Το ότι η κυβέρνηση «έκανε αγώνα» για να πείσει τα ιμπεριαλιστικά κέντρα να αποδεχθούν τη μη περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις των παλιών συνταξιούχων από 1ης Γενάρη 2019, ύψους 2,065 δις €, δεν χωρά καμία αμφιβολία. Αλλά ότι ο «αγώνας» αυτός ευοδώθηκε μόνον αφού παραχωρήθηκαν σοβαρότατα ανταλλάγματα προς τους δανειστές, αυτό πέρασε στα «ψιλά» από την κυβέρνηση και μαθεύτηκαν μόνο μέσω της Έκθεσης της Κομισιόν, ή διαρροών της αλληλογραφίας με τις Βρυξέλλες. Και απ’ ό,τι φαίνεται τα ανταλλάγματα δεν είναι και λίγα, με προφανή κίνδυνο να επισύρουν τον «κοινωνικό αυτοματισμό» άλλων κοινωνικών ομάδων, πέραν των «ευνοημένων» συνταξιούχων.

  • Και πρώτο, κατά παρέκκλιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, αυξάνονται κατά 1 δις € οι άμεσοι φόροι, μειώνονται κατά 800 εκατ. € οι κοινωνικές παροχές και κουτσουρεύεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 550 εκατ. €.
  • Δεύτερο, το θέμα των χιλιάδων προσλήψεων στο δημόσιο, στην αναλογία «ένας προς έναν» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, συναντά την πλήρη αδιαλλαξία των Βρυξελλών. Κι αυτό γιατί το πλαφόν των 47.584 θέσεων του δημοσίου, ναι μεν τηρείται για το μόνιμο προσωπικό, αλλά έχει τελείως ξεφύγει σε ό,τι αφορά τους έκτακτους. Διαπιστώνεται, από τους «θεσμούς», παρέκκλιση 2.500 θέσεων, κυρίως το τελευταίο διάστημα, προφανώς ενόψει εκλογών. Κι ακόμα, αρνούνται κάθε συζήτηση για την εξαγγελία για 8.000-10.000 προσλήψεων στη θέση κληρικών και λαϊκών της Εκκλησίας.
  • Τρίτο, το διαβόητο «κοινωνικό μέρισμα» και οι εφάπαξ παροχές (επίδομα πετρελαίου) των 1,1 δις €, που προϋπολογιζόταν για το 2018 και με το οποίο μήνες τώρα νανούριζε τα εξαθλιωμένα στρώματα του λαού μας η κυβέρνηση, κόβεται τουλάχιστον στο μισό, εξ αιτίας των πρόσφατων εκτιμήσεων των «θεσμών» που υπολογίζουν το «πρωτογενές πλεόνασμα» στα 3,7% αντί 3,98% του ΑΕΠ που εκτιμούσε η κυβέρνηση. Έτσι, το διατιθέμενο ποσό δεν θα ξεπερνά τα 600 εκατ. €, αν βέβαια και σε αυτό δεν στυλώσουν τα πόδια οι δανειστές.
  • Τέταρτο, το τεράστιο κύμα των αιτήσεων για επιστροφή αναδρομικών στους παλιούς συνταξιούχους, από τις αντισυνταγματικές περικοπές των συντάξεων από το Ιούνη 2015 και εφεξής, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στον Προϋπολογισμό του 2019. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας τα ποσά αυτά φθάνουν τα 4,5 δις € το χρόνο, αλλά για λόγους «δημοσίου συμφέροντος» δεν μπορεί να αποδοθούν! Και φυσικά, η απάντηση των «θεσμών» στο αίτημα, δεν είναι άλλη από τη λήψη «ισοδύναμων μέτρων» αν τυχόν επιστραφούν έστω και ενός χρόνου αναδρομικά, ή αλλιώς να καλυφθούν από τα «υπερπλεονάσματα»!
  • Πέμπτο, η τελική απόφαση για την κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού θα πρέπει να προκύπτει μετά από ενδελεχή ανάλυση όλων των επιπτώσεων στις προοπτικές απασχόλησης των νέων. Εννοείται ότι η απόφαση θα τελεί υπό την έγκριση των «θεσμών». Σημειώνουμε ότι, στην πρόσφατη Έκθεση του ΟΟΣΑ, διαπιστώνεται ότι ναι μεν η απασχόληση αυξάνεται (προφανώς λόγω των ελαστικών μορφών), αλλά όμως η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα για τη χώρα μας.
  • Έκτο, η οποιαδήποτε αλλαγή στο νόμο Κατσέλη, θα πρέπει να έχει την έγκριση των δανειστών. Εννοείται πως κυβέρνηση και τραπεζίτες με τις τροποποιήσεις Δραγασάκη, αφήνουν τελείως ακάλυπτη την προστασία της πρώτης κατοικίας από 1/1/2019. Από την άλλη πλευρά, τα ξένα κέντρα απαιτούν να έχουν τον πρώτο λόγο στο ζήτημα της εξαγοράς «κόκκινων» δανείων! Με δυο λόγια πρόκειται για ένα παζάρι στις πλάτες των δανειοληπτών που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους!
  • Έβδομο, για τη προνομοθετημένη από τον περασμένο Μάη, μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5680 €, προφανώς λόγω προεκλογικής περιόδου, δεν αναφέρεται σε καμία παρατήρηση του σχεδίου Προϋπολογισμού 2019. Από την πλευρά τους τόσο οι δανειστές όσο και ο ΟΟΣΑ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λόγω της κακής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των ανύπαρκτων «επενδύσεων», απαιτώντας τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που προφανώς θα προκύψει από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.
  • Όγδοο, τόσο η ΕΚΤ όσο και η Κομισιόν, απαιτούν την άμεση αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, αλλά και τη μεταβίβαση του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο, επειδή δήθεν εμποδίζουν το…επενδυτικό κλίμα!
  • Ένατο, η περικοπή 550 εκατ. € από το ΠΔΕ (δες παραπάνω) θα έχει επίπτωση τόσο στην εκτέλεση έργων (εργολαβικές εταιρείες), όσο και στην «ανάπτυξη». Επιπροσθέτως θα πρέπει –πάντα κατά την Κομισιόν και τον ΟΟΣΑ- να γίνει η πλήρης εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και όχι «μείωση» όπως αναφέρεται στο σχέδιο Προϋπολογισμού 2019. Η ίδια ακριβώς παρατήρηση υπάρχει και στην Έκθεση του ΣΕΒ, από την οποία φαίνεται την αντέγραψαν οι κοινοτικοί και ο ΟΟΣΑ.

Μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός, με αφορμή την ψήφιση του Ν/σ για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, επιχείρησε να καρπωθεί την κατάσταση. Ωστόσο, για να πούμε την αλήθεια, η δήθεν «ελάφρυνση» των Επαγγελματοβιοτεχνών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και επιστημόνων, αφορά 250.000 από το σύνολο των μη μισθωτών ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ. Για τους υπόλοιπους, ασθενέστερους οικονομικά, τα ποσοστά των εισφορών παραμένουν τα ίδια. Επιπλέον η «ελάφρυνση» σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις τεράστιες απώλειες των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών από την επέλαση των φορολογικών εισφορών του Ν.4387, που λεηλάτησε τα εισοδήματά τους. Τέλος, από 1η Γενάρη 2019 παύει να ισχύει η έκπτωση του 15% στο ασφαλιστέο εισόδημα, στοιχείο που αποκαλύπτει τη δολιότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Με δυο λόγια ό,τι έδωσε, το παίρνει πίσω!

Και για να τονίσει τα ανείπωτα ψεύδη της κυβέρνησης της «πρώτη φορά Αριστεράς»,

αποφάνθηκε:«…Διασώζουμε συντάξεις, μειώνουμε την ανεργία, και αναδρομικά δώσαμε και τις αδικίες αποκαθιστούμε και τις ασφαλιστικές εισφορές μειώνουμε και το κοινωνικό μέρισμα θα το δώσουμε στους συμπολίτες που έχουν χαμηλά εισοδήματα και το κυριότερο όλα τα μέτρα που εξήγγειλα στην ΔΕΘ θα τα υλοποιήσουμε»! Αμετανόητος δημαγωγός και καιροσκόπος…

 

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το