Σε όλη τη διάρκεια της Χιτλεροφασιστικής κατοχής εκατοντάδες συμπατριώτες μας πήραν το δρόμο της προσφυγιάς για να σωθούν από τις φασιστικές ορδές, την πείνα και το θάνατο. Με βάρκες περνούσαν απέναντι και κατευθύνονταν στον Τσεσμέ. Εκεί κλιμάκιο της Κοινωνίας των Εθνών τους υποδέχονταν και τους προωθούσε σε μια σειρά χώρες όπως Συρία, Παλαιστίνη, Λίβανο, Κύπρο, Αιθιοπία, κ.τ.λ.

Σήμερα οι βάρκες άλλαξαν κατεύθυνση. Δεν παίρνουμε εμείς το δρόμο της προσφυγιάς αλλά, ακριβώς αντίθετα, αυτοί που στα σκληρά και δύσκολα χρόνια της φασιστικής κατοχής μας φιλοξένησαν. Αύριο ποιος ξέρει και ποιος μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, οι βάρκες ν’ αλλάξουν ξανά κατεύθυνση με επιβάτες εμάς τους ίδιους, όταν η φωτιά του πολέμου φουντώνει και μάλιστα στη γειτονιά μας; Οι σημερινοί πρόσφυγες που φθάνουν στα νησιά μας είναι διωγμένοι από τον πόλεμο και τη φρικτή του συνοδεία, την πείνα, τη δίψα, το ξεσπίτωμα, την αρρώστια, την ορφάνια, την εξαθλίωση. Νέοι και νέες, γυναίκες με παιδιά και μωρά της κούνιας στην αγκαλιά φεύγουν για να σωθούν, μόλις εξασφαλίσουν το υπέρογκο χρηματικό ποσό της απάνθρωπης μεταφοράς. Χιλιάδες από αυτούς πνίγονται στη θάλασσα και ποτέ δεν φθάνουν στο προορισμό τους. Δεν υπάρχει τίποτε να τους κρατήσει πια στον τόπο τους. Οι πόλεις και τα χωριά τους που μέχρι χθες ξεχείλιζαν από ζωή, όλα τα έργα του δημιουργικού ανθρώπινου μόχθου, μεταβάλλονται σε χαλάσματα και στάχτη.

Κυρίως τα «αντικειμενικά» ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης στη χώρα μας και όχι μόνο, προβάλλουν την τραγωδία των προσφύγων με ψεύτικη συμπόνια και δακρύβρεχτα σχόλια, οργανώνουν συζητήσεις με προσκεκλημένους πολιτικούς και κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και καλά επιλεγμένους «διακεκριμένους επιστήμονες» εξαντλώντας το λόγο και τη σκέψη τους στους κινδύνους που εγκυμονεί τάχα για το λαό και τη χώρα το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα. Αναμασώντας ακροδεξιές ρητορείες μιλούν χωρίς να κου­ράζονται γενικά και αόριστα για λαθρομετανάστες, για τον κίνδυνο μετάδοσης και εξάπλωσης επιδημιών στον Ελληνικό λαό, για τον κίνδυνο αύξησης της εγκληματικότητας, καλλιεργώντας το φόβο και το ρατσισμό, ενώ ταυτόχρονα η ακροδεξιά, κοινοβουλευτικά στο πρόσωπο του Βελόπουλου πλέον, ζητά τη λήψη άμεσων πρόσθετων αποτρεπτικών μέτρων, έως και τη βύθιση πλοιαρίων όταν παραβιάζονται τα σύνορα της χώρας!!!!

Από τις παλιές και νέες κυβερνητικές πολιτικές, καθώς και από τα στρογγυλά τραπέζια της «αντικειμενικής» ενημέρωσης των ΜΜΕ αυτό που απουσιάζει σταθερά και μόνιμα είναι η καθαρή καταγγελία των πραγματικών υπευθύνων της έκρηξης του προσφυγικού προβλήματος. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους νεοαποι­κιοκράτες ιμπεριαλιστές που ξαναμοιρά­ζουν το σημερινό κόσμο πολλαπλα­σιάζοντας τις επεμβάσεις, τις αποσταθερο­ποιήσεις και τα πολεμικά μέτωπα, σκορ­πώντας το θάνατο και την εξαθλίωση στους λαούς. Προφανής τους σκοπός η συγκάλυψη της αλήθειας, η συγκάλυψη των πραγματικών παραγόντων που γεννούν και γιγαντώνουν το προσφυγικό πρόβλημα. Γι’ αυτό περιορίζουν και εξαντλούν το λόγο τους σε «γεωστρατηγικές αναλύσεις» και στη λεγόμενη «ανθρωπιστική κρίση», αφήνοντας στο απυρόβλητο τους συμμάχους και εταίρους τους, δηλαδή αυτούς που αποτελούν τη μήτρα του προβλήματος.

Οι χιλιάδες πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα εγκλωβίζονται στη χώρα μας αφού με βάση τις πολιτικές της ΕΕ, τους κανονισμούς και τις συνθήκες τους απαγορεύεται να φύγουν από τη χώρα στην οποία φθάνουν. Αλλά και στην περίπτωση που επιχειρήσουν να φύγουν από την Ελλάδα και συλληφθούν, τους επιστρέφουν πίσω. Η κυβέρνηση της ΝΔ σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση στήνει κι άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης, προσφέρει άφθονο αυταρχισμό και καταστολή στους κατατρεγμένους και επιδιώκει μόνο την απόκρουση και τις απελάσεις τους. Δεσμευμένη από τις αντιδραστικές συμφωνίες της ΕΕ τελικά μετατρέπει τη χώρα σε «αποθήκη» ψυχών.

Όσα μέτρα και αν πάρουν, όσο αυστηρότερα και αν είναι αυτά, όπως έχει δείξει η ίδια η ζωή, τίποτε δεν μπορεί να συγκρατήσει τα «κύματα» των απελπισμένων που αποφασίζουν να φύγουν από τη «κόλαση». Όσο ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ-ΕΕ θα εξαπολύει πολέμους, θα υποκινεί εμφύλιες αιματοχυσίες, όσο η εγκληματική δράση του κεφαλαίου θα γιγαντώνει τη φτώχεια, τόσο θα αυξάνει και ο στρατός των προσφύγων.

Πετράκης Κώστας

Αναδημοσιεύεται από την αριστερή εφημερίδα της Ικαρίας «Πυξίδα» που επανακυκλοφόρησε.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το