Καταγγελία της ΟΙΕΛΕ

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων προβαίνει σε πρωτοφανή  για τα εκπαιδευτικά χρονικά της χώρας ενέργεια που ανοίγει ζήτημα παράνομης παρακολούθησης και αξιολόγησης εκπαιδευτικών από κάμερες.

Πιο συγκεκριμένα, με οργή πληροφορηθήκαμε ότι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μη κερδοσκοπικού σχολείου των νοτίων προαστίων ξαναχτύπησε μοιράζοντας ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια ώστε να παραδοθούν στη διοίκηση του σχολείου με τα οποία ζητείται, μεταξύ άλλων, η άποψη των μελών του για τη δυνατότητα της παράνομης παρακολούθησης εκπαιδευτικών από  κάμερες στις τάξεις και για την αποτίμηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Υπενθυμίζουμε ότι προ ολίγων ημερών ο Σύλλογος αυτός είχε καταφερθεί κατά της ποιότητας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε ηλεκτρονικό ψήφισμα που αναρτήθηκε σε γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα. Μετά τη δημοσιοποίηση του ζητήματος, επίμαχα σημεία του κειμένου αφαιρέθηκαν, ωστόσο φαίνεται ότι η υποχώρηση ήταν προσχηματική και έγινε λόγω των έντονων αντιδράσεων πολλών γονέων και εκπαιδευτικών.

Η σημερινή, όμως, ενέργεια αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις των διοικούντων το Σύλλογο. Το ζήτημα δεν είναι πλέον τα δίδακτρα, αλλά ο έλεγχος και η αξιολόγηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των εκπαιδευτικών, ακόμη και μέσω καμερών! Για όσους γνωρίζουν καλά τα ζητήματα ποιότητας της εκπαίδευσης, η όποια αξιολογική διαδικασία μπορεί να γίνεται μόνο μέσω των πιστοποιημένων από την πολιτεία θεσμικών οργάνων. Η εμπλοκή γονέων στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και στην εν γένει οργάνωση και διοίκηση της σχολικής μονάδας και του διδακτικού έργου και μάλιστα με μεθόδους Μεγάλου Αδελφού γίνεται μόνο σε ελάχιστα, περιθωριακά «ελεύθερα» ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. που εφαρμόζουν πλήρως το δόγμα του σχολείου της αγοράς που θεωρεί τον γονιό-πελάτη και την εκπαίδευση-προϊόν.

Δεν είναι όμως δυνατόν μια τέτοια ενέργεια να εκπορεύεται από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ενός ελληνικού σχολείου, ενός μη κερδοσκοπικού σχολείου, ενός σχολείου που διαχρονικά σέβεται τη νομοθεσία και έμπρακτα στηρίζει μαθητές, γονείς και εργαζόμενους. Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική και τέτοιες ακατανόητες και επικίνδυνες ενέργειες, αμφισβητούμενης νομιμότητας, που ανοίγουν την κερκόπορτα για ανεξέλεγκτες καταστάσεις και που θίγουν θεμελιώδη ζητήματα της λειτουργίας του σχολείου καθώς και ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, να ακυρωθούν.

ΟΙΕΛΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το