Η αεράμυνα της Συρίας αναχαίτισε  πυραύλους πάνω από τη Δαμασκό, τη νύχτα 25 προς 26 Δεκέμβρη, και κατέστρεψε τους περισσότερους από αυτούς πριν φθάσουν τους στόχους τους, σύμφωνα με την συριακή τηλεόραση. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Αν και η συριακή τηλεόραση δεν ανέφερε πληροφορίες σχετικά με την προέλευση των πυραύλων, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε πως ισραηλινά μαχητικά πέταξαν σε χαμηλό υψόμετρο στα νότια της χώρας.    Σύμφωνα με το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα ισραηλινά αεροσκάφη στοχοποίησαν θέσεις όπου η Χεζμπολάχ και οι ιρανικές δυνάμεις αποθηκεύουν πυρομαχικά.

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση κοντά στη Δαμασκό, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα, ότι θα αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους από τη Συρία.    Ακόμα και μία ώρα μετά την έναρξη της επίθεσης, οι κάτοικοι της Δαμασκού εξακολουθούσαν να ακούν τις επιχειρήσεις αναχαίτισης και καταστροφής πυραύλων. «Η επιθετικότητα συνεχίζεται», σχολίασε ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε την επίθεση αλλά περιορίστηκε σε μία ανακοίνωση που γνωστοποιούσε ότι «ένα σύστημα αεράμυνας ενεργοποιήθηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Συρία».     Αρκετοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν στα δυτικά προάστια της Δαμασκού ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούστηκαν εκρήξεις στη συριακή πρωτεύουσα.   Το Ισραήλ πιστεύεται ότι ευθύνεται για μία σειρά αεροπορικών επιδρομών στο παρελθόν, με στόχους δυνάμεις του Ιράν και της Χεζμπολαχ που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Συρίας.

Η Μόσχα κατηγορεί το Τελ Αβίβ για «παραβίαση της κυριαρχίας» της Συρίας

Για «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας» της Συρίας κατηγόρησε η Ρωσία το Ισραήλ με αφορμή την αεροπορική επιδρομή της ισραηλινής αεροπορίας σε Συριακό έδαφος που σημειώθηκε χθες Τρίτη.

«Είναι προφανές ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία εκφράζεται η «μεγάλη του ανησυχία» για τα αεροπορικά πλήγματα.

Η ισραηλινή επίθεση, η οποία σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό έγινε από τον λιβανικό εναέριο χώρο, «πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που δύο αεροσκάφη της γραμμής, που δεν προέρχονταν από τη Ρωσία, ετοιμάζονταν να προσγειωθούν στα αεροδρόμια της Βηρυτού και της Δαμασκού», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

«Για να αποφευχθεί μία τραγωδία, περιοριστικά μέτρα που αφορούν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας επιβλήθηκαν στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, πράγμα που επέτρεψε στους ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας στη Δαμασκό να ανακατευθύνουν το ένα από τα αεροσκάφη στη ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ», δήλωσε ο Κονατσένκοφ.

Η ισραηλινή αεροπορία χρησιμοποίησε 16 πυραύλους κατά την διάρκεια των επιδρομών αυτών, σύμφωνα με την Μόσχα, 14 από τούς οποίους καταστράφηκαν από τα συριακά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το