργαζόμενους που δουλεύουν στα κάτεργα της Cosco, από τη στιγμή που διεκδίκησαν βασικά εργασιακά δικαιώματα. Είναι ολόκληροι μηχανισμοί, που κινήθηκαν για να συκοφαντηθεί και να κατασταλεί ένας δίκαιος αγώνας. Μηχανισμοί που ευδοκιμούν σε ένα καθ’ όλα ευνοϊκό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η ασκούμενη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, μια πολιτική που λύνει τα χέρια της εργοδοσίας. Στην αντίπερα όχθη, οι εργάτες στον Πειραιά, κόντρα στην ολομέτωπη εργοδοτική επίθεση, συνεχίζουν τον αγώνα τους για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και για προστασία της υγείας και της ζωής τους.

Πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το