Oι ΗΠΑ αντιτίθενται στην κατασκευή του αγωγού, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, υποστηρίζοντας ότι θα καταστήσει την Ευρώπη εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Την απειλή περί επιβολής κυρώσεων για τον αγωγό “Nord Stream 2” επανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτό είναι κάτι, το οποίο εξετάζουμε και το οποίο σκέφτομαι» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης περιοριστικών οικονομικών μέτρων.

Η δήλωση αυτή έρχεται αφότου μια ομάδα βουλευτών στις ΗΠΑ εισήγαγε στις 15 Μαΐου νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες κατασκευής του Nord Stream 2.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος της αυστριακής εταιρείας πετρελαίου και αερίου OMV Ράινερ Σέελε, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύσει της εταιρείες της από τις συνεχείς προσπάθειες των ΗΠΑ να υπαγορεύσουν την ενεργειακή πολιτική και από τις απειλές κυρώσεων για τον αγωγό North Stream 2.

«Θα ήθελα να ακούσω αν η Ευρώπη σκοπεύει να προστατεύσει την ανεξαρτησία των χωρών της όταν κάποιος τρίτος θέλει να της υπαγορεύσει τι είδους ενεργειακή πολιτική πρέπει να ακολουθήσει» δήλωσε ο Σέελε στους Financial Times.

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει απορρίψει τις σχετικές κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι η στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στον «Nord Stream 2» εξηγείται από την επιθυμία των ΗΠΑ να προωθήσουν τα οικονομικά και ενεργειακά τους συμφέροντα στην Ευρώπη.

«Γίνονται προσπάθειες να αποφευχθεί η ολοκλήρωση της κατασκευής του Nord Stream 2. Αυτό είναι πολύ λυπηρό, καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για μια προσπάθεια, για μια επίθεση στους ακρογωνιαίους λίθους της ευρωπαϊκής τάξης, ασφάλειας και σταθερότητας» δήλωσε προσφάτως, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το