Στον Πολιτιστικό Χώρο “ΣΗΜΑ” το Σάββατο 26/1 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: “ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ”  με ομιλητή τον Σήφη Σταυρίδη. Με αφορμή την εκδήλωση αυτή ζητήσαμε από τον εισηγητή μια μικρή περίληψη.

—-

Σήφης Σταυρίδης

Ολόκληρη η περίοδος της αποικιοκρατίας και του νεοαποικισμού μέχρι τη σημερινή εποχή του ιμπεριαλισμού και του μονοπωλιακού κεφαλαίου, καθαγιάστηκε από την καταλήστευση και λεηλασία του φυτικού και ζωικού πλούτου εκατοντάδων υποταγμένων κρατών και περιοχών της γης από μια χούφτα ιμπεριαλιστικών χωρών. Η ντόπια αγορά των χωρών αυτών, μετατράπηκε σε πηγή κέρδους για τα μονοπώλια του είδους, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην καταναλωτική αγορά της Ευρώπης.

Στο όνομα δήθεν της «εξάλειψης της πείνας» στον Πλανήτη, μπήκαν στη ζωή μας οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, παράγοντας 2,5 φορές περισσότερα τρόφιμα από τις ανάγκες των ανθρώπων, κι όμως τα 2/3 του πληθυσμού της Γης εξακολουθούν πεινούν!

Γιατί η πείνα στη σημερινή εποχή είναι δημιούργημα των «επισιτιστικών προγραμμάτων» του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος που τρέφει τα κέρδη των μονοπωλίων άλλα όχι τους πεινασμένους λαούς. Και αυτό γιατί οι σχέσεις παραγωγής και διανομής δεν αντιστοιχούν στο επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων που επιβάλλει η αχαλίνωτη κερδοσκοπική λογική του καπιταλισμού. Συνεπώς το ζήτημα της εξάλειψης της πείνας από τον Πλανήτη, με γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, δεν είναι ένα στοίχημα επιστημονικών επιδόσεων, αλλά ένα θέμα πολιτικής.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το