Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε αναφέρει ο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει εξορυκτικές δραστηριότητες δυτικά της Κύπρου από τις αρχές Μαΐου και το «Γιαβούζ» έφθασε πρόσφατα ανατολικά της Κύπρου και θα προχωρήσει σε εξορυκτικές δραστηριότητες.

Σειρά φωτογραφιών με τα πλωτά γεωτρύπανα Γιαβούζ και Πορθητή δημοσιεύει το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

«Τα πλοία μας και τα αεροσκάφη που ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζουν να συνοδεύουν τα γεωτρύπανά μας Γιαβούζ και Φατίχ και το πλοίο σεισμολογικών ερευνών Μπαρμπαρός» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

​Νωρίτερα το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε αναφέρει ο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει εξορυκτικές δραστηριότητες δυτικά της Κύπρου από τις αρχές Μαΐου και το «Γιαβούζ» έφθασε πρόσφατα ανατολικά της Κύπρου και θα προχωρήσει σε εξορυκτικές δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, το  «Γιαβούζ» βρίσκεταινότια της κατεχόμενης Καρπασίας, με την Άγκυρα να εκδίδει τη σχετική NAVTEX (765/19) «δεσμεύοντας» περιοχή 14 τ. χλμ., σύμφωνα με την οποία το γεωτρύπανο θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη με τη βοήθεια τριών υποστηρικτικών πλοίων.

Η κυπριακή κυβέρνηση αντέδρασε στη «νέα επιχειρούμενη παράνομη τουρκική γεώτρηση στα ανατολικά της Κύπρου» και σε ανακοίνωση της προεδρίας μιλά για «μια κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η Κύπρος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μετά την αγκυροβόληση του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ κοντά στην Κύπρο, προκειμένου να ξεκινήσει γεωτρήσεις. «Η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της και η κυβέρνησή μας κινητοποιεί όλα τα νομικά και διπλωματικά μέσα που διαθέτει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, σε δήλωσή του στην ελληνική κρατική τηλεόραση.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το