Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των σχολικών εκδρομών, που σε τίποτα όμως δεν αγγίζουν την ουσία του θέματος, αλλά αντίθετα θα εντείνουν την ταξική διαφοροποίηση των σχολείων, φέρνει η κυβέρνηση, με την Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν χτες η υπουργός Ν. Κεραμέως και η υφυπουργός Σ. Ζαχαράκη.

Θυμίζουμε ότι πριν δυο χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταργήσει μια κατηγορία σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό (αυτές των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων), αφήνοντας ανέγγιχτες τις άλλες κατηγορίες εκδρομών εξωτερικού (πενταήμερη, ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λπ.), με το υποκριτικό επιχείρημα ότι το μεγάλο κόστος ανάγκαζε ένα τμήμα των παιδιών να μη συμμετέχει. Οι δικαιολογημένες αντιδράσεις που είχαν προκύψει τότε, έλεγαν ότι οι εκδρομές πρέπει να είναι δωρεάν, να χρηματοδοτούνται από το κράτος για να μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά και όχι να καταργούνται. Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ ανοίγει πάλι τους προορισμούς του εξωτερικού για όλες τις κατηγορίες εκδρομών, χωρίς ωστόσο να αγγίξει το θέμα του κόστους, που είναι το «αγκάθι» για τις λαϊκές οικογένειες και οδηγεί σε πολλές περιοχές σχεδόν τα μισά παιδιά της τάξης να μη συμμετέχουν, ακόμα κι αν πρόκειται για προορισμούς εντός Ελλάδας.

Διαβάστε και αυτό

Η νέα Υπουργική Απόφαση προβλέπει πως οι μετακινήσεις στο εσωτερικό θα πραγματοποιούνται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου χωρίς να απαιτείται η έγκριση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι μετακινήσεις στο εξωτερικό με έγκριση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς να απαιτείται έγκριση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης. Επίσης, η πολυήμερη εκδρομή της Γ’ Λυκείου μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε περισσότερες από μία χώρες του εξωτερικού.

Το υπουργείο συνοδεύει τα παραπάνω με δηλώσεις για «λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη ελευθερία στα σχολεία», ωστόσο η «αυτονομία» πάντα οδηγεί και στη μεγαλύτερη διαφοροποίηση, αφού αυτό που κρίνει τελικά το πώς θα πάει κάθε σχολείο είναι… η τσέπη των γονιών. Ουσιαστικά, διατηρείται και διευρύνεται η διαφοροποίηση ανάμεσα σε σχολεία ανάλογα με το τι αντέχουν οικονομικά οι οικογένειες που καλούνται να καλύψουν το μεγάλο κόστος της εκδρομής ειδικά όταν αυτό αφορά πιο μακρινούς προορισμούς.

Να σημειωθεί ότι οι διήμερες και τριήμερες εκδρομές εσωτερικού ξεκινούν συνήθως από τα 150 ευρώ, αλλά μπορούν να φτάσουν έως και τα διπλάσια και παραπάνω, ενώ οι αντίστοιχες στο εξωτερικό μπορεί να ξεπερνούν και τα 400 και τα 500 ευρώ. Παράλληλα, μέσα από αυτήν τη διαδικασία, συνεχίζουν να θησαυρίζουν τα τουριστικά γραφεία, την ίδια ώρα που θα μπορούσε το κράτος να αναλάβει το κόστος τους, να αξιοποιήσει ξενώνες, υποδομές του ΕΟΤ που ρημάζουν ανά την Ελλάδα κ.ο.κ. Επιπλέον, καμιά συζήτηση δεν ανοίγει το υπουργείο για το περιεχόμενο των εκδρομών, συνεχίζοντας να τις αντιμετωπίζει ως ένα «τουριστικό προϊόν» που… «όποιος μπορεί ας το αγοράσει», διατηρώντας την ανυπαρξία παιδαγωγικού πλαισίου μέσα στο οποίο μπορεί να ενταχθεί η σχολική εκδρομή, ώστε να έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα και να αξιοποιηθεί ουσιαστικά σε όφελος των μαθητών.

Πηγή: lli-apopsi.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το