Με νέα NAVTEX που εξέδωσε για το Καστελόριζο, η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποκλείοντας το νησί για τέσσερις ώρες την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, δεσμεύοντας ολόκληρη την περιοχή γύρω από την αιγιαλίτιδα ζώνη του, προκειμένου να πραγματοποιήσει ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

Το νέο σκηνικό έντασης έρχεται να προστεθεί στις προκλητικές δηλώσεις κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων όλη την προηγούμενη βδομάδα, με αφορμή την υποτιθέμενη πρόθεση της κυβέρνησης για επέκταση της αιγιαλίτιδας.

Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX, το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας θα πραγματοποιήσει άσκηση Έρευνας και Διάσωσης από 11πμ μέχρι τις 15μμ, σε περιοχές εκτός των χωρικών υδάτων ξένων χωρών.

Και με χάρτες η Άγκυρα «ντύνει» την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας – Κύπρου

Ένα χάρτη που απεικονίζει την «Τουρκική ΑΟΖ» έδωσε στη δημοσιότητα, πριν από λίγες μέρες, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», κατά την οποία ξεκαθάρισε πως «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παρεμβαίνει στις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως τώρα η Τουρκία είχε παρουσιάσει χάρτες, οι οποίοι έφταναν μέχρι τα ανατολικά της Κρήτης. Στον χάρτη που επιδεικνύει ο Χουλουσί Ακάρ εμφανίζεται μια «σφήνα» που μπαίνει στην περιοχή νότια της Κρήτης. Παράλληλα, αποτυπώνεται η «πάγια» τακτική να «σβήνεται από τον χάρτη» το Καστελόριζο και τα χωρικά του ύδατα, ενώ και τμήματα της ΑΟΖ της Κύπρου, έχουν «μετατραπεί» σε τμήματα της τουρκικής ΑΟΖ.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το