Σε αντιπροσφυγική και ακροδεξιά πολιτική επιδίδεται η κυβέρνηση, καθώς ελαχιστοποιεί τα στοιχειώδη μέτρα που συνδράμουν στην ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. 

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επιβεβαίωσε το Σάββατο πως η κυβέρνηση συρρικνώνει την ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια που δίνεται στους πρόσφυγες, αναφερόμενος σε σχετική τροπολογία που ενσωματώθηκε τελευταία στιγμή στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μεταξύ άλλων, στην τροπολογία ξεχωρίζει η διάταξη που αναγκάζει τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες να φύγουν από τις κρατικές δομές μέσα σε τριάντα ημέρες (έως τώρα ήταν 6 μήνες) από την αναγνώρισή τους, με ορισμένες εξαιρέσεις για τους ευάλωτους. Επίσης προβλέπεται η διακοπή της παροχής υλικών συνθηκών υποδοχής σε μορφή χρηματικού ποσού και σε είδος αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης αναγνώρισης.

Πιο απλά, η κυβέρνηση ζητά από τους ανθρώπους αυτούς να βρουν εργασία μέσα σε έναν μήνα, όντας πρόσφυγες, μέσα στις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία και με την ξενοφοβία να είναι παρούσα και εμφανής. 

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, η εν λόγω τροπολογία αναμένεται να κάνει την Ελλάδα έναν λιγότερο «θελκτικό προορισμό» για τους πρόσφυγες. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα των σημερινών δηλώσεων τού υπουργού στον ΣΚΑΪ: 

«Διακόπτει η χώρα μας εντός 30 ημερών και την παροχή φιλοξενίας και την παροχή επιδομάτων για όσους παίρνουν άσυλο. Από εκεί και πέρα, έχουν την υποχρέωση να δουλέψουν για τα προς το ζην. Αυτό κάνει τη χώρα μας λιγότερο θελκτικό προορισμό για τις μεταναστευτικές ροές».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το