Η ελληνική κοινωνία γίνεται όλο και περισσότερο συντηρητική. Η έρευνα αμερικανικού Ινστιτούτου, η οποία διενεργήθηκε την περίοδο 2015-2017 σε 34 κράτη της Ευρώπης, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών. Όχι ότι είχαμε ανάγκη να διεξάγουμε έρευνα για να πιστοποιήσουμε τη συντηρητικοποίηση. Και πολύ περισσότερο δεν πέφτουμε από τα σύννεφα.

Ιδού λοιπόν και τα ποσοστά, αν και πρέπει να σημειώσουμε πως το δείγμα ήταν μόνο 856 άτομα: Σύμφωνα με την έρευνα, το 89% των Ελλήνων θεωρούν «τον πολιτισμό τους ανώτερο των άλλων». Μόλις το 36% των Γάλλων και το 45% των Γερμανών θεωρούν το ίδιο, για τον εαυτό τους. Με δυο κουβέντες την πετριά μας την έχουμε, για να μην πούμε πως κινδυνεύουμε να ανακηρυχτούμε στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ψώνια. Επιστημονικώς είναι αποδεδειγμένο πως η πετριά δεν οφείλεται στον Δευκαλίωνα και την Πύρρα. Αν θυμάστε από την φοίτηση στο Δημοτικό, ο Δευκαλίων, γιος του Προμηθέα και η Πύρρα, ήταν το βασιλικό ζεύγος από τη Θεσσαλία, που επέζησε του κατακλυσμού.  Προκειμένου να αναγεννηθεί το ανθρώπινο γένος, άρχισαν να πετάνε πέτρες πίσω από την πλάτη τους. Οι πέτρες που πετούσε ο Δευκαλίωνας μεταμορφώνονταν σε άνδρες και αυτές που πετούσε η Πύρρα μεταμορφώνονταν σε γυναίκες. ΟΚ;

Η πεποίθηση του «ανώτερου πολιτισμού», του «Ανάδελφου Έθνους», κατά τον ανάδελφο Σαρτζετάκη, κεντήθηκε με μεγάλη επιμέλεια από τη μεγαλοαστική τάξη της χώρας μας, για να κατακάτσει, σαν πούσι, στα λαϊκά μυαλά και στις πεινασμένες λαϊκές γαστέρες. Και μη νομίζετε πως ο Σαρτζετάκης πρωτοτύπησε. Τον Οκτώβρη του 1949, ο βασιλεύς Παύλος, αυτός ο Έλλην εξ αίματος, κραύγαζε στη Θεσσαλονίκη: «Προοριζόμεθα να ηγηθώμεν και πάλιν του Κόσμου»!!! Για να μην πιάσουμε τα της Μεγάλης Ιδέας των πέντε θαλασσών και των δυο ηπείρων…  Ανάδελφοι την τύχη μας! Ποια σκύλα μάνα μάς γέννησε και αποφάσισε να μη μας κάνει αδελφάκι, αφήνοντάς μας ολομόναχους μέσα σε αυτόν τον πελώριο κόσμο;

Το ευγενές αμερικανικό ινστιτούτο, δεν ρώτησε, ως ανεμένετο, ποιον πολιτισμό ακριβώς εννοούσαν οι ερωτώμενοι. Αν έκανε τον κόπο, θα συνειδητοποιούσε, ότι του απαντούσαν για τον αρχαίο. Διότι τον Νέο, τον καθυβρίζουν όλοι, με πρώτους τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Τεμπέληδες, καλοπερασάκηδες, αμόρφωτοι, φραπεδάκηδες. Μερικά από τα τρυφερά χαρακτηριστικά που αποδίδουν οι ταγοί στο λαό τους.

Είναι σίγουρο πως η αρχαία ελληνική γλώσσα έχει δανείσει πολλές λέξεις της στις επιστήμες, στις τέχνες και όχι μόνο, σε όλο τον κόσμο. Ελληνικές λέξεις θα βρεις σε πάρα πολλές ξένες γλώσσες. Η στήλη προσφέρει τρεις περιπτώσεις ακόμα, για διερεύνηση, από τις πάμπολλες που φιγουράρουν στο διαδίκτυο και στα γραπτά ακροδεξιοφασιστικών μυαλών.

Πόσοι γνωρίζουν ότι ο Αστέριος Σούσης, διάσημος σεφ εκ Πατρών, άνοιξε εστιατόριον εις την άπω ιωνία [ιαπωνια] το 1926 όπου σέρβιρε ψάρια κομμένα εις ροδέλας κατά την παραδοσιακή μέθοδο κοπής της τουλούμπας, τεχνική που μετά το θάνατο του έμεινε γνωστή με το όνομά του (sushi). Να το δάνειο στην ιαπωνική γλώσσα, όπου Ιαπωνία είναι η εν τη ευρεία εννοία, Άπω Ιωνία και το εθνικό τους φαΐ το κατασκεύασε Έλλην.

Πόσοι γνωρίζουν πως το όνομα του Ισπανού αρχιτέκτονα, Σαντιάγκο Καλατράβα, οφείλεται σε επίσκεψη του πατρός του στην Ελλάδα, όπου, χαμένος σε κάποια ραχούλα, ρώτησε Έλληνα, (εξ αίματος), βοσκό -«Σαν τι άγω;», δηλαδή «πως να πάω;» και αυτός του απάντησε στα νεοελληνικά «Καλά τραβάς». Και ο φιλέλληνας πατέρας εμπνεύστηκε την ονοματοδοσία του νεαρού βλαστού του.

Ω!Ω!Ω! Ας μη ξεχνάμε και το περίφημο ΟΚ. Δικό μας κι αυτό. Παρότι η λέξη είναι απολύτως αμερικανική, πρωτοδημοσιεύτηκε στον αμερικανικό τύπο και τη διεκδικούν οι Γάλλοι, Φινλανδοί, Σουηδοί, ακόμη και οι Ινδιάνοι, αναμφισβήτητα σημαίνει Όλα Καλά, δηλ. ΟΚ.

Η στήλη είναι ανοιχτή για οποιαδήποτε, άλλη ψαγμένη ερμηνεία των λέξεων Σούσι, Ιαπωνία, Σαντιάγκο Καλατράβα και ΟΚ.

Με το πάσο σας, φραπεδιάρικα, διότι όπως αποφάνθηκε  ο πρώην υπουργός Οικονομικών και μεγάλος φιλόσοφος, βουτηχτής της τσέπης μας, Στουρνάρας:“Το μόνο βέβαιο σε αυτήν τη ζωή είναι ο Θάνατος και οι Φόροι”.

Τάνια

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το

Παρόμοια αρθρογραφία