Tο έκανε το πήδημα α λα Μπαρόζο ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ που έχει την ευθύνη για τον προϋπολογισμό και το ανθρώπινο δυναμικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πριν αποχωρήσει ο σημερινός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον διαδεχτεί από τον Νοέμβριο η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γερμανός επίτροπος έσπευσε να φροντίσει για το μέλλον του ιδρύοντας μια εταιρεία consulting.

Βέβαια, η μελλοντική δραστηριότητα του Γερμανού επιτρόπου δεν βγάζει μάτι, όπως στην περίπτωση του Πορτογάλου πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος βρήκε αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του, το 2014, καταφύγιο στην «αμαρτωλή» Τράπεζα Επενδύσεων Goldman Sachs.

Δεν παύει, όμως, να αποτελεί πρόκληση. Ο Γκ. Ετινγκερ θεωρείται δεξί χέρι της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και καθοδηγούσε για πολλά χρόνια το λόμπι των Γερμανών βιομηχάνων στις Βρυξέλλες.

Από το 2010, που διορίστηκε για πρώτη φορά επίτροπος από την κόρη του πάστορα, ανέλαβε κρίσιμα χαρτοφυλάκια στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διετέλεσε επίτροπος Ενέργειας (2010), Ψηφιακής Οικονομίας (2014) και από το 2016 είναι αρμόδιος για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το ανθρώπινο δυναμικό. Αρμοδιότητες-κλειδιά για τα γερμανικά συμφέροντα.

Ιδρύοντας, λοιπόν, μια μεγάλη επιχείρηση consulting, με την εννιάχρονη εμπειρία του και τον κύκλο γνωριμιών στις Βρυξέλλες, ο Γκ. Ετινγκερ θα δημιουργήσει ένα τεράστιο λόμπι παροχής συμβουλών για κοινοτικά θέματα σε επιχειρήσεις.

Η πόρτα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι πάντα ανοιχτή σ’ αυτόν και ο διορισμός της συμπατριώτισσάς του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πηδάλιο της Επιτροπής διευκολύνει τα σχέδιά του. Αλλωστε προέρχονται και οι δύο από το ίδιο κόμμα (CDU, Χριστιανοδημοκράτες).

Διαβάστε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το