Η είδηση έρχεται μία ημέρα μετά την επιβολή κυρώσεις από την ΕΕ στην Άγκυρα για τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου και συγκεκριμένα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι η Άγκυρα θα στείλει τέταρτο ερευνητικό πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο,  όπως μετέδωσε το CNN Turk.

Το τέταρτο πλοίο είναι το σεισμογραφικό «Ορούκ Ρέις» όπως μεταδίδει το Anadolu. Σύμφωνα με τον Ντονμέζ το πλοίο θα σταλεί στην περιοχή αφού ολοκληρώσει τις εργασίες του στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Για την ώρα, τουλάχιστον δύο πλωτά γεωτρύπανα, το Γιαβούζ και ο Πορθητής ή Φατίχ, βρίσκονται ανοιχτά των ακτών της Κύπρου για να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο και αέριο.

Νωρίτερα, σχολιάζοντας τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ κατά της Τουρκίας για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε αναφέρει ότι «δεν υπάρχει λόγος να λάβουμε σοβαρά» τις αποφάσεις της ΕΕ.

Είχε προειδοποιήσει ότι η Άγκυρα θα αυξήσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας και τέταρτο πλοίο στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότιΤη Δευτέρα, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υιοθέτησαν και επίσημα κυρώσεις κατά της Τουρκίας  για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.  Μεταξύ άλλων, τα μέτρα περιλαμβάνουν τη μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020 και την αναστολή διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το