Περισσότερες από μισό δισεκατομμύριο μέλισσες έχουν πεθάνει στη Βραζιλία τους, τελευταίους τρεις μήνες. Η αιτία; Τα βλαβερά φυτοφάρμακα, απαντούν οι ερευνητές.

Οι περισσότεροι θάνατοι μελισσών καταγράφηκαν σε τέσσερις πολιτείες της Βραζιλίας: 400 εκατομμύρια στο Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, 7 εκατομμύρια στο Σάο Πάολο, 50 εκατομμύρια στην Σάντα Καταρίνα και 45 εκατομμύρια στο Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, σύμφωνα με το CBS News.

Τα νεονικοτινοειδή γεωργικά εντομοκτόνα και η φινπρονόλη είναι οι βασικοί «ένοχοι» πίσω από τους μαζικούς θανάτους των μελισσών.

Περισσότερα από 1.200 φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα εγκρίθηκαν στη Βραζιλία τα τελευταία τρία χρόνια, παρά το γεγονός ότι περιέχουν επικίνδυνα χημικά.

Από τον Ιανουάριο, που ανέλαβε καθήκοντα ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, στην χώρα της Λατινικής Αμερικής σημειώθηκε αύξηση 27% στη χρήση φυτοφαρμάκων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2018.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα πιστοποίησε ότι η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής φυτοφαρμάκων στον κόσμο. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θάνατοι των  μελισσών θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την παγκόσμια τροφική αλυσίδα.

Δείτε και αυτά:

https://www.m-lkke.gr/featured/%ce%b7-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%b5-%ce%bf%ce%b4%ce%b7%ce%b3%ce%b5%ce%af-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%be%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b6%cf%89%ce%bc%cf%8c-2/

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το