O τυφώνας Φλόρενς σάρωσε τη Βόρεια Καρολίνα και σε πόλεις όπως το Λούμπερτον και το Γκόλντσμπορο ανέδειξε την οικονομική και φυλετική ανισότητα που επικρατεί στην Αμερική. Ένας ακόμη «ταξικός τυφώνας».

Στο Λούμπερτον περισσότεροι από το έναν τρίτο των ανθρώπων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Και αυτή τη φορά, όπως και στον τυφώνα Μάθιου, οι περιοχές όπου ζουν οι άνθρωποι χαμηλότερων εισοδημάτων επλήγησαν περισσότερο και πιο σκληρά από τις πλημμύρες.

Το νότιο και δυτικό τμήμα της πόλης – όπου βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος των οικονομικά προσιτών σπιτιών – είναι αρκετά πιο χαμηλά από το πιο εύπορο κέντρο της πόλης και τις βόρειες περιοχές. Όταν χτύπησε ο τυφώνας Φλόρενς αυτό που συνέβη εκεί ήταν μια επανάληψη της πρόσφατης ιστορίας.

Εκατό μίλια βορειοανατολικά, το Γκόλντσμπορο, το οποίο διασχίζει ο ποταμός Νέεζ επίσης πλημμύρισε. Όπως και το Λούμπερτον η πόλη είχε πλημμυρίσει και το 2016. Επίσης κι εδώ το ένα τέταρτο των κατοίκων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η Γκρίνλιφ είναι η πόλη στην οποία ζει ο Γουίλιαμ Μπάρμπερ, μια μορφή του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ. Ο Μπάρμπερ υποστηρίζει ότι ο τυφώνας Φλόρενς πρέπει να ανοίξει τη συζήτηση της οικονομικής ανισότητας αλλά και του διαρθρωτικού ρατσισμού από το ίδιο το κράτος. «Εκεί που οι τυφώνες χτυπούν σκληρότερα είναι οι κομητείες που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό μαύρων και φτωχών. Κι όμως στις περιοχές αυτές οι πόροι και οι υποδομές που θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία πριν χτυπήσουν οι καταιγίδες ποτέ δεν έχουν λειτουργήσει σωστά», λέει.

Το Γκόλντσμπορο και το Λούμπερτον έχουν πολύ μαύρο πληθυσμό. «Μιλάμε για ρατσισμό όταν συμβαίνει το Σάρλοτσβιλ αλλά τι γίνεται με τον ταξικό ρατσισμό, όταν γίνονται φυσικές καταστροφές;», λέει ο Μπάρμπερ. «Τι γίνεται με τον ταξικό ρατσισμό που ενυπάρχει στο νότο όπου πολλοί εκλέγονται εξαιτίας της καταστολής των ψηφοφόρων; Και στη συνέχεια, αφού εκλεγούν, προωθούν πολιτικές που αρνούνται στους ανθρώπους την υγειονομική περίθαλψη, η οποία είναι τόσο σημαντική μετά από τέτοιες φυσικές καταστροφές;».

Η Βόρεια Καρολίνα που έχει δεχτεί βοήθεια εκατομμυρίων δολαρίων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση Τραμπ για τις καταστροφές από τον τυφώνα Φλόρενς, δεν επέκτεινε την υγειονομική περίθαλψη στους Αμερικανούς με χαμηλό εισόδημα. Η επέκταση αυτή αποτελούσε βασική πλατφόρμα του νομοσχεδίου που φέρει την υπογραφή του Μπαράκ Ομπάμα.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το