Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατέληξαν σε συμφωνία κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής για την ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας. Η Γαλλία επικεφαλής του «μετώπου» των διαφωνούντων, φαίνεται να είναι αυτή που μπλοκάρει τη διαδικασία και για τις δύο βαλκανικές χώρες, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP.

Για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις απαιτείται έγκριση με ομοφωνία των χωρών-μελών της ΕΕ και αυτό δεν επετεύχθη κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη.

Γιατί η Γαλλία μπλοκάρει την ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

Στο θέμα της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας, η Γαλλία φαίνεται να είναι η μόνη που αντιδρά, ενώ η ένταξη της Αλβανίας συγκεντρώνει μικρότερη υποστήριξη, καθώς με τη Γαλλία συνασπίζονται Ολλανδία και Δανία.

Η διεύρυνσή της ΕΕ αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα για τους πολίτες της Γαλλίας, με το Παρίσι να υποστηρίζει ότι η ίδια η ενταξιακή διαδικασία απαιτεί αναθεώρηση και μεταρρύθμιση. Μέχρι λοιπόν να συμβεί αυτό, Σκόπια και Τίρανα πρέπει να περιμένουν, σύμφωνα με το Παρίσι.

Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης: Οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να αθετούν τις υποσχέσεις

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, παρατήρησε από την πλευρά του πως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να αθετούν τις υποσχέσεις τους, με το «μπλόκο» σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

Σημειώνεται ότι παρότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε την ενταξιακή προοπτική των δύο χωρών, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μακρόν την Τετάρτη, η Μέρκελ έκανε σαφές ότι τάσσεται υπέρ της γαλλικής άποψης για αναμόρφωση των διαδικασιών διεύρυνσης.

με πληροφορίες από sputnik, απε-μπε

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το