Του Χρήστου Κάτσικα

Αθέατες «κούρσες» στις πλατφόρμες της τηλεκπαίδευσης

                Εδώ και κάμποσες μέρες το Υπουργείο Παιδείας μέσω των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης με αποστολή στα προσωπικά e mail  των εκπαιδευτικών καλούν σε εγγραφή και συμμετοχή στην πλατφόρμα της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (webex). Μάλιστα τις προηγούμενες μέρες ξεκίνησαν ενημερωτικές συναντήσεις του Υπουργείου με τους διευθυντές και τις ομάδες υποστήριξης ενώ ταυτόχρονα οι Συντονιστές καλούν τους εκπαιδευτικούς σε προαιρετικές τηλεδιασκέψεις μέσω νέας πλατφόρμας (zoom).

                Στο σημείο αυτό και πριν προχωρήσουμε παρακάτω, οφείλουμε να τονίσουμε ότι το ΥΠΑΙΘ έχει εξαπολύσει μια επικοινωνιακή επιχείρηση που στόχο έχει να μετατεθούν οι ευθύνες του στους εκπαιδευτικούς, με αποκορύφωμα τις (έτσι κι αλλιώς μη υποχρεωτικές) εγκύκλιους και οδηγίες του για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.  Η καταιγιστική αποστολή εγκυκλίων και mail στα κλειστά σχολεία με αλλοπρόσαλλες, παράλογες εντολές και απαιτήσεις προς εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές έχουν μοναδικό σκοπό να ενοχοποιήσουν την εκπαιδευτική κοινότητα, μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού, για το κλείσιμο των σχολείων, για την έλλειψη υποδομών, για την συνολική αδυναμία μιας τεχνολογικά εξοπλισμένης αλλά κοινωνικά άδικης πολιτείας να προστατεύσει και να φροντίσει ισότιμα και καθολικά τον πληθυσμό της.

                Πολλά εκπαιδευτικά σωματεία σε ανακοινώσεις τους επισημαίνουν ότι θεωρούν προκλητικό, ιδιωτικές εταιρίες να στέλνουν μηνύματα και μάλιστα σε ξένη γλώσσα στους Έλληνες εκπαιδευτικούς. «Ποια είναι αυτή η Cisco Webex που μας στέλνει μηνύματα ; Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες της; Ποιοι νομιμοποίησαν τον ρόλο της στη δημόσια εκπαίδευση και ποιο είναι το τίμημα που πληρώνει ο ελληνικός λαός για τις προσφορές της;» σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί.

                Οι πλατφόρμες τύπου Zoom προσφέρουν βιντεοκλήσεις και ακουστικές κλήσεις, ομαδικές συσκέψεις και εφαρμογές παραγωγικότητας. Οι αναλυτές αποδίδουν τη δημοφιλία του Zoom στο ότι είναι εύχρηστο και εύκολο να εγκατασταθεί σε πολλαπλές συσκευές, ενώ -όπως και οι ανταγωνιστές του- παρέχει δωρεάν τη βασική έκδοση του (για κλήσεις έως 40 λεπτών) και χρεώνει την πιο πλούσια σε δυνατότητες έκδοση του.

                Η δημοτικότητα του Zoom μπορεί να μην «μεταφράζεται» εξίσου σε κέρδη για την εταιρεία Zoom Communications Inc, καθώς σύμφωνα με την οικονομική διευθύντρια Κέλι Στέκελμπεργκ, «σίγουρα έχουμε δει αύξηση στη χρήση, αλλά ένα μεγάλο μέρος αφορά τη δωρεάν εφαρμογή μας».

            Πάντως οι μετοχές της εταιρείας, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, και οι οποίες είχαν εισαχθεί στο χρηματιστήριο πέρυσι με αξία 36 δολαρίων, έφθασαν ήδη τα 150 δολάρια, με τη χρηματιστηριακή αξία της Zoom Communications να έχει υπερδιπλασιαστεί από το τέλος Ιανουαρίου έως σήμερα. Η αξία της προσωπικής περιουσίας του κινεζικής καταγωγής 50χρονου ιδρυτή της εταιρείας Έρικ Γιουάν (ο οποίος κατέχει το 20% των μετοχών της σήμερα) εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, αγγίζοντας πλέον τα οκτώ δισ. δολάρια, πράγμα που τον καθιστά τον 182ο πλουσιότερο άνθρωπο στη Γη, πάνω και από τον Τζορτζ Σόρος, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν».

       Όμως υπάρχει μια σκιά σε όλα αυτά και αφορά τις ανησυχίες κατά πόσο το Zoom είναι ασφαλές για τους χρήστες έναντι των χάκερ και αν προστατεύει όσο πρέπει τα προσωπικά δεδομένα τους. Προ ημερών η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς εξέφρασε εγγράφως τις ανησυχίες της στην εταιρεία, σύμφωνα με το BBC, σχετικά με την ικανότητά της να τα βγάλει πέρα με την μεγάλη αύξηση των χρηστών και να διαφυλάξει την ασφάλεια και ιδιωτικότητά τους. Η εισαγγελέας υπενθύμισε ότι στο παρελθόν το Zoom είχε προβλήματα και δεν είχε επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά για να τα λύσει.

                Παράλληλα η εφαρμογή του Zoom για iOS είχε την κακή συνήθεια να στέλνει στο Facebook πληροφορίες για τους χρήστες του χωρίς τη συναίνεσή τους. Όπως αποκάλυψε το Motherboard, το Zoom έστελνε πληροφορίες όπως ο χρόνος ενεργοποίησης της εφαρμογής, μαζί με πληροφορίες τοποθεσίας και στοιχεία της συσκευής. Το Zoom παραδέχθηκε πως είχε αρχικά ενσωματώσει τη λειτουργία σύνδεσης στην εφαρμογή μέσω Facebook login αλλά πολύ πρόσφατα διαπίστωσε πως το κοινωνικό δίκτυο λάμβανε περιττά δεδομένα. 

            Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αιγάλεω, επισημαίνει με τη σειρά του ότι για τις συγκεκριμένες πλατφόρμες και τις ιδιωτικές εταιρείες που τις εμπορεύονται, τους σκοπούς και τα μέσα που χρησιμοποιούν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Το πιο σημαντικό είναι ότι η εταιρεία zoom πρόσφατα κατηγορήθηκε ότι με την εφαρμογή της δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να παρακολουθεί τον υπάλληλο και μάλιστα ότι καταγράφει και ύστερα πουλά προσωπικά δεδομένα των χρηστών των τηλεδιασκέψεων (αριθμός τηλεφώνου, ώρες χρήσης, ηλικία κλπ) στην εταιρεία του facebook. Από εκεί τα στοιχεία πουλιούνται σε διαφημιστικές εταιρείες για στοχευμένη διαφήμιση. 

                Αν ισχύουν τα παραπάνω μιλάμε για κανονικό πανοπτικό και για ένα φρικτό δυστοπικό κοινωνικό και εργασιακό σκηνικό. 

Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το