Με περιορισμένη συμμετοχή (περίπου 64%, δηλαδή δεν ψήφισαν 11 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι) πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή (31/3) οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.

Πρώτος ανάμεσα στους 39 υποψηφίους, ο κωμικός ηθοποιός, Βολοντίμιρ Ζελένσι, που ξεπέρασε το 30% των ψήφων έναντι 16% του προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο. Ο δεύτερος γύρος  των επαναληπτικών εκλογών θα γίνει ανάμεσά τους, στις 21 Απρίλη.

Ακολούθησαν η πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Γιούλια Τιμοσένκο από το κόμμα «Πατρίδα» με 13%, ο Γιούρι Μπόικο από την «Πλατφόρμα Αντιπολίτευσης – For Life» με 11% και ο Ανατόλι Γκρίτσενκο (Πολιτική Θέση) με 7%. Να σημειωθεί ότι η υποψηφιότητα του Πέτρο Σιμονιένκο, γραμματέα του Κ.Κ. Ουκρανίας απαγορεύτηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, βάσει του περιβόητου νόμου περί «αποκομμουνιστικοποίησης».

Ο Ζελένσκι και το κόμμα του «Υπηρέτης του λαού» (συνώνυμο με τηλεοπτική σειρά όπου έχει πρωταγωνιστήσει), εστίασε προεκλογικά στην «καταπολέμηση της διαφθοράς», είναι υπέρμαχος της συμμαχίας με ΗΠΑ και ΕΕ και της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ζητάει  μάλιστα δημοψήφισμα που να κατοχυρώνει αυτή την πορεία της χώρας, ώστε να μην μπορεί να αμφισβητηθεί από οποιαδήποτε κυβερνητική αλλαγή.

Ο Ποροσένκο έχει δεσμευτεί να βάλει τη χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να ανατρέψει τον έλεγχο της Κριμαίας από τη Ρωσία και να αποτρέψει την αυτονόμηση των λεγόμενων «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονμπάς στα ανατολικά.

Και ενώ Ρώσοι παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ αποκλείστηκαν από την επιτήρηση της διαδικασίας από το Κίεβο, οι παρατηρητές της ΕΕ δεν κατέγραψαν σημαντικές παραβιάσεις στις εκλογές της Ουκρανίας.

Ωστόσο σύμφωνα με ρωσικές εκτιμήσεις, 7 με 10 εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εξαιτίας της άρνησης του Κιέβου να λειτουργήσει εκλογικά τμήματα στη Ρωσία και σε εδάφη των αυτοανακηρυχθέντων δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουκάνσκ. Ταυτόχρονα ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν ψηφοφόρους κατά του Ποροσένκο να ψηφίσουν.

«Αυτές οι εκλογές εξελίχθηκαν και πάλι σε φάρσα και δηλώνω ξεκάθαρα ότι ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, σε σχέση με τα αποτελέσματά του, χειραγώγησε τις εκλογές» δήλωσε η Τιμοσένκο, η οποία όμως δεν θα προσφύγει στο δικαστήριο και δεν θα ενθαρρύνει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Καθώς οι ΗΠΑ παροτρύνουν τους «συμμάχους» τους για τον πιο ασφυκτικό ναυτικό έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας, μια μόλις μέρα μετά τις εκλογές, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Χάτσισον, υπερθεμάτιζε για τη «στενή συμμαχία με την Ουκρανία και τη Γεωργία», διατυπώνοντας την ελπίδα ότι «κάποια μέρα να μπορέσουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ».

Σ’ αυτό το κλίμα και η Ρωσία ξεκίνησε νέες αεροπορικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Κριμαία.

Πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Δείτε και

Πρόσφυγες είναι της γης οι κολασμένοι – Ένα σημαντικό video

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το