Τα τελευταία χρόνια ο μαζικός τουρισμός και η απουσία νομικού πλαισίου προστασίας έχουν μετατρέψει την περιοχή του Μακρυγιάννη σε ένα απέραντο ξενοδοχείο.Οι ισχύοντες όροι δόμησης είναι απαράδεκτοι για μία περιοχή που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Η αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού, η αφωνία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Δήμου Αθηναίων και οι εξωφρενικοί ισχύοντες όροι δόμησης, έχουν δώσει το πράσινο φως για την ανέγερση νέων 10-11ώροφων ξενοδοχείων μαμούθ κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης.
Η υποβάθμιση ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η οπτική, ηχητική και περιβαλλοντική ρύπανση, η υπέρμετρη επιβάρυνση των δικτύων κυκλοφορίας και υποδομών, η εκδίωξη της κατοικίας, η δραματική αύξηση των τιμών των ενοικίων, είναι μόνο κάποιες από τις συνέπειες. Το 2017 ο Δήμος Αθηναίων ενέκρινε την ανέγερση 10-11ώροφου ξενοδοχείου απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης. Τον Οκτώβριο 2018 δόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και ακολούθως από το Δήμο Αθηναίων το πράσινο φως για την ανέγερση νέου 9-10 ώροφου ξενοδοχείου μαμούθ, 5.300 μ2, στην καρδιά του Μακρυγιάννη, σε μία περιοχή με 6-7ώροφα κτίρια, ύψους 21 μέτρων.

Επανεξέταση αδειών

Κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν κείμενο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με το οποίο ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργού για την επανεξέταση των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί ή βρίσκονται προς έκδοση και την τροποποίηση των όρων δόμησης της περιοχής. «Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε η ανέγερση νέων, 10ώροφων κτιρίων στην περιοχή Μακρυγιάννη, η πολεοδομική συγκρότηση της οποίας χαρακτηρίζεται από 6-7ώροφες αστικές πολυκατοικίες. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αθρόα έλευση μαζικού και μη τουρισμού και την άλωση του δημόσιου χώρου από τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος οδηγούν σε διωγμό την κατοικία από την ιστορική περιοχή», αναφέρεται στην επιστολή. «Μέσα στο 2018 ξεκίνησε η κατασκευή ενός δεκαώροφου ξενοδοχείου επί της οδού Φαλήρου και μόλις λίγους μήνες αργότερα εγκρίθηκε έπειτα από ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ η ανέγερση δεύτερου 9ώροφου ξενοδοχείου, επί της οδού Μισαραλιώτου. Αυτή η νέα ξενοδοχειακή μονάδα τεράστιου μεγέθους (5.300 τ.μ. με τρία υπόγεια γκαράζ) εάν υλοποιηθεί όπως εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ, θα αποτελέσει μια πολεοδομική βόμβα στην καρδιά της περιοχής Μακρυγιάννη και θα ολοκληρώσει λόγω του ύψους της (30 μέτρα σε μια περιοχή που τα υπόλοιπα κτίρια δεν υπερβαίνουν τα 21 μέτρα) τη δημιουργία ενός τείχους δεκαώροφων κτιρίων κάτω από τον Ιερό Βράχο».

«Τι άλλαξε;»

«Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η ευκολία με την οποία το ΥΠΠΟ ενέκρινε την ανέγερση τεράστιων κτιρίων κάτω από την Ακρόπολη», λέει ο Ειρήνη Φρεζάδου, αρχιτέκτων πολεοδόμος και κάτοικος της περιοχής. «Το ΣτΕ με την απόφαση 2331/09 επέβαλε περιορισμό στο ύψος κτιρίου στην περιοχή μας, με το σκεπτικό ότι επιβαρύνεται αισθητικά το μνημείο. Ομοίως, το 2005 η Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε ανάλογη υπόθεση ανέφερε ότι “η προστασία του οπτικού περιβάλλοντος της Ακρόπολης θίγεται ουσιωδώς”. Τι άλλαξε; Μήπως λόγω της κρίσης προωθείται μια κοντόφθαλμη ανάπτυξη με ποσοτικούς όρους;».

H ομάδα των κατοίκων του Μακρυγιάννη προτείνει να θεσπιστούν ηπιότεροι όροι δόμησης, με ανώτατο ύψος κτιρίων τα 21 μέτρα και με ανώτατη δυναμικότητα νέων ξενοδοχείων τις 100 κλίνες. Αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, θα δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα.

Σε ό,τι αφορά τα αρμόδια υπουργεία, το μεν υπουργείο πολιτισμού δηλώνει πως “ερευνά τα στοιχεία”, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος μετακυλίει την ευθύνη στο ΥΠ.ΠΟ, το δήμο και το ΚΑΣ, λέγοντας πως σε “μεταγενέστερο χρόνο” θα υπάρξει ρυθμιστικό σχέδιο, όπου “αν ζητηθεί” θα επανεξεταστούν τα ύψη των κτιρίων. Ουσιαστικά δηλαδή δεν υπάρχει καμία πρόθεση παρέμβασης από το κεντρικό κράτος, αφήνοντας την περιοχή βορά σε τουριστικά μεγαλοσυμφέροντα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το