Τα καπιταλιστικά κάτεργα στην Κίνα

11 Ιουλίου 2019

Στήλες:

Κλειδιά:

Μοιραστείτε το άρθρο

Εργαζόμενοι σε κινέζικους κολοσσούς υψηλής τεχνολογίας ανάρτησαν στο διαδίκτυο μια συνεχώς αυξανόμενη μαύρη λίστα περισσότερων από 150 εταιρειών, που υποχρεώνουν τους εργαζόμενους σε εξαντλητικές υπερωρίες, σε εφαρμογή ενός προγράμματος που τιτλοφορείται «996», καθώς επεκτείνει το ωράριο εργασίας από τις 9πμ μέχρι τις 9μμ, για έξι μέρες την εβδομάδα.

Αν και η κινέζικη νομοθεσία δεν επιτρέπει εργασία περισσότερο από οκτώ ώρες την ημέρα ή 40 ώρες την εβδομάδα και οι υπερωρίες να μην υπερβαίνουν τις 36 ώρες το μήνα, οι Κινέζοι μεγιστάνες ξεπερνούν ακόμα και το κακόφημο πρόγραμμα «996» μιλώντας για πρόγραμμα «9106», επεκτείνοντας δηλαδή κατά μια ώρα το ωράριο. Υπάρχουν καταγγελίες, όπως για παράδειγμα σε εταιρεία λογισμικού στην επαρχία Shandong, όπου το προσωπικό υποχρεώνεται να εργάζεται περισσότερες από 100 ώρες υπερωρία το μήνα.

Τα εξαντλητικά ωράρια των κινέζικων εταιρειών τεχνολογίας αποτελούν μια σχετικά νέα εξέλιξη, καθώς η τεχνολογική βιομηχανία της Κίνας επεκτάθηκε στα πρότυπα των λεγόμενων «νεοφυών» (startups) εταιρειών, ξεπερνώντας τις αντίστοιχες αμερικάνικες της Silicon Valley. Τα πράγματα γίνονται πολύ δυσκολότερα για τους εργαζόμενους κάτω από την πίεση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης του κινέζικου οικονομικού θαύματος έτρεχαν με διψήφιους αριθμούς για μια εικοσαετία, οι επιχειρήσεις μπορούσαν να βρίσκουν πρόθυμους να εργαστούν υπερωριακά καθώς μπορούσαν να τους πληρώνουν, τώρα που οι ρυθμοί ανάπτυξης περιορίστηκαν, οι αμοιβές είναι στάσιμες, η υπερεργασία απλήρωτη και οι απολύσεις στην ημερήσια διάταξη.

Η ολιγαρχία του πλούτου, ενθαρρυμένη από την παρότρυνση του κινέζικου κόμματος, που από την εποχή του Τενγκ προβάλλει το σύνθημα «πλουτίστε», ακολουθεί μια ανελέητη επιθετική «κουλτούρα λύκων» απέναντι στους εργαζόμενους.

Χτυπητό παράδειγμα ο πολυδισεκατομμυριούχος Τζακ Μα, ιδρυτής της εταιρείας διαδικτυακού εμπορίου «Alibaba», που επισκίασε τις αντίστοιχες αμερικάνικες «Amazon» και «eBay», χαρακτήρισε το πρόγραμμα «996» «τεράστια ευλογία», λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να το θεωρούν ως τιμή και όχι ως βάρος. Συμπλήρωσε ότι οι υπάλληλοί του θα πρέπει να είναι έτοιμοι να εργάζονται 12 ώρες τη μέρα και αναρωτήθηκε «Διαφορετικά γιατί ήρθες στο Alibaba;». Φυσικά αποφεύγει να διευκρινίσει ότι αυτός είναι ο «ευλογημένος», που καρπώνεται τον ιδρώτα των 80 χιλιάδων εργαζομένων της εταιρείας του.

Αυτά τα φαινόμενα επιβεβαιώνουν τη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στον πλούτο μιας χούφτας δισεκατομμυριούχων και στη φτώχεια της τεράστιας πλειοψηφίας του κινέζικου λαού. Χάσμα που οι Κινέζοι ηγέτες προσπαθούν να καλύψουν, προσποιούμενοι τους γνήσιους μαρξιστές-λενινιστές και συνεχιστές του έργου του Μάο, στη Νέα εποχή. Παρά τις μεθοδεύσεις τους, για τέσσερις δεκαετίες, δεν καταφέρνουν να εξαλείψουν όλα εκείνα τα μεγάλα και αληθινά καινούργια, που πρόσφερε το κομμουνιστικό κίνημα στην υπόθεση του σοσιαλισμού, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή απήχηση που διατηρεί στον κινέζικο λαό το επαναστατικό έργο του Μάο Τσετούνγκ.

Έχοντας ρίξει τον κινέζικο λαό στα εργασιακά Τάρταρα, υπόσχονται μελλοντικούς παραδείσους, για να εξωραΐσουν τα τωρινά καπιταλιστικά κάτεργα.

Στο πρόσφατο 19ο Συνέδριο του ΚΚ Κίνας καλούν το λαό να εργαστεί σκληρά για τα επόμενα 30 χρόνια για μια … «αρμονική και όμορφη»Κίνα, κατά τα πρότυπα του Κομφούκιου. Διαπιστώνουν ότι «η κύρια αντίφαση που αντιμετωπίζει η κινεζική κοινωνία εξελίχθηκε να είναι μεταξύ της ανισόρροπης και ανεπαρκούς ανάπτυξης και των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών του λαού για μια καλύτερη ζωή». Αυτήν την καπιταλιστική νομοτέλεια, της αυξανόμενης κοινωνικής «ανισορροπίας», επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις των χούφτας των «Αλιμπαμπάδων» που προσπαθούν με τα ψεύτικα οράματα για μια καλύτερη ζωή να υποτάξουν τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού στα δικά τους συμφέροντα.

Πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το
Go to Top